The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Advies over inbouw kookplaten

Je bent op zoek naar een inbouw kookplaat, maar je weet niet waar je op moet letten? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuze. Zo is het belangrijk dat je een kookplaat uitzoekt die in de nis van je keukenblad past. Een andere keuze is de manier van koken: gas, keramisch of inductie.

Nismaten bepalen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe inbouw kookplaat is het eerste wat je moet doen het opmeten van de uitsparing waar je kookplaat in zit. Om dit te kunnen doen zal je je oude kookplaat eruit moeten halen. De belangrijkste maat is de breedte van de uitsparing in je keukenblad, aangezien deze maat de meest onderscheidende is bij inbouw kookplaten. Meet ook de diepte van de uitsparing. Deze zal ongeveer 49 centimeter zijn, maar kleine verschillen zijn mogelijk. Kijk als laatste naar de hoeveel ruimte die je in de hoogte beschikbaar hebt.

Inbouwtekening lezen

Nu je weet hoe groot de nis in jouw keukenblad is en je een eerste schifting hebt gemaakt, wordt het tijd om te gaan kijken welke kookplaten erin passen. Hiervoor zal je de inbouwtekening van de kookplaat die je op het oog hebt moeten bekijken. Neem bijvoorbeeld de inbouwtekening hiernaast. Hierop kun je zien dat deze inbouw kookplaat geschikt is voor een nis die:

 • Tussen de 56 en 56,2 cm breed is
 • Tussen de 49 en 50,2 cm diep is

Ook kan je zien dat de kookplaat minimaal 7 cm vanaf de zijwand verwijderd moet zijn en dat het keukenblad totaal minimaal 60 cm diep moet zijn. Ook zal er voor en achter bij de kookplaat 5 cm ruimte beschikbaar moeten zijn. Als laatste is te zien dat het keukenblad minimaal 2 cm dik moet zijn. Op deze inbouwtekening wordt niet vermeld wat de minimale hoogte is die je nodig hebt. Deze kan namelijk ook in een andere tekening getoond worden. Bekijk daarom altijd alle bijgevoegde afbeeldingen op de productpagina.

Gas

gaskookplaat

Koken op gas, de klassieke manier van koken, zorgt voor een directe overbrenging van de warmte en is eenvoudig te regelen. Naast de klassieke RVS kookplaat zijn er tegenwoordig ook gas-op-glas kookplaten. Bij deze kookplaten is de RVS opvangschaal vervangen door een glasplaat. Dit glazen oppervlak is een stuk makkelijker schoon te maken. Verder zijn er gaskookplaten die voorzien zijn van een wokbrander. Dit is een extra krachtige brander die zeer geschikt is om op hogere temperatuur te roerbakken. Alle gaskookplaten zijn voorzien van een vlambeveiliging. Deze sluit de toevoer van gas af wanneer de vlam gedoofd wordt door bijvoorbeeld een overkokende pan of een windvlaag.

Voordelen

 • De warmte is goed te regelen.
 • De warmte wordt direct op de pan overgebracht.

Nadelen

 • Lastig schoon te maken indien het geen gas-op-glas kookplaat is.
 • Dankzij het open vuur minder kindvriendelijk.

Keramisch

keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glasplaat bevinden. Een keramische kookplaat vraagt een hoog vermogen, en je zal dan ook voor een stroomvoorziening op 2 of 3 fasen met een vijf-polige Perilex-aansluiting moeten zorgen.

Voordelen

 • Kindvriendelijker door het ontbreken van open vuur.
 • De meeste keramische kookplaten hebben een ingebouwde timer-functie waarmee je de kookplaat automatisch uitschakelt.

Nadelen

 • Door het gladde oppervlak makkelijker schoon te houden dan gaskookplaten, maar als je morst op een hete kookzone kan het door het inbranden toch lastig schoon te krijgen zijn.
 • Verbruikt meer energie dan koken op inductie.

Inductie

inductie kookplaat

Een inductie kookplaat verwarmt de pan door middel van een magnetisch veld. Het voordeel hiervan is dat de bodem van de pan zelf opwarmt en de kookplaat zelf niet heet wordt. Een inductie kookplaat werkt dus alleen maar als er daadwerkelijk een pan op staat.

De meeste inductie kookplaten zijn voorzien van een boost-functie waarmee je extra snel kan koken. Daarnaast zijn er modellen met een flexibele kookzone. Dit is een groot vlak waar je meerdere pannen tegelijk op kwijt kan.

Net als een keramische kookplaat vraagt een inductie kookplaat een hoog vermogen. Ook hier zal je dan ook voor een stroomvoorziening op 2 of 3 fasen met een vijf-polige Perilex-aansluiting moeten zorgen. Er zijn een aantal inductie kookplaten die op een normale, enkelfasige, aansluiting kunnen worden aangesloten. Alleen zal je dan door het mindere vermogen fiks inleveren op de prestaties van de kookplaat.

Voordelen

 • Warmt sneller op dan gas of keramisch.
 • Zeer kindvriendelijk omdat de kookplaat pas heet wordt als je er een pan op plaatst.
 • Makkelijk schoon te houden omdat de kookplaat zelf niet heet wordt kook je veiliger en koekt vuil niet aan.

Nadelen

 • Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor gebruik op inductie en die niet al vervormd is door gebruik op gas.

Afwerking keukenblad

Bij kookplaten heb je keuze met betrekking tot de afwerking van de randen van de kookplaat. Hieronder vind je een overzicht.

Openstaande rand

kookplaat met openstaande rand

Kookplaten met een opstaande rand zijn afgewerkt met een rand van RVS of edelstaal rondom de kookplaat.

Volledig verzonken

volledig verzonken kookplaat

Volledig verzonken kookplaten worden niet op het keukenblad geplaatst, maar juist verzonken in het keukenblad voor een volledige vlakke afwerking.

Facet geslepen

facet geslepen kookplaat

De rand van een facet geslepen kookplaat is schuin afgeslepen voor een strakke afwerking.

Facet geslepen met een rand

kookplaat met facet geslepen rand

Er zijn ook kookplaten waarbij de voor- en achterkant schuin zijn afgeslepen terwijl de zijkanten zijn voorzien van een rand van RVS of edelstaal.

Afgerond

kookplaat met afgeronde rand

Bij kookplaten met een afgeronde rand is de glazen rand van de kookplaat netjes rond afgeslepen.

Gasslangen

Wanneer je een inbouw gaskookplaat wil aansluiten heb je wel een gasslang nodig. Voor inbouw gaskookplaten is het van belang dat je kiest voor een gasslang van RVS. Een gewone rubberen gasslang mag je in verband met de veiligheid niet gebruiken in combinatie met een inbouw gaskookplaat. Daarnaast heb je gas-tape nodig om de schroefverbindingen gasdicht te krijgen.

Aansluitkabels

Voor het aansluiten van de meeste keramische en inductie kookplaten kan je geen normaal elektriciteitssnoer gebruiken. Een keramische of inductie kookplaat vraagt namelijk meer vermogen dan een gewone elektriciteitsaansluiting kan leveren. Ze worden dan ook op 1 (25 of 32 Ampère) of op 3 fasen (25 Ampère) aangesloten. We raden je aan om je kookplaat door een erkend elektricien aan te laten sluiten om schade of kortsluiting te voorkomen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 40.870 beoordelingen