The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Hoe maak je je wasdroger schoon?

Het schoonmaken van je wasdroger is niet leuk, maar wel noodzakelijk. Een vuile en verstopte wasdroger presteert minder, verbruikt meer energie en kan zelfs brandgevaar opleveren. Ook zorgt een vuile wasdroger ervoor dat de was stinkt. In dit artikel leggen we je in een aantal simpele stappen uit hoe je het schoonmaken het beste aanpakt.

Wasdroger schoonmaken

AEG wasdroger

Het schoonmaken van een wasdroger duurt maximaal 15 minuten en doe je als volgt:

  • Verwijder bij elke droogbeurt grote stofdelen uit het pluizenfilter.
  • Spoel bij een condensdroger om de paar maanden de condensor af met een douchekop.
  • Zuig bij een warmtepompdroger om de paar maanden de condensor schoon met een stofzuigerborstel.
  • Reinig om de paar maanden de trommel met een warm sopje en een doek.

Stap 1: het pluizenfilter reinigen

Pluizenfilter

Het pluizenfilter vangt het stof dat vrijkomt bij het drogen grotendeels op. Vaak zit het filter in de deur of deuropening, maar dit verschilt per merk en/of model. In de handleiding van je wasdroger lees je precies waar het filter zit.

Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.

Stap 2: de condensor schoonmaken

Condensor bij een condensdroger

Condensdroger

De condensor van een condensdroger verwijder je om te reinigen. De condensor zit normaal links onder in je wasdroger, achter een klep. Hij is met 1 of 2 sluitingen bevestigd. Draai deze open en haal de condensor uit de wasdroger. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de handleiding.

Spoel de condensor af met een douchekop. Haal vervolgens een vochtige doek door de ruimte waar de condensor zit en plaats hem weer terug.

Condensor bij een warmtepompdroger

Warmtepompdroger

De condensor van een warmtepompdroger is niet te verwijderen. Soms is hij zelfreinigend en is er geen manier om bij de condensor te komen. Vaak staat er ook "selfcleaning" op. Je hoeft dan niets meer zelf te doen.

In andere gevallen zit er een filter achter een klep. Deze kan je schoonmaken, maar raadpleeg eerst altijd de handleiding van je wasdroger. Het rooster van de condensor reinig je met de borstel van je stofzuiger.

Stap 3: de trommel reinigen

Bij het schoonmaken van de wasdroger reinig je natuurlijk ook de trommel. De sensor die veel wasdrogers hebben blijft dan schoon, waardoor het programma zich beter aanpast op de hoeveelheid wasgoed. Kijk in de handleiding van je wasdroger waar deze sensor zit. Als je de sensor reinigt, zorg je ervoor dat de wasdroger goed blijft werken. Voor het schoonmaken gebruik je een warm sopje en een vochtige doek.

Klaar!

Het zit er weer op, de wasdroger is weer schoon en in topconditie. Door bovenstaande handelingen eens per 2 tot 3 maanden te herhalen, blijft je droger in goede staat en heb je er langer plezier van.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen