The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe installeer je een computervoeding in je desktop?

Je hebt een nieuwe computervoeding, oftewel PSU gekocht voor in je desktop. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe pc bouwt, je computer wilt overklokken of gewoon omdat de oude aan vervanging toe was. Maar hoe installeer je zo'n voeding eigenlijk in je pc? In dit artikel leg ik je dat uit.

Wat heb je nodig?

Gereedschap computervoeding desktop installeren
  • Gereedschap om de computerbehuzing te openen.
  • Een antistatische armband.
  • Een desktop computer
  • Een computervoeding
  • Een kopje koffie

1. De basis

Computer uitzetten

Sluit je computer volledig af en zet hem dus niet op standby. Verwijder vervolgens alle kabels, waarbij je begint met de stroomkabel. Zijn alle kabels uit je pc? Druk dan de stroomknop nog eenmaal in zodat alle stroom die nog overgebleven is in het circuit ook verdwijnt.

2. Voorkom een statische schok

Antistatische armband

Als je een computeronderdeel vervangt, is het van belang om niet statisch geladen te zijn. Omdat een voeding stroom omzet is de kans hierbij des te groter. Zo'n elektrostatische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je pc. Het beste is om daarom altijd een antistatische armband te dragen. Al kun je jezelf ook ontladen door je handen regelmatig tegen bijvoorbeeld de radiator aan te houden.

3. Open je computerbehuizing

Computerbehuizing open

Leg de computerbehuizing op een tafel met de rechter zijkant beneden. Gebruik eventueel een katoenen handdoek om de zijkant te beschermen en te voorkomen dat de kast wegschuift. Draai de achterkant van de computerkast naar je toe. Je ziet daar 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je pc naar achteren. Je ziet nu het moederbord en de onderdelen van je pc.

Bij het vervangen van je voeding moet je beide zijkanten openen. Zet je pc daarom rechtop en haal ook de rechterzijkant weg op dezelfde manier. Je PSU is namelijk aan 2 kanten aan je pc bevestigd.

4. Lokaliseer de voeding

Computervoeding in computerbehuizing

Waar je computervoeding nu is geïnstalleerd, is afhankelijk van de computerbehuizing die je gebruikt. De voeding zit altijd aan de achterkant, maar dit kan zowel onder als boven zijn. De exacte locatie heb je vermoedelijk al gezien toen je de stekker uit je computer trok.

5. Verwijder je huidige voeding

Computervoeding verwijderen

Sla deze stap over als je een nieuwe pc bouwt

Het is belangrijk dat je, voordat je met de schroevendraaier aan de slag gaat, eerst alle kabels verwijdert. Begin daarmee met de brede kabel die in je moederbord gaat en ga daarna alle andere componenten langs. Zijn alle kabels verwijderd, dan draai je de schroeven van je voeding los. Hierna haal je de voeding uit je behuizing. Let op: soms moet je dat onder een bepaalde hoek doen. Raadpleeg bij twijfel de handleiding van je computerkast.

6. Installeer de nieuwe voeding in je computer

Computervoeding installeren

Schuif of klik de nieuwe voeding op zijn plek. Dit doe je op dezelfde manier als het verwijderen. Maak daarna de schroeven aan alle kanten goed vast. Let bij het installeren wel op dat je de voeding zo plaatst, dat de ingang voor de stroom uitlijnt met de opening daarvoor aan de achterkant van je computerbehuizing. Nu je voeding geïnstalleer is, kun je begin met het terugplaatsen van de stroomkabels naar al je componeten. Begin opnieuw met de brede stekker voor je moederbord. Heeft je nieuwe voeding afneembare stroomkabels? Dan is het soms handiger om deze in je voeding te pluggen voor je hem installeert.

Let op: Het is belangrijk dat je alle kabels op de juiste manier aansluit en goed vastklikt. Kabels die verkeerd zijn aangesloten kunnen kortsluiting veroorzaken.

7. Gebruiken

Computervoeding gebruiken

Schuif de zijkanten terug op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Had je al een volledig geïnstalleerde pc? Dan start je besturingssysteem normaliter gewoon op. Gaat je pc niet aan? Controleer dan of alle kabels goed verbonden zijn en of een eventuele hardwareknop op je voeding wel aan staat.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen