The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe kies ik een fondueset?

Er zijn verschillende type fonduesets voor verschillende ingrediënten. Welke fondueset het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal zaken. Op deze pagina helpen we jou bij het kiezen van de juiste fondueset.

In het kort

Omdat er verschillende soorten fonduesets zijn, is het belangrijk eerst te bepalen of je het liefst wilt fonduen met kaas, bouillion of chocolade. Sommige fonduesets zijn geschikt voor meerdere vormen van fondue, maar bedenk wel dat een fondueset altijd het meest geschikt is voor één type fondue. Dit is in de meeste gevallen afhankelijk van het materiaal van de fondueset:

Materiaal fondueset

  • Een fondueset van aardewerk is vooral geschikt voor kaas- en chocoladefondue.

  • Een fondueset van rvs of gietijzer is vooral geschikt voor vlees- en Chinese fondue.

Wat zijn de verschillen tussen de typen fonduesets?

Kaasfondue

Bij een kaasfondueset doop je ingrediënten in gesmolten kaas. Een traditionele kaasfondueset is gemaakt van aardewerk, dat direct reageert op het verhogen of verlagen van de temperatuur. Ook krijgt de kaas hierbij geen kans om aan te koeken. De meeste kaasfonduesets zijn ook geschikt voor chocoladefondue.

Vleesfondue

Bij vleesfondue doop je kleine stukjes vlees in bouillon, zodat het vlees gaar kookt. Omdat dit soms kan spatten, heeft een vleesfondueset vaak een antispatscherm. Een typische vleesfondueset is gemaakt van RVS of gietijzer, een materiaal wat warmte uitstekend vasthoudt. Sommige vleesfonduesets zijn ook geschikt voor chocoladefondue.

Chinese fondue

Een Chinese fondueset, in China huo guo genoemd, lijkt op een vleesfondueset maar heeft vaak een grotere pan omdat het traditioneel voor verjaardagen en andere feesten gebruikt wordt. Hierbij worden de ingrediënten als vlees, groente en noodles in de pan achtergelaten en gekookt om ze er vervolgens met netjes uit te vissen en op te eten met saus.

Chocoladefondue

In een chocoladefondueset doop je fruit en zoetigheden in gesmolten chocolade. Vaak wordt dit als dessert gebruikt. Chocoladefonduesets zijn meestal erg klein en compact. Je kiest eventueel ook voor een chocoladefontein, waarbij gesmolten chocolade omhoog wordt gepompt en via de fontein weer naar beneden valt.

Waarom is het materiaal van de fondueset belangrijk?

Aardewerk fonduesets

Vooral geschikt voor kaas- en chocoladefondue

Fonduepannen van aardewerk zijn vooral geschikt voor kaasfondue en chocoladefondue, omdat dit snel reageert op warmteveranderingen. Hierdoor brandt je kaas of chocolade minder snel aan onderin de pan. Vleesfondue is vaak niet mogelijk in aardewerken fonduesets omdat deze een brander hebben waarvan de vlam niet heet genoeg wordt om de bouillon te verwarmen.

Rvs fonduesets

Vooral geschikt voor vlees- en Chinese fondue

Rvs fonduesets worden snel warm en zijn vooral geschikt voor vleesfondue of Chinese fondue. Rvs is namelijk erg geschikt voor hoge temperaturen en geleidt de warmte goed. Indien een RVS fonduepan een stevige antiaanbaklaag heeft, kan 'ie ook voor kaas- of chocoladefondue gebruikt worden.

Gietijzeren fonduesets

Vooral geschikt voor vleesfondue

Ook gietijzer is het meest geschikt voor vleesfondue. Gietijzer doet er iets langer over om op temperatuur te komen maar houdt de warmte langer vast. Wanneer een gietijzeren pan geëmailleerd is kan hij ook voor kaasfondue gebruikt worden.

Welk formaat fondueset heb ik nodig?

Ook het aantal personen waarmee je wilt fonduen is belangrijk voor de keuze van je fondueset. Het aantal personen van een fondueset wordt meestal weergegeven in het aantal fonduevorkjes die je erbij krijgt. Uiteraard kun je er altijd zelf meer fonduevorkjes bij kopen. Kijk daarom vooral naar de inhoud van de pan. Een fonduepan van 1 liter kan bijvoorbeeld 4 fonduevorkjes hebben, maar met deze inhoud is fonduen met 6 personen ook mogelijk.

Iris
Artikel van:
Iris
Fonduesetspecialist

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.055 beoordelingen