The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jesper

Dual sim: hoe werkt dat?

Er zijn tegenwoordig veel dual sim smartphones te koop. Maar wat kun je daar nu mee en hoe werken ze? In dit artikel leggen we je uit welke soorten dual sim er zijn, wat je ermee kunt en wat het verschil is tussen actief en standby.

Hoe werkt het?

hoe werkt dual sim

Een dual sim telefoon heeft, zoals de naam al verklapt, ruimte voor 2 simkaarten. Je plaatst de 2 simkaarten in het toestel en bent zo bereikbaar op 2 verschillende nummers. Vraag jezelf voor aanschaf van een dual sim toestel het volgende af:

  • Wanneer gebruik je dual sim?
  • Wil ik actieve dual sim?
  • Wil ik standby dual sim?

Wanneer gebruik je dual sim?

Bellen in het buitenland

Dual sim is in allerlei situaties handig. Denk aan zakelijk gebruik; je houdt dan privé en zakelijk gescheiden, zonder dat je een extra telefoon nodig hebt of steeds je simkaart moet verwisselen. Daarnaast heb je veel aan dual sim in het buitenland: gebruik naast je eigen simkaart een lokale simkaart om de kosten te drukken. Sinds het wegvallen van roamingkosten in de EU geldt dit met name voor verre bestemmingen.

Active dual sim: 2 antennes, altijd bereikbaar

Dual sim met 2 antennes

Active dual sim-toestellen hebben 2 antennes: één voor elke simkaart. Eigenlijk zijn het twee telefoons in een. Hierdoor kunnen deze simkaarten los van elkaar werken en ben je altijd bereikbaar op allebei de simkaarten. Ben je aan het internetten via simkaart A, dan kun je nog steeds gebeld worden op simkaart B. Ook kun je eenvoudig de ene simkaart uitschakelen en alleen de andere gebruiken. Actieve dual sim is vrij zeldzaam, omdat het inbouwen van twee antennes moeilijk is.

Standby dual sim: één antenne, niet altijd bereikbaar

Dual sim met 1 antenne

De meeste dual sim toestellen zijn van het type standby. Deze toestellen hebben maar één antenne. Dit betekent dat beide simkaarten niet tegelijkertijd kunnen werken. Zolang je niet aan het bellen, sms'en of internetten bent, ben je bereikbaar op beide simkaarten. Ga je wel bellen, sms'en of internetten, dan neemt deze simkaart de antenne van het toestel in gebruik. De tweede simkaart is dan even buiten gebruik. Uitgebeld? Dan ben je weer bereikbaar op beide simkaarten.

eSim

eSim

De eSim is een ingebouwde simkaart. Omdat deze in je smartphone verwerkt zit, heb je geen plastic simkaarten meer nodig. Je sluit op de eSim meerdere abonnementen af, dus je gebruikt je smartphone als dual sim toestel. Om eSim te gebruiken moeten zowel je smartphone als je provider eSim ondersteunen. Momenteel zijn er nog niet veel providers die eSim aanbieden, dus controleer dit vooraf goed.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.745 beoordelingen