The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Hoe kies je een fondueset?

Er zijn verschillende type fonduesets voor verschillende ingrediënten. Welke fondueset het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal zaken. Op deze pagina helpen we jou bij het kiezen van de juiste fondueset.

Fondueset kiezen

Jij wilt graag een goede fondueset in huis halen. Onderstaande vragen helpen jou om de juiste uit te kiezen:

  • Welk type fondueset heb jij nodig?
  • Van welk materiaal moet mijn set zijn?
  • Welk formaat fondueset heb je nodig?

Wat zijn de verschillen tussen de typen fonduesets?

Fonduepan met kaas

Kaasfondue

Bij een kaasfondueset doop je ingrediënten in gesmolten kaas. Een traditionele kaasfondueset is gemaakt van aardewerk, dat direct reageert op het verhogen of verlagen van de temperatuur. Ook krijgt de kaas hierbij geen kans om aan te koeken. De meeste kaasfonduesets zijn ook geschikt voor chocolade fondue.

Fondueset met bouillon en vlees

Vleesfondue

Bij vleesfondue doop je kleine stukjes vlees in bouillon, zodat het vlees gaar kookt. Omdat dit soms kan spatten, heeft een vleesfondueset vaak een antispatscherm. Een typische vleesfondueset is gemaakt van RVS of gietijzer, een materiaal wat warmte uitstekend vasthoudt. Sommige vleesfonduesets zijn ook geschikt voor chocolade fondue.

Chinese fondueset met grillplaatje

Chinese fondue

Een Chinese fondueset, in China huo guo genoemd, lijkt op een vleesfondueset maar heeft vaak een grotere pan omdat het traditioneel voor verjaardagen en andere feesten gebruikt wordt. Hierbij worden de ingrediënten als vlees, groente en noodles in de pan achtergelaten en gekookt om ze er vervolgens met netjes uit te vissen en op te eten met saus.

Chocolade fondue met gekleurde stokjes

Chocolade fondue

In een chocolade fondueset doop je fruit en zoetigheden in gesmolten chocolade. Vaak wordt dit als dessert gebruikt. Chocolade fonduesets zijn meestal erg klein en compact. Je kiest eventueel ook voor een chocoladefontein, waarbij gesmolten chocolade omhoog wordt gepompt en via de fontein weer naar beneden valt.

Waarom is het materiaal van de fondueset belangrijk?

aardewerk fondueset

Aardewerk fonduesets

Fonduepannen van aardewerk zijn vooral geschikt voor kaasfondue en chocolade fondue, omdat dit snel reageert op warmteveranderingen. Hierdoor brandt je kaas of chocolade minder snel aan onderin de pan. Vleesfondue is vaak niet mogelijk in aardewerken fonduesets omdat deze een brander hebben waarvan de vlam niet heet genoeg wordt om de bouillon te verwarmen.

rvs fondueset

Rvs fonduesets

Rvs fonduesets worden snel warm en zijn vooral geschikt voor vleesfondue of Chinese fondue. Rvs is namelijk erg geschikt voor hoge temperaturen en geleidt de warmte goed. Indien een RVS fonduepan een stevige antiaanbaklaag heeft, kan 'ie ook voor kaas- of chocolade fondue gebruikt worden.

Welk formaat fondueset heb ik nodig?

Ook het aantal personen waarmee je wilt fonduen is belangrijk voor de keuze van je fondueset. Het aantal personen van een fondueset wordt meestal weergegeven in het aantal fonduevorkjes die je erbij krijgt. Uiteraard kun je er altijd zelf meer fonduevorkjes bij kopen. Kijk daarom vooral naar de inhoud van de pan. Een fonduepan van 1 liter kan bijvoorbeeld 4 fonduevorkjes hebben, maar met deze inhoud is fonduen met 6 personen ook mogelijk.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen