The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Kasper

Processors voor desktops vergelijken

De processor wordt vaak het hart of het brein van een computer genoemd. Het is dan ook hét centrale onderdeel, dat voor een belangrijk deel bepaalt hoe snel je computer is en wat je er allemaal mee kunt. Op deze adviespagina vergelijken we processoren en helpen we je het antwoord te vinden op de vraag: welke processor heb ik nodig voor welke gebruikssituatie?

In het kort

Gebruikssituaties Mogelijk met...
Internet, email en tekstverwerken Elke processor
Foto's bewerken AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Video's bewerken AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger
Games spelen AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Virtual Reality AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger

Internetten, emailen en foto's bewerken

Computer met monitor en internetbrowser erop.

Internetten, e-mailen & tekstverwerken

Dit zijn eenvoudige taken die je op elke pc uitvoert. Val je in deze categorie, dan hoef je dus niet speciaal te letten op de processor. Het is wel zo dat je met een betere processor meerdere dingen tegelijk doet. Dus: én internetten, én een muziekje luisteren, én je mail checken, én een filmpje downloaden.

  • Geschikte processor: Alle processors
  • Aanbevolen: AMD Athlon / Intel Pentium
Computer met monitor en Photoshop op het beeldscherm.

​Foto's bewerken

Ga je aan de slag met programma's als Photoshop, dan vraag je wat meer van de rekenkracht van je desktop en daarmee ook van je processor. Wil je regelmatig foto's bewerken, ga dan voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. Kies daarnaast voor minimaal 6 GB aan werkgeheugen.

  • Geschikte processor: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5 of hoger
  • Aanbevolen: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5

Video's bewerken en games spelen

Computer met monitor en Adobe Premiere Pro op het scherm.

Video's bewerken

Het bewerken van video's kan je computer zwaar belasten. Zeker tijdens het renderen of bij het bewerken van bestanden met een hoge resolutie. Software zoals Adobe Premiere Pro kan alle processorkernen benutten en zo haal je dus zeker voordeel uit een quad-core processor. Verder zijn 8 GB werkgeheugen en een mid range videokaart aan te raden.

  • Geschikte processor: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
  • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7
Game pc met monitor en Call of Duty op het scherm.

​Games spelen

Vrijwel iedere pc is geschikt om een potje Candy Crush of Angry Birds op te spelen. Als je echter recente en zwaardere games wil spelen, dan heb je een model nodig met een krachtigere processor. Let wel op dat een goede videokaart daarbij essentieel is voor het spelen van zware games. Een mid range videokaart begint bij de NVIDIA GeForce GTX 1050.

  • Geschikte processor: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
  • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7

Hoe werkt een processor?

Processor in gebruik.

Of het nou gaat om het opstarten van je pc, de ontelbaar vele muiskliks of de installatie van een programma: de processor (ook wel cpu genoemd) speelt een centrale rol bij alle handelingen die jij op je computer verricht. Zodoende vertelt de kracht van een processor veel over hoe snel je desktop taken uitvoert en welke taken je desktop überhaupt kan uitvoeren. Er zijn een aantal factoren die de snelheid van een processor bepalen, waarvan dit de 3 belangrijkste zijn:

De factoren die de snelheid bepalen

Het aantal processorkernen

Over het algemeen hebben processors tegenwoordig 2 of 4 kernen. Een processor met 2 kernen noemen we dual-core, een processor met 4 kernen quad-core. Iedere kern kan een verschillende taak oppakken, dus: hoe meer kernen, hoe sneller de processor is. Maar er zijn tegenwoordig ook bijvoorbeeld hecta-core processors op de markt, die maar liefst 6 cores hebben.

De kloksnelheid

De kloksnelheid wordt aangeduid in hertz. Heeft een processor bijvoorbeeld een kloksnelheid van 2 gigahertz, dan kan hij 2 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren.

Het cachegeheugen

De processor gebruikt het cachegeheugen om de gegevens die het nodig heeft om taken uit te voeren tijdelijk op te slaan. Ook hier geldt: hoe meer cachegeheugen, hoe sneller de processor werkt.

Intel of AMD?

Intel logo en AMD logo.

De twee grootste processormerken zijn Intel en AMD. Zo'n 80% van alle verkochte pc’s is uitgerust met een Intel processor. Dit zegt niets over de kwaliteit, maar wel iets over de populariteit van dit merk bij fabrikanten en consumenten. Welk merk voor jou de beste keuze is, verschilt per processor.

Over het algemeen kun je stellen dat de processors van AMD goedkoper zijn. Intel is over het algemeen sneller en relatief wat duurder. AMD heeft dan weer quad-core processoren op goedkopere prijspunten. Bovendien beschikken AMD processoren over een iets krachtigere, geïntegreerde grafische chip, meerdere threads en vaak meer cores. Een AMD processor is dan ook aan te raden wanneer je veel met software werkt die gebruikmaakt van meerdere threads en je niet te diep in de buidel wil tasten.

Voor het gemak hebben we de Intel en AMD processors die ongeveer gelijk aan elkaar zijn voor je op een rijtje gezet. Zo kies je gemakkelijk de pc met de processor die bij jou past.

Intel vs. AMD

Intel AMD
Intel Celeron AMD E3 / AMD A6
Intel Atom AMD E2 / AMD A6
Intel Pentium AMD A6
Intel Core i3 AMD A10
Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Intel Core i7 AMD Ryzen 7

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback