The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Hoe werkt bluetooth op een camera?

Met bijna alle camera's verzend je tegenwoordig draadloos foto's naar je smartapparaat. In sommige gevallen maak je hiervoor gebruik van bluetooth. Maar voor je begint is het handig om te weten wat bluetooth inhoudt en wat de voordelen zijn ten opzichte van een wifiverbinding. Daarnaast lees je in dit artikel natuurlijk hoe je bluetoothverbinding maakt.

Wat is bluetooth?

Wat is bluetooth

Bluetooth is de techniek waarmee je op korte afstand twee apparaten, bijvoorbeeld je camera en telefoon, draadloos met elkaar verbindt. Een korte afstand betekent bij bluetooth vaak tot ongeveer 10 meter. Bestanden worden dan via een radioverbinding over radiogolven draadloos overgezet. Zo hoef je geen gebruik te maken van een kabeltje. Veel camera's ondersteunen tegenwoordig bluetooth. Om te checken of jouw camera bluetooth ondersteunt, zoek je op de camera zelf of op de cameradoos naar het bluetoothlogo.

Bluetooth vs. wifi

Bluetooth tegenover wifi

Als je ook via wifi draadloos verbinding kunt maken, waarom zou je dan voor bluetooth kiezen? Dat is een goede vraag. Het grootste voordeel van bluetooth is dat het de wifiverbinding van je apparaat niet in de weg zit. Als je via wifi verbinding legt tussen je camera en je telefoon, dan wordt de verbinding met bijvoorbeeld je wifikastje thuis verbroken. Als je gebruik maakt van bluetooth heb je hier geen last van.

Wanneer gebruik ik het?

Foto's delen

Foto's delen

Je gebruikt bluetooth natuurlijk vooral om er draadloos opnamen mee te verzenden. Je stuurt de opnamen die je hebt gemaakt direct door naar een smartapparaat. Zo laat jij je Instagramvolgers meteen zien wat voor toffe kwaliteitsbeelden je hebt geschoten. Of je bewerkt ze meteen in je favoriete bewerkingsapp. Daarnaast deel je nog tijdens je dagje uit de leukste momenten met je familie en vrienden thuis.

Veilig opslaan

Foto's opslaan

Naast het draadloos delen van opnamen, sla je je opnamen door bluetooth te gebruiken ook gemakkelijk veilig op. Zo zet je de opnamen direct draadloos over naar een clouddienst zoals Dropbox, OneDrive of iCloud. Daarnaast kun je ook vaak gebruik maken van opslagruimten van de cameramerken zelf. Door hier gebruik van te maken heb je altijd een extra back-up. Als je je camera kwijtraakt blijven al je foto's in ieder geval bewaard.

Afstandsbediening gebruiken

Afstandsbediening

Via een bluetoothverbinding tover je je telefoon of tablet om tot afstandsbediening voor je camera. Op je smartapparaat zie je dan wat de camera ziet. Daarnaast bedien je de camera via het scherm van je telefoon of tablet. Een afstandsbediening is erg handig bij het maken van een groepsfoto waar je zelf ook op wilt staan. Daarnaast is het handig bij het fotograferen vanaf een laag of heel hoog standpunt.

Hoe maak ik verbinding?

Verbinding maken

Hoe je je camera via bluetooth verbindt met je telefoon, tablet of een ander apparaat, hangt af van de camera die je hebt. Voor de meeste camera's download je een app van het desbetreffende cameramerk. In de app en op de camera zijn vaak duidelijke instructies te vinden voor het maken van een bluetoothverbinding. Mocht dit niet lukken, dan raadpleeg je de handleiding van je camera. Hieronder vind je de apps bij de verschillende cameramerken.

  • Olympus – OLYMPUS Image Share
  • Canon – Canon Camera Connect
  • Nikon – Snapbridge
  • Sony – PlayMemories
  • Fujifilm – FUJIFILM Camera Remote


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.780 beoordelingen