The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bob

Hoe kies je de juiste usb kabel?

Ben je op zoek naar een usb kabel om je apparaten mee op te laden? Het is belangrijk dat je een oplaadkabel kiest met de juiste aansluiting, maar let ook op de kwaliteit van de kabel. Stevige nylon kabels met versterkte connector gaan langer mee dan standaard kabels. Kijk ook of de oplaadkabel geschikt is voor snelladen. Hier leggen we uit waar je op moet letten.

Een usb kabel kiezen

usb aansluiting kabel kiezen

Usb kabels lijken veel op elkaar, maar er is wel degelijk veel verschil in kwaliteit. Kijk voordat jij je nieuwe Samsung, Apple iPhone of andere kabel gaat bestellen altijd naar het volgende:

  • Het type aansluiting
  • Het materiaal
  • De connectoren
  • Of de kabel kan snelladen
  • Of de kabel Apple gecertificeerd is

De juiste aansluiting

Welke aansluiting heeft mijn kabel micro usb C Lightning

Kijk naar de aansluiting van het apparaat dat je wilt opladen en kies daar de juiste oplaadkabel bij. Voor Apple producten heb je een Lightning kabel nodig. De iPad Pro en de MacBook zijn hier uitzonderingen op: daar heb je een usb C kabel voor nodig. Ook de meeste Android smartphones en tablets hebben een usb C aansluiting. Micro usb is een oudere aansluiting die je vooral terugvindt op oudere en goedkopere Android smartphones en op producten als e-readers en koptelefoons.

Het materiaal

Stevige kevlar kabel

Goedkopere kabels hebben een kunststof buitenkant. Dat scheelt in de prijs, maar omdat die kabels het snelst stuk gaan moet je ook regelmatig nieuwe kabels kopen. Kabels met een gevochten huls van nylon zijn steviger en knakken minder snel als je ze verkeerd buigt of oprolt. Ze zijn bovendien veerkrachtig en scheuren minder snel als je eraan trekt. Er zijn ook kabels van kevlar, dezelfde vezel die gebruikt wordt voor kogelwerende vesten. Kabels van nylon en met name kevlar zijn wel minder flexibel dan kunststof kabels.

De connectoren

Stevige connectoren bij kabel breekt niet

Kabels gaan meestal kapot rondom de connector, waar de kabel overgaat in de usb of Lightning aansluiting. Dat is de plek waar je de kabel het vaakst vastpakt en waar je kracht op zet wanneer je de kabel ergens in stopt of uit haalt. Duurdere nylon en kevlar kabels zijn op die plek extra sterk. De connector is bijvoorbeeld extra lang of verstevigd met metaal. Hierdoor gaat de kabel langer mee.

Snelladen

Usb C naar Usb C Lightning kabel voor snelladen via Power Delivery

Als je wilt snelladen, let je op het type aansluiting dat de oplader heeft. Om iPhones en steeds meer Samsung smartphones op te laden gebruik je een Power Delivery of Samsung Super Fast Charging oplader. Die hebben een ovale usb C poort. Veel oude kabels hebben een vierkante usb A aansluiting en passen niet op deze nieuwe snelladers. Voor Quick Charge en Samsung Adaptive Fast Charging opladers gebruik je nog wel een usb A kabel.

Een MFI certificering

Apple gecertificeerde MFI kabel veilig

Apple gecertificeerde kabels zijn getest op goede en veilige samenwerking met Apple producten. Deze kabels beschadigen je Lightning poort niet en veroorzaken geen kortsluiting of oververhitting van je batterij. Je weet met gecertificeerde kabels bovendien zeker dat opladen en data overzetten zo snel mogelijk gaat, ook nadat je iPhone of iPad geüpdatet is. Omdat testen geld kost, zijn goedkopere kabels meestal niet gecertificeerd. Je herkent gecertificeerde kabels aan het MFI (Made for iPhone/iPad) logo op de verpakking. Originele iPhone en iPad kabels zijn uiteraard altijd gecertificeerd.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.310 beoordelingen