The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Rowan

Mijn droger droogt niet goed, wat nu?

Haal je je was niet droog uit je wasdroger? Dat is natuurlijk vervelend. Vaak is dit zelf te verhelpen door het pluizenfilter, de condensor of de sensoren te reinigen. Hoe en of je de condensor en afvoerslang schoonmaakt, hangt af van je automaat. In dit artikel lees je alles over wat je moet doen wanneer je droger niet goed droogt.

Tips voor een droge was

Droogtips

Om je was beter te drogen, vind je hier 5 tips:

  • Tip 1. Houd je aan het vulgewicht
  • Tip 2. Gebruik de instelling 'extra droog'
  • Tip 3. Reinig het filter en de condensor
  • Tip 4. Centrifugeer je was vooraf
  • Tip 5. Maak de sensor schoon
  • Tip 6. Controleer de afvoerslang

Tip 1: houd je aan het vulgewicht

Juiste belading

Als je was niet goed droogt, zit de trommel mogelijk te vol. Houd je altijd aan het maximale vulgewicht. Het verschilt per programma hoeveel kilogram er in de trommel mag. Bij het katoenprogramma is dit meer dan bij een kort droogprogramma voor enkele shirts. Kijk voor de maximale belading in de handleiding. Ook belangrijk: houd katoenen en synthetische was gescheiden. De vezels van deze stoffen verschillen veel en hebben een andere droogtijd. Houd je beddengoed en sportkleding apart en gebruik het juiste programma.

Tip 2: gebruik de instelling 'extra droog'

Instellingen

Om je handdoeken grondig te drogen, gebruik je een apart programma of aparte instelling. Dit verschilt per model. Bij de ene wasdroger kies je een programma, dat 'extra droog' of 'kastdroog extra' heet. Bij de andere droger selecteer je het katoenprogramma en stel je apart de droogtegraad in. Selecteer de extra droge optie om je wasgoed grondig te drogen. Controleer op het wasetiket of je was geschikt is voor intensief drogen. Houd er rekening mee dat het drogen met een warmtepompdroger langer duurt.

Tip 3: reinig het filter en de condensor

Wasdroger pluizenfilter

Maak het pluizenfilter en de condensor regelmatig schoon. Zo voorkom je dat je droger minder goed droogt. Het pluizenfilter vind je bij de trommelopening. Leeg het filter na elke droogbeurt. Maak ook de condensor schoon. Je vindt deze onder in de droger achter een klep. Bij een condensdroger spoel je de condensor af onder de kraan. Bij een warmtepompdroger zuig je die voorzichtig schoon met een stofzuigerborstel. Dit hoeft niet als je een volledig zelfreinigende condensor hebt.

Tip 4: centrifugeer je was vooraf

Centrifugeren

Help de wasdroger door je was vooraf op een hoog toerental te centrifugeren. Dit doe je met je wasmachine. Je was komt het droogst uit de trommel met 1.600 toeren per minuut. Andere wasmachines gaan tot 1.400 toeren, wat ook relatief droog is. Je gebruikt dit hoge toerental meestal alleen in combinatie met het katoenprogramma. Door het hoge toerental komt je was droger uit de trommel. Daarnaast bespaar je energie, doordat je was minder lang in de droger hoeft.

Tip 5: maak de sensor schoon

Sensor schoonmaken

Elke droger heeft een vochtigheidssensor in de trommel. Deze meet hoeveel vocht er nog in je was zit. Voor een goed droogresultaat maak je de sensor maandelijks schoon met een vochtige doek. Hiermee verwijder je restjes wasmiddel. Wanneer je dit niet doet, wordt de sensor vuil. De droger droogt dan te kort of juist te lang. Maak de vochtigheidssensor daarom goed schoon. Meestal zit de sensor aan de voorkant van de trommel. Kijk in de handleiding voor de exacte locatie.

Tip 6: controleer de afvoerslang

Afvoerslang

Is jouw wasdroger aangesloten op de waterafvoer? Dan spoelt een afvoerslang het vocht van je kleding automatisch weg. Deze slang kan verstopt raken of zelfs scheuren. In dat geval kan er een lekkage of ophoping van water in de trommel ontstaan. Controleer of er geen knik of verstopping in de afvoerslang zit en spoel de slang goed door. Als de slang lekt, is het tijd om hem te vervangen.

Aanvullende tips

Drogerballen

Duurt het drogen te lang, gebruik dan een kort programma. Je droogt hiermee enkele shirts in minder dan één uur. Je favoriete outfit is dan snel droog. Een andere tip: gebruik wasdrogerballen. Deze scheiden je handdoeken en beddengoed, waardoor de warme lucht zich beter verplaatst. Je wasgoed is hiermee sneller droog.

Wasgoed sneller droog

  • Je was droogt beter en sneller dankzij de BlueBuilt drogerballen.
  • Beddengoed raakt minder in een prop.
  • Het drogen kost minder tijd en energie.
  • Tijdens het drogen hoor je meer geluid in de trommel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen