The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jos

Alles over G-Sync en FreeSync

Tearing en stuttering op je monitor zijn een doorn in het oog van de pc gamer. Gelukkig los je deze problemen eenvoudig op dankzij NVIDIA G-Sync en AMD FreeSync. Deze technologieën passen de verversingssnelheid van je monitor aan op die van je videokaart, waarmee je haperingen voorkomt. Hoe G-Sync en FreeSync precies werken en wat de verschillen tussen beide zijn, lees je hier.

In het kort

G-sync

G-Sync

  • Verhelpt tearing en stuttering.
  • Werkt met een lage verversingssnelheid.
  • Synchronisatie met NVIDIA videokaarten.
  • Werkt niet met AMD videokaarten.
  • Duurder dan FreeSync.
FreeSync

FreeSync

  • Vermindert tearing en stuttering.
  • Goedkoper dan G-Sync.
  • Synchronisatie met AMD videokaarten en in sommige gevallen ook met NVIDIA videokaarten. Dit verschilt per monitor.
  • Werkt in veel gevallen niet met NVIDIA videokaarten.
  • Kans op stuttering bij een te lage verversingssnelheid.

Wat is tearing en stuttering?

Screen tearing

Tearing

Een monitor heeft altijd een vaste verversingssnelheid, bijvoorbeeld 144 hertz. Dit verschilt met een videokaart, die een erg gevarieerd aantal frames per seconde verstuurt. Als gevolg ontstaan er meerdere beelden tegelijkertijd op je beeldscherm, omdat je monitor nog bezig is met het verwerken van de nieuwe beelden. Deze blokkige effecten noemen we ook wel tearing.

Stuttering

Stuttering

Helaas houden niet veel videokaarten de verversingssnelheid van de monitor bij, waardoor sommige frames herhaald worden tot de volgende is doorgegeven. Het beeld blijft dan even hangen, waardoor 1 of meerdere frames over worden geslagen en er een haperend beeld ontstaat. Dit effect staat bekend als stuttering.

Wat doen G-Sync en FreeSync?

G-Sync en FreeSync zijn technologieën die tearing én stuttering tegengaan. Beide technieken zijn gebaseerd op adaptive sync, een techniek die monitoren een variabele verversingssnelheid geeft. Dat betekent dat de monitor op ieder moment de verversingssnelheid aanpast op die van de videokaart. Hierdoor lopen je videokaart en monitor synchroon en geniet je van een vloeiende game ervaring, zonder haperende beelden. Dit is handig in snelle games of veeleisende scènes in bijvoorbeeld shooters.

Belangrijkste verschillen tussen G-Sync en FreeSync

NVIDIA G-Sync logo

G-Sync

G-Sync werkt exclusief met NVIDIA videokaarten, voor een AMD videokaart heb je dus echt FreeSync nodig. G-Sync werkt via een ingebouwde chip, die je na betaling activeert. Maar, voor al deze exclusiviteit krijg je wel extra kwaliteit. G-Sync is kwalitatief beter dan FreeSync, ook bij lage verversingssnelheden. G-Sync verdubbelt het aantal hertz wanneer deze onder een minimum komt en voorkomt zo haperingen. Daarnaast verhelpt G-Sync tearing en stuttering, waar FreeSync dit alleen vermindert.

AMD FreeSync logo

FreeSync

Een monitor met FreeSync is makkelijker verkrijgbaar en vaak ook goedkoper. Sinds januari 2019 ondersteunt FreeSync enkele NVIDIA videokaarten. Zo synchroniseert een FreeSync monitor zowel AMD als NVIDIA videokaarten. Het nadeel is dat FreeSync een beetje in de problemen komt bij verversingssnelheden onder de 30 hertz. Vanaf hier ontstaan er bij FreeSync haperingen. Deze technologie vermindert alleen tearing en stuttering. G-Sync verhelpt deze problemen juist.

Verschillende soorten G-Sync en FreeSync

3 verschillende soorten G-Sync

G-Sync

Naast de standaard G-Sync heb je ook G-Sync Ultimate en G-Sync Compatible. G-Sync Ultimate zorgt naast synchronisatie, ook voor een scherpere en helderdere weergave van HDR beelden. Daarnaast verwerken HDR beelden sneller, zodat ze niet wazig ogen tijdens het verversen. G-Sync Compatible is een variant die geen NVIDIA chipset heeft, maar wel gecertificeerd is door NVIDIA zelf. Deze goedkopere variant voorkomt tearing en stuttering en is met name gericht op beginnende gamers.

3 verschillende soorten FreeSync

FreeSync

Ook FreeSync komt in verschillende versies. FreeSync Premium is een variant die de verversingssnelheid op minimaal 120 hertz zet en compenseert voor lage framerates. Zo voorkomt FreeSync Premium haperingen bij te lage verversingssnelheden. FreeSync Premium Pro, ook wel bekend als FreeSync 2, biedt net zoals G-Sync Ultimate een upgrade van HDR beelden en verwerkt deze sneller. Hierdoor ervaar je geen wazige kleuren tijdens het verversen, wanneer je op HDR instellingen gamet.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen