The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

De voor- en nadelen van werken in de cloud op een Chromebook

Chromebooks zijn laptops die werken op het Chrome OS besturingssysteem, dat gebaseerd is op de webbrowser Google Chrome. Zodoende werk je dan ook in de cloud met apps en programma's en bewaar je daar je bestanden. Dit werken in de cloud heeft voordelen, maar ieder voordeel heeft z'n nadeel. Op deze pagina leggen we je de plus- en minpunten uit wat betreft het werken in de cloud op Chromebooks.

In het kort

Voordelen

  • Gratis 100 GB online opslagruimte
  • Online backup van bestanden
  • Open je bestanden op ieder apparaat met een internetverbinding

Nadelen

  • Geen fysieke back up van bestanden
  • Synchroniseren gaat alleen online

Opslagruimte in de cloud

Google Drive icoon

Heb je een Chromebook of koop je er eentje, dan krijg je alvast 100 GB aan opslagruimte voor in Google Drive. Zo bewaar je alsnog al je documenten, tabellen en zelfs vakantiefoto's. Is dat niet genoeg? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om je online opslagruimte uit te breiden. Kies onder andere voor 100 GB, 1 TB of zelfs 10 TB extra opslagruimte. Dan weet je zeker dat je al bestanden een plekje kan geven in de cloud.

Online backup van bestanden

Google online backup logo op Acer laptop

De kans dat je een bestand kwijt raakt op een Chromebook is vrij klein. Omdat je in de cloud werkt worden je documenten en tabellen automatisch gesynchroniseerd. Hoef je niet meer op save te klikken als je net een paar honderd worden op papier hebt gezet voor je scriptie. Bestanden worden dus automatisch opgeslagen en bovendien wordt er altijd een backup gemaakt. Zo raak je geen enkel bestand meer kwijt op je Chromebook.

Overal bestanden bij de hand

Chromebook verbonden met internet.

Een ander voordeel van je bestanden in de cloud hebben is dat je overal je bestanden bij de hand hebt. Mits je verbonden bent met het internet natuurlijk. Zo open je al je cloudbestanden in de trein, op je werk of thuis. Je hebt ook de mogelijkheid je bestanden op een ander apparaat te openen. Denk aan je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Zo lang een apparaat een internetverbinding heeft, is het geschikt om je bestanden in de cloud te openen op iedere locatie.

Geen fysieke back up van bestanden

Online bestanden op Chromebook opslaan in Google Drive

Je Chromebook maakt een backup in de cloud, maar een "fysieke" backup op een schijf zit er niet in. Daar is de opslagcapaciteit meestal niet groot genoeg voor op een Chromebook. Als je graag een backup wil van je bestanden op een schijf, dan is een Chromebook misschien niet de juiste laptop voor jou. De meeste Chromebooks hebben namelijk flashopslag onder de 100 GB dus veel bestanden bewaar je er niet op. In dat geval ben je beter uit met een Windows laptop of MacBook.

Synchroniseren gaat alleen online

Ethernetkabel in laptop

Hoewel een aantal apps op je Chromebook in feite offline bruikbaar zijn, werken deze apps het beste als je online bent. Zo is het mogelijk een mail te typen als je offline bent op je Chromebook, maar deze wordt pas verstuurd als je verbinding hebt met het internet. Of schrijf een paar alinea's voor je verslag, maar je aanpassingen worden pas gesynchroniseerd als je weer online bent. Je bent op je Chromebook op enkele offline functionaliteiten afhankelijk van een actieve internetverbinding.

Conclusie

Het werken in de cloud op een Chromebook zorgt ervoor dat je overal je bestanden bij de hand hebt en dat er standaard een backup van wordt gemaakt. Bovendien krijg je 100 GB aan gratis opslagruimte om mee te beginnen. Heb je behoefte aan meer, dan breid je simpelweg de capaciteit uit via Google. Het is echter wel zo dat je altijd een internetverbinding moet hebben om effectief in de cloud te werken op een Chromebook.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.267 beoordelingen