The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Tim

Kies je voor een monitor of televisie voor console gaming?

Game je het liefst op je console in de woonkamer en is je TV aan vervanging toe? Het ligt voor de hand om een nieuwe televisie te kopen, maar een monitor is een goede optie. Ik leg je uit wat de verschillen zijn tussen een gaming monitor en game tv en wat het beste game scherm voor jou is.

Wat kies je?

Gamen tv

Televisie

Televisies zijn verkrijgbaar in verschillende grote schermformaten tot wel 86 inch, dus hoe ver je ook van de bank zit, er is altijd wel een maat voor je bij. Ook hebben tv's meestal grote kijkhoeken, waardoor je ook met vrienden gamet als je rondom de televisie zit. Daarnaast hebben veel televisies technieken aan boord voor een hoog contrast, zoals OLED panelen en local dimming.

Game monitor ps4

Monitor

Gaming monitoren hebben over het algemeen een lagere input lag dan televisies, soms tot wel 10 keer. Druk je op een knop, dan zie je het resultaat daarvan veel sneller op je scherm en reageer je eerder op je vijanden. Daarnaast hebben monitoren vaak een hogere verversingssnelheid, wat zorgt voor vloeiende beelden. Je profiteert hier vooral van als je snelle shooters en race games speelt.

Monitor vs tv

Televisies Monitoren
Formaat tot 86 inch tot 65 inch
Beeldtechnieken Veel soorten zoals HDR, OLED en Ambilight Eigenlijk alleen HDR
Verversingssnelheid tot 100 Hz tot 360 Hz
Reactietijd en input lag Hoog Laag
Aansluitingen Vooral hdmi Hdmi, Displayport en/of usb C
Grootste voordeel Grootte/Prijs Vloeiend beeld/Snelle reactie

Wat is het meest geschikt voor jou?

Game je alleen met je console en heeft een echt groot schermformaat jouw voorkeur, dan is tv gaming het beste voor jou. Ook als je het liefst een OLED-panel of een heel hoog contrast wilt, dan kies je voor een televisie.

Gebruik je je scherm ook met een PC of laptop, dan is een (grote) gaming monitor een verstandige keuze. Je kiest dan het beste voor een 32 inch monitor en het liefst een 144hz monitor. Je profiteert dan van een veel lagere input lag en hogere verversingssnelheid. Daardoor reageer je zo snel mogelijk in shooters en wordt het beeld zonder haperingen weergegeven. Ook heb je meer aansluitmogelijkheden zoals DisplayPort en usb C en geven gaming monitoren kleuren meestal nauwkeuriger weergegeven dan televisies.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.328 beoordelingen