The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Hoe bouw je een moederbord in?

Je hebt een nieuw of vervangend moederbord gekocht of wil een nieuwe pc installeren. Het monteren van een moederbord in je behuizing is niet moeilijk, maar je moet wel weten hoe je het doet. In dit artikel leg ik je dat uit.

Wat heb je nodig?

Gereedschap moederbord inbouwen pc
  • Gereedschap om de computerbehuizing te openen
  • Een antistatische armband
  • Een desktop computer
  • Een moederbord
  • Een processor die op dit moederbord past
  • Een kopje koffie

1. De basis

Man zet computer aan.

Sluit je computer volledig af en zet hem dus niet op standby. Verwijder vervolgens alle kabels, waarbij je begint met de stroomkabel. Zijn alle kabels uit je pc? Druk dan de stroomknop nog eenmaal in zodat alle stroom die nog overgebleven is in het circuit ook verdwijnt.

2. Voorkom een statische schok

Antistatische armband

Als je een computeronderdeel vervangt, is het van belang om niet statisch geladen te zijn. Omdat een voeding stroom omzet is de kans hierbij des te groter. Zo'n elektrostatische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je pc. Het beste is om daarom altijd een antistatische armband te dragen. Al kun je jezelf ook ontladen door je handen regelmatig tegen bijvoorbeeld de radiator aan te houden.

3. Open je computerbehuizing

Computer open

Leg de computerbehuizing op een tafel met de rechter zijkant beneden. Gebruik eventueel een katoenen handdoek om de zijkant te beschermen en te voorkomen dat de kast wegschuift. Draai de achterkant van de computerkast naar je toe. Je ziet daar 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je pc naar achteren. Ga je jouw moederbord vervangen? Dan zie je nu het huidige moederbord en alle andere onderdelen.

4. Voorbereiden voor het vervangen van een moederbord

Moederbord vervangen voorbereiden

Bouw je een nieuwe computer, ga dan direct naar stap 6

Ga je het huidige moederbord vervangen, dan dien je eerst alle componenten te verwijderen. Begin hierbij met het loskoppelen van de brede stekker van je voeding. Haal daarna ook de bekabeling naar je andere componenten los. Heb je insteekkaarten op je moederbord gemonteerd? Maak de schroef los en haal ze uit het uitbreidingsslot en klik voor het ram geheugen de knopjes aan weerszijden van de geheugenbank omlaag. Leg de componenten weg op een veilig plek, bij voorkeur in een antistatische verpakking. De processor verwijder je als laatste, maar als je deze vervangt en geen goede plek hebt om hem tijdelijk op te slaan, kun je die beter in het oude moederbord laten zitten tot je nieuwe moederbord is gemonteerd.

5. Demonteer het oude moederbord

Oude moederbord demonteren

Nu je de juiste voorbereidingen hebt getroffen, is het niet moeilijk om je huidige moederbord te demonteren. Je doet dit door de 4 schroeven die je op de hoeken vindt los te draaien. Bewaar deze goed, want je hebt ze zometeen opnieuw nodig. Nadat de schroeven los zijn gedraaid, til je het moederbord voorzichtig uit de behuizing.

6. Plaats het nieuwe moederbord en je cpu

Nieuwe moederbord en CPU plaatsen

Positioneer het moederbord zo in je computerbehuizing dat de aansluitingen aan de linkerkant uitlijnen met de uitsparing in je kast. Zorg ook dat je alle 4 de schroeven aan kunt draaien. Is dit gebeurd? Plaats dan als eerste de processor op je bord. Zet hiervoor het hendeltje omhoog en plaats de processor losjes op je moederbord. Zorg er hierbij voor dat de cpu op zijn plek zit, anders kunnen de aansluitpunten verbuigen. Vaak zie je aan het hoekje of pijltje op de socket en de processor hoe je hem plaatst. Zet de processor losjes op deze manier in de socket en sluit het hendeltje weer.

7. Sluit de overige componenten aan

Componenten aansluiten

Na het plaatsen van je cpu, kun je ook andere onderdelen zoals het werkgeheugen en je videokaart opnieuw plaatsen. RAM-geheugen plaats je door de module op de juiste manier op de bank te plaatsen en rustig te duwen. Een videokaart of andere PCI-kaart duw je stevig in het slot en vervolgens draai je de schroef aan. Steek vervolgens alle kabels terug en eindig met de brede stekker voor je voeding.

Let op: Het is belangrijk dat je alle kabels op de juiste manier aansluit en goed vastklikt. Kabels die verkeerd zijn aangesloten kunnen kortsluiting veroorzaken.

8. Gebruiken

Moederbord desktop pc gebruiken

Schuif de zijkant weer op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Normaal gesproken moet je computer nu normaal opstarten. Is dat zo, dan werkt je moederbord correct. Gebeurt er niets? Controleer dan de bekabeling, werkgeheugen en de processor. Het kan zijn dat je in je besturingssysteem nog enkele drivers moet installeren vanwege andere onderdelen op je moederbord, zoals de netwerkaansluiting, wifi of geluidschip.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen