The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dylan

Advies over DJ software

DJ software is software waarmee je digitaal muziek mixt. Je stuurt deze software aan met een aangesloten DJ controller of MIDI controller. Het DJ'en werkt bijna hetzelfde als met platen of cd's, al heb je met DJ software een apparaat nodig om de software op te draaien. Met DJ software kun je naast DJ'en bovendien je muziekcollectie analyseren en ordenen op basis van genre, artiest, tempo en meer.

Welke DJ software past het beste bij jou?

De meeste DJ controllers worden met DJ software geleverd. De knoppen en schuiven van de controller zijn al aan functies van de software gekoppeld. De meegeleverde DJ software is vaak een light versie, ook wel LE of Intro genoemd. Deze light software is voor veel hobby DJ's in het begin voldoende. De basisfuncties zijn namelijk goed bruikbaar. Je kunt nummers mixen, met effecten spelen en zo de hele avond vullen met je muziek. Light software heeft echter wel beperkingen ten opzichte van de volledige software:

  • Je kunt je mix niet vanuit de software opnemen.
  • Je kunt niet met meer dan 2 decks draaien.
  • Je kunt de DJ controller niet programmeren.

Naast deze 3 beperkingen hebben de individuele light softwarepakketten andere beperkingen. Hierover lees je meer op de pagina's over Virtual DJ, Traktor en Serato. Om je te helpen de beste keuze te maken hebben we hieronder de belangrijkste DJ software onder de loep genomen.

Traktor

Traktor software

Traktor is in Nederland en België veruit de populairste DJ software. Native Instruments, de fabrikant van Traktor, ontwikkelt zowel Traktor software als hardware. Er bestaan namelijk ook Traktor controllers. Traktor biedt voor zowel de beginnende DJ als voor de professional goede software.

Rekordbox

Rekordbox software

Met Rekordbox, de software van Pioneer, bereid je je DJ set thuis voor. Met de software koppel je alvast nummers aan elkaar, geef je de nummers tags en stel je hotcues in. Je krijgt de software gratis bij de DJ controllers van Pioneer. Met het computerprogramma haal je alles uit de controllers.

Serato

Serato software

Serato is na Traktor de grootste speler op het gebied van DJ software. Nu Pioneer een groot deel van zijn DJ controllers met Serato levert zal het Serato aandeel alleen maar verder groeien. Serato is zeer geschikt voor professionals maar ook beginners kunnen er prima mee uit de voeten.

Virtual DJ

Virtual DJ software

Virtual DJ is erg populair onder beginnende laptop DJ's. Veel fabrikanten leveren daarom Virtual DJ bij DJ controllers voor beginners. Ook voor meer gevorderde laptop DJ's heeft Virtual DJ mogelijkheden. De software wordt bovendien veel gebruikt om zonder een controller muziek te mixen.

Ableton

Ableton software

Ableton is geen traditionele DJ software. Zo bestuur je deze software niet met een DJ controller. Wel kun je een MIDI controller programmeren zodat deze met Ableton samenwerkt. Ableton wordt veel gebruikt tijdens live DJ optredens. Ableton is echter bedoeld als software voor muziekproductie.

DJUCED

DJUCED software

Met de gratis DJUCED DJ software leer je de kneepjes van het DJ'en. Laat je niet misleiden doordat de software gratis is, want alle functies zijn vrijgegeven. Zo gebruik je effecten, voeg je zelf samples toe of bouw je de spanning op met de filters. Met DJUCED draai je met je laptop, smartphone of tablet.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.278 beoordelingen