The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Gamen op een 4K monitor

Ben je een gamer die van visueel spektakel houdt, dan wil je gamen in 4K. Daarbij ben je afhankelijk van de grafische paardenkracht van je pc of console. Waarom zou je toch voor een 4K monitor gaan in plaats van een Full HD scherm? Wij vertellen je de grafische voordelen van gamen op een 4K monitor, en waar je nog meer op let.

Grafische voordelen

4K vs full hd detail

Meer detail en scherpte

Een 4K resolutie monitor is opgebouwd uit 4 keer zoveel pixels dan een Full HD scherm. Bovendien zitten pixels op een 4K scherm vaak dichter op elkaar. Daardoor zijn details in de spelwereld, zoals kleding, gezichten en verschillen in textuur goed zichtbaar.

4K vs full hd ruimte

Meer ruimte in de spelwereld

Op een 4K scherm heb je een breder blikveld op de spelwereld. Daardoor zie je voornamelijk aan de linker- en rechterzijde van het beeld meer in-game objecten die je voorheen niet zag, zoals vijanden, locaties en het landschap waar je game karakter zich bevindt. Door dit brede field of view sluit dit beter aan bij het blikveld van je ogen, waardoor een game realistischer en intenser aanvoelt.

Betere spelervaring

4K vs full hd minder kartelranden anti aliasing

Minder kartelranden (anti aliasing)

Op een scherm met 4K resolutie hebben in-game voorwerpen en models meer pixels aan ruimte om te vullen met details. Schakel je de anti-aliasing hoog in, dan zijn kartelrandjes veel minder goed zichtbaar dan op Full HD schermen. Daardoor zijn randjes vloeiend en zorgt dit voor een betere game-ervaring.

4K vs full hd upgrades

Voorbereid op upgrades van je pc

Heb je een videokaart die met gemak grafisch intensieve games in Full HD resolutie weergeeft, dan heeft deze misschien alsnog moeite met 4K. Een 4K monitor ondersteunt ook tussenliggende resoluties zoals 1440p, oftewel QHD. Zo geniet je op een 4K scherm van scherper beeld dan Full HD, zonder dat je grafische kaart overbelast raakt. Dat is bij een Full HD scherm niet mogelijk, want dan ben je gebonden aan de maximale resolutie van 1080p.

Ook geschikt voor consoles

4K console gaming

Een 4K monitor is niet alleen voorbehouden aan pc gamers. Heb je een PlayStation 4 Pro of Xbox One X? Deze consoles zijn speciaal ontwikkeld en geüpgradet om je games in 4K weer te geven. Ook de Xbox One S upscalet Full HD beeldsignaal naar 4K resolutie. Daarom is een 4K monitor zeker geschikt voor deze consoles. Let er wel op dat je een HDMI 2.0 kabel gebruikt om games in 4K met 60 fps weer te geven.

Waar let je nog meer op?

4K monitor FreeSync G-Sync

Voor games is niet alleen de resolutie belangrijk. Je wilt namelijk een monitor die zorgt voor vloeiende beelden zonder stuttering, tearing of ghosting. In zowel rustige stukken als zowel hectische gameplay met veel animaties blijft je beeld soepel en vloeiend. Let daarom op de volgende kenmerken voor je 4K gaming monitor:

  • FreeSync of G-Sync
  • 1-5ms responstijd
  • Meer dan 60Hz
  • Paneeltype: VA

Grafische kaart specificaties

Voor het gamen op een 4K monitor heb je de zwaarste videokaart nodig. Het vraagt namelijk nogal wat kracht om vloeiend te gamen op de hoogste instellingen. Denk daarom dus aan een toekomstbestendige videokaart, zoals de NVIDIA GeForce RTX 3080, RTX 3090, AMD RX 6800 XT en de RX 6900.

Deze videokaarten hebben de kracht om je 4K games op minimaal 60 frames per seconde te laten draaien. Hieronder zetten we nog alles even op een rijtje:

Qua videokaart heb je minimaal het volgende nodig:

  • NVIDIA GeForce RTX 3080
  • NVIDIA GeForce RTX 3090
  • AMD RX 6800 XT
  • AMD RX 6900

Wat kabels betreft let je op het volgende:

  • HDMI kabels: versie 1.4 of hoger
  • Displayport kabels: versie 1.2 of hoger

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.345 beoordelingen