The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Compact camera's: waar moet ik op letten?

De compact camera is een veelzijdige, compacte alleskunner die meestal geschikt is voor verschillende situaties. Er zijn, naast de alleskunners, ook camera's die vooral uitblinken in één aspect van fotografie. De één beschikt over een groot zoombereik, terwijl een ander waterdicht en shockproof is, waardoor je ze in sportieve situaties kunt inzetten. Op deze pagina worden de belangrijkste keuzes uitgelegd, zodat je gemakkelijk een compact camera kunt vinden die bij jou past.

Wanneer kies je voor een compact camera?

Compactcamera kiezen

Het aanbod van compact camera's is erg groot. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is het compacte formaat. De grote vraag is alleen: wanneer kies je voor een compactcamera? Om hierachter te komen is het goed om eerst te weten wat een compactcamera precies is en wat je er aan hebt.

In welke situatie ga je de camera gebruiken?

Compact camera's zijn er voor verschillende gebruikers. Wat voor camera je uiteindelijk kiest, hangt af waarvoor je hem gaat gebruiken. Wil je een camera voor thuis? Dan wil je geen gedoe met handmatige instellingsmogelijkheden, maar een slimme automatische modus die meteen de beste foto maakt. Een camera met flink zoombereik is ideaal tijdens vakanties en reizen. Deze hebben vaak een compact formaat, zodat je ze gemakkelijk mee op reis neemt.

Er zijn ook camera's die bestand zijn tegen water, stof en schokken voor de sportieve gebruikers. Beschikt het toestel over een kantelbaar scherm en selfiemodus? Dan is het een uitermate geschikte camera voor vloggers. Wil je zelf de instellingen handmatig wijzigen en de controle hebben over hoe je foto's eruit komen te zien? Dan is een compact camera voor de gevorderde fotograaf meer iets voor jou.

Hoe belangrijk zijn megapixels?

Megapixels. Iets dat je vaak voorbij hoort komen als het over een camera gaat, maar hoe belangrijk zijn ze nou eigenlijk? Meer megapixels betekent niet per definitie betere foto's. Wel kun je foto's in grotere formaten laten afdrukken. Bedenk dus eerst goed wat je met je foto's gaat doen. Bijna alle compact camera's die tegenwoordig gemaakt worden, beschikken over minimaal 10 megapixels (10 miljoen pixels), waarmee je foto's op minimaal A4 formaat kunt afdrukken.

Welke instellingen op de camera kun je handmatig veranderen?

Het aantal in te stellen knoppen is afhankelijk van de uitvoering van je camera. Instellingen zoals diafragma en sluitertijd kun je bij de meeste compact camera's wijzigen. Bij de meer geavanceerde compact camera's heb je qua instellingen net zoveel vrijheid als bij een spiegelreflexcamera.

Met het diafragma bepaal je de grootte van de lensopening. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang de lensopening open blijft staan en de ISO waarde is een hulpmiddel bij fotograferen met weinig of slecht licht.

Waar heb je optische zoom voor nodig?

De optische zoom van een camera haalt het beeld dichterbij voordat je het vastlegt, zonder verlies van kwaliteit. Dit in tegenstelling tot digitale zoom waarbij wordt ingezoomd op een deel van het vastgelegde beeld, waarbij wel kwaliteitsverlies kan plaatsvinden. Dit hangt echter wel af van de resolutie van je camera. Wanneer je dus een beeld dat verder weg ligt, dichtbij wilt halen, heb je een compact camera met optische zoom nodig. Wanneer je op reis gaat is een compact camera met 10x tot 30x optische zoom nagenoeg voldoende. Heb je daar niet genoeg aan? Kijk dan bij de compact camera's met meer dan 30x optische zoom.

Welke accessoires heb ik nodig?

Er zijn een aantal accessoires die onmisbaar zijn tijdens het fotograferen, waaronder een geheugenkaart, accu, tas en statief.

Door het beperkte interne geheugen van camera's heb je eigenlijk altijd een geheugenkaart nodig. Het aantal gigabyte is daarbij relevant; hoe meer gigabyte, hoe meer foto's je kunt maken. Een extra accu is geen overbodige luxe. Vooral niet wanneer je een dagje op stap gaat en niet met lege accu wilt zitten. Veel compact camera's passen in je broekzak, maar zullen zo sneller beschadigingen oplopen dan wanneer je ze in een camerahoesje opbergt. Houd bij de aanschaf van een tas rekening met extra ruimte voor kleine accessoires. Daarnaast komt een statief goed van pas wanneer je een camera hebt met groot zoombereik.

Wil je ook kunnen filmen?

Filmen

Veel compact camera's kunnen naast fotograferen ook filmen. Alle modellen hebben hiervoor een automatische stand, waarbij de camera zelf alles regelt en scherpstelt. Dit is voor de meeste familiefilmpjes en vakantieverslagen voldoende. Het in- en uitzoomen tijdens het filmen werkt hetzelfde als tijdens het fotograferen. De zoombeweging kan terug te zien zijn in je film.

Om de camera tijdens het filmen stil te houden, is het raadzaam om gebruik te maken van een statief of stabilisator. Eén van de grote voordelen van het filmen met een compact camera is dat hij licht van gewicht is. Hierdoor is het een veelgebruikte camera onder vloggers, vooral wanneer deze een kantelbaar scherm heeft.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.428 beoordelingen