Geschreven door Caitlin
Bijgewerkt op
22 april 2025
·
11.48
Wat zijn de voordelen van inductie koken?
Koken op inductie heeft een aantal voordelen. Zo wordt de kookplaat zelf niet warm, waardoor het een stuk veiliger koken is. Ook warmt een inductiekookplaat veel sneller je pannen op, waardoor je minder lang met koken bezig bent. Dankzij het gladde oppervlak maak je de kookplaat bovendien eenvoudig schoon.
Veilig koken
Wanneer je op inductie kookt, wordt de bodem van de pan warm in plaats van de kookzone. Hierdoor blijft er na het koken alleen restwarmte over, die snel afkoelt. Daarnaast maken de meeste inductiekookplaten gebruik van panherkenning. Zodra je de pan van de kookzone haalt, schakelt deze automatisch uit.
Snel opwarmen
Bij een inductiekookplaat wordt alleen het gedeelte warm waar een pan staat. Hierdoor verlies je geen onnodige energie en warmt je pan snel op. Daarnaast hebben de meeste inductiekookplaten ook een boostfunctie. Deze zorgen ervoor dat water nog sneller aan de kook wordt gebracht, zodat jij snel klaar bent met koken.
Makkelijk schoonmaken
Een inductie kookplaat heeft een gladde oppervlakte. Hierdoor is hij gemakkelijk schoon te maken. Je haalt er na het koken een nat doekje overheen. Helemaal eenvoudig: wanneer de kookzone nog warm is verdampt het vocht automatisch waardoor je de kookplaat niet hoeft te drogen.
Artikel van Caitlin
Kookplaat specialist.