The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Hoe bouw je een elektrische kookplaat in?

Het inbouwen van een elektrische kookplaat vergt wat ervaring. Je moet namelijk met stekkers en elektra aan de slag. Heb je geen ervaring met het aansluiten van elektra? Laat dit dan door een erkend elektricien doen. Hieronder leggen wij je in 5 stappen uit hoe je een elektrische kookplaat inbouwt.

Elektrische kookplaat aansluiten in 5 stappen

Bedieningspaneel kookplaat

Om een elektrische kookplaat goed in te bouwen is het belangrijk dat je onderstaande 5 stappen volgt.

  • Stap 1: Sluit de kabel aan
  • Stap 2: Plaats de afdichtband
  • Stap 3: Plaats de kookplaat in de uitsparing
  • Stap 4: Zet de kookplaat vast
  • Stap 5: Steek de stekker in het stopcontact

Stap 1: sluit de kabel aan

Kabel en stopcontact kookplaat

Voordat je de kookplaat in de uitsparing plaatst, bevestig je eerst de aansluitkabel en stekker. Wanneer de kookplaat in het keukenblad zit, is het namelijk lastig om hier weer bij te komen. Heb je geen ervaring op het gebied van werken met elektra? Laat dit dan door een erkend elektricien doen.

Stap 2: plaats de afdichtband

Opgerolde afdichtband

Plaats de afdichtband op de kookplaat als deze er niet op zit. Deze band is te koop bij bouwmarkt. Het zorgt ervoor dat er geen water onder de kookplaat door kan stromen. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat als er een keer een pan overkookt.

Stap 3: plaats de kookplaat in de uitsparing

Kookplaat die in de nis wordt geplaatst

Laat nu de kookplaat in de uitsparing zakken. Het is van belang dat de kookplaat goed vlak ligt, zodat de randen, met behulp van de afdichtband, goed strak aansluiten op het keukenblad. Kitten is niet nodig en zelfs af te raden. Wanneer je de kookplaat wil verwijderen is er een kans dat de kit de kookplaat en het keukenblad beschadigt.

Stap 4: zet de kookplaat vast

Kookplaat in de nis

Deze stap is alleen nodig wanneer jouw kookplaat voorzien is van klemmen om de kookplaat op zijn plek te houden. Bij veel inductiekookplaten is dit niet nodig omdat het gewicht en de weerstand de kookplaat zonder problemen op zijn plaats houden. Heeft jouw kookplaat klemmen? Zet deze dan vast op de kookplaat.

Stap 5: steek de stekker in het stopcontact

Stekker bij het stopcontact

Zit je kookplaat helemaal op zijn plek? Dan ben je er bijna. Steek de stekker in het stopcontact. Zet de kookplaat aan en kijk of alles werkt zoals het zou moeten. Is dit niet het geval? Schakel dan een erkend elektricien in.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.107 beoordelingen