The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Alles over G-Sync en FreeSync

Tearing en stuttering op je monitor zijn een doorn in het oog van de PC gamer. Gelukkig zijn deze problemen op te lossen dankzij G-Sync van NVIDIA en FreeSync van AMD. Deze technologieën passen de verversingssnelheid van je monitor aan op die van je videokaart, waardoor je geniet van soepele gameplay zonder haperen. Hoe G-Sync en FreeSync precies werken en wat de verschillen tussen beide zijn, lees je hier.

In het kort

G-sync

G-Sync

  • Verhelpt tearing en stuttering.
  • Werkt met een lage verversingssnelheid.
  • Synchronisatie met NVIDIA videokaarten.
  • Werkt niet met AMD videokaarten.
  • Duurder dan FreeSync.
FreeSync

FreeSync

  • Vermindert tearing en stuttering.
  • Goedkoper dan G-Sync.
  • Synchronisatie met AMD videokaarten en in sommige gevallen ook met NVIDIA videokaarten. Dit verschilt per monitor.
  • Werkt in veel gevallen niet met NVIDIA videokaarten.
  • Kans op stuttering bij een te lage verversingssnelheid.

Wat is tearing en stuttering?

Stuttering

Een monitor heeft altijd een vaste verversingssnelheid, bijvoorbeeld 144 hertz. Dit verschilt met een videokaart, die een erg gevarieerd aantal frames per seconde verstuurt. Als gevolg hiervan ontstaan er meerdere beelden tegelijkertijd op je beeldscherm, omdat je monitor nog bezig is met het verwerken van de nieuwe beelden. Deze blokkige effecten noemen we ook wel tearing.

Om dit tegen te gaan, schakel je als gamer ‘vertical sync’ (VSync) in, waarmee je de videokaart forceert om de verversingssnelheid van de monitor aan te houden. Helaas houden niet veel videokaarten dit bij, waardoor sommige frames herhaald worden tot de volgende is doorgegeven. Het beeld blijft dan even hangen, waardoor 1 of meerdere frames over worden geslagen en er een haperend beeld ontstaat. Dit effect staat bekend als stuttering.

Wat doen G-Sync en FreeSync?

G-Sync en FreeSync zijn technologieën die tearing én stuttering tegengaan. Beide technieken zijn gebaseerd op adaptive sync, een techniek die monitoren een variabele verversingssnelheid geeft. Dat betekent dat de monitor op ieder moment de verversingssnelheid aanpast op die van de videokaart. Hierdoor lopen je videokaart en monitor synchroon en geniet je van een vloeiende game ervaring, zonder haperende beelden. Dit is handig in snelle games of veeleisende scènes in bijvoorbeeld shooters.

Belangrijke verschillen tussen G-Sync en FreeSync

Hoewel de 2 technieken erg op elkaar lijken, zijn er toch een aantal verschillen tussen G-Sync en FreeSync.

1. NVIDIA en AMD

G-Sync is van NVIDIA en FreeSync is van AMD. Dit betekent dat je beide in de meeste gevallen alleen kunt gebruiken met een monitor en een videokaart van hetzelfde merk. Sinds januari 2019 ondersteunt NVIDIA ook enkele monitoren met FreeSync, waardoor je met die monitoren wél adaptive sync gebruikt.

2. Low frame rate

De synchronisatie vindt plaats tussen de minimale en maximale verversingssnelheid van je monitor. Dit is grofweg van 30Hz tot 240Hz, maar dat verschilt per monitor. Als de verversingssnelheid van je videokaart onder die van je monitor komt, biedt G-Sync een klein voordeel vergeleken met FreeSync. G-Sync verdubbelt namelijk de verversingssnelheid als deze onder een minimum komt, waardoor er geen stuttering optreedt bij een low frame rate.

3. De prijs

Een G-Sync monitor is een stuk duurder dan een FreeSync monitor. G-Sync monitoren beschikken over een hardware chip, waardoor de productiekosten hoger zijn. Daarnaast betaal je voor de activatie van je G-Sync chip, terwijl FreeSync vrij toegankelijk is.

4. De verkrijgbaarheid

Mede doordat FreeSync monitoren goedkoper zijn dan G-Sync monitoren, zijn ze beter verkrijgbaar. Er zijn simpelweg veel meer monitoren die FreeSync ondersteunen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.343 beoordelingen