The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Hoe kies je een compact camera?

Ben je op zoek naar een compact camera, maar vind je het lastig om een keuze te maken? Dan helpen we je met dit artikel op weg. Er zijn namelijk verschillende compact camera's die je in verschillende situaties gebruikt. Hier lees je welke camera een goede keuze voor jou is, zodat je de compact camera vindt die het beste bij jou past.

Een compact camera kiezen

Er zijn verschillende soorten compact camera's die nogal veel op elkaar kunnen lijken. Toch hebben deze camera's verschillende eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor bepaalde situaties en soorten fotografie. We helpen je bij het maken van een keuze door de volgende gebruikssituaties uit te leggen:

  • Foto's maken op vakantie
  • Je familie en vrienden thuis op de foto zetten
  • Sportfotografie
  • Vlogs opnemen
  • Professionele fotografie
  • Onderwaterfoto's maken

Ik wil foto's maken tijdens mijn vakantie

Compact camera voor vakantie

Natuurlijk neem je op vakantie je camera met je mee. Wanneer je op reis gaat is een compact camera met 10x tot 30x optische zoom nagenoeg voldoende. Heb je daar niet genoeg aan? Kijk dan bij de compact camera's met meer dan 30x optische zoom. Hiermee maak je foto's van dichtbij tijdens bijvoorbeeld een etentje of juist van veraf, waarbij je inzoomt op een mooi detail van een gebouw.

De meeste compact camera's zijn, zoals de naam al doet zeggen, compact en niet al te zwaar. Zo draag je een compact camera makkelijk met je mee. Beschikt de camera over wifi, dan stuur je de foto's door naar je telefoon of plaats je ze direct op je social media.

Ik wil thuis mijn familie en vrienden op de foto zetten

Compactcamera kiezen

Een camera die je vooral thuis gebruikt hoeft niet aan al te veel eisen te voldoen. Je wilt vooral kiekjes schieten op bijvoorbeeld verjaardagen, barbecues en familiedagen. Het zoombereik hoeft niet per se hoog te zijn, omdat je de meeste situaties van dichtbij vast kunt leggen. Compact camera's waarmee je vooral familie en vrienden op de foto zet zijn te vinden voor een aantrekkelijke prijs. Kies je voor extra opties zoals beeldstabilisatie of 4K beelddefinitie, dan betaal je automatisch meer. Je krijgt er dan wel mooiere foto's voor terug, dus maak het zo gek als jouw budget toelaat.

Ik wil sporters fotograferen

Om sporters goed op de foto te kunnen krijgen, raden we je een compact camera met een groot zoombereik aan. Zo krijg je vanaf de tribune jouw sportidool of je kind of bekende die een wedstrijd speelt goed in beeld. Omdat sporters snel bewegen wil je een camera die goed scherpstelt en veel beelden per seconde kan schieten. Een camera voor sportfotografie heeft dan ook minstens 121 scherpstelpunten en minimaal 10 fps (frames per seconde). De meeste compact camera's voor sportfotografie zijn voorzien van een goede autofocus, waarmee de camera automatisch en snel scherpstelt. Sommige camera's herkennen zelfs gezichten.

Ik wil vlogs opnemen met mijn compact camera

Als je jouw compact camera gebruikt om vlogs op te nemen is het belangrijk dat de camera over een goede opnamefunctie beschikt. Een camera voor vloggen neemt beelden met minimaal 60 frames per seconde op in een resolutie van minimaal full hd. Samen met beeldstabilisatie zorgt dit voor vloeiende, scherpe opnames zonder haperingen. Daarnaast heeft een vlogcamera een kantelbaar scherm, zodat je jezelf in beeld ziet tijdens het opnemen. Voor een hoge kwaliteit geluid heeft een vlogcamera een aansluiting voor een externe microfoon, zodat jouw volgers je niet alleen goed zien, maar ook goed horen.

Ik wil een camera voor mijn kinderen

Kindercamera

Ben je op zoek naar een compact camera voor kinderen, dan is het handig als hij tegen een stootje kan. Dan laat je jouw kinderen zorgeloos de wereld van fotografie ontdekken. Sommige fotocamera's voor kinderen hebben spelletjes, muziek en leuke filters. Hiermee vermaken je kinderen zich bijvoorbeeld tijdens een lange autorit. Zijn je kinderen al wat ouder, dan is een waterdichte camera leuk. Hiermee springen ze in het zwembad. Vaak hebben kinderfototoestellen vrolijke kleuren.

Ik wil onderwaterfoto's maken

Met een onderwatercamera leg jij de onderwaterwereld vast tijdens het snorkelen of duiken. Of je maakt foto's met je familie of vrienden in het zwembad op vakantie. Compact camera's voor onderwater zijn uiteraard waterdicht. Van 10 meter bij de wat meer simpele modellen tot wel 30 meter bij professionele camera's. Compact camera's voor onderwater beschikken over speciale eigenschappen waarmee je mooie foto's maakt, zoals gezichtsdetectie of witbalans instellingen.

Welke accessoires heb ik nodig?

Er zijn een aantal accessoires die onmisbaar zijn tijdens het fotograferen, waaronder een geheugenkaart, accu, tas en statief.

Door het beperkte interne geheugen van camera's heb je eigenlijk altijd een geheugenkaart nodig. Het aantal gigabyte is daarbij relevant; hoe meer gigabyte, hoe meer foto's je kunt maken. Een extra accu is geen overbodige luxe. Vooral niet wanneer je een dagje op stap gaat en niet met lege accu wilt zitten. Veel compact camera's passen in je broekzak, maar zullen zo sneller beschadigingen oplopen dan wanneer je ze in een camerahoesje opbergt. Houd bij de aanschaf van een tas rekening met extra ruimte voor kleine accessoires. Daarnaast komt een statief goed van pas wanneer je een camera hebt met groot zoombereik.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen