The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bonne

De beste gaming televisie

Op een goede gaming tv beleef je de game het beste, zonder dat je inlevert op spelplezier. Dat betekent dat de graphics er geweldig uitzien, maar ook dat de input lag laag is. Om mee te kunnen met de nieuwe standaarden die worden gezet door de Xbox One S, One X en de PlayStation 4 Pro heb je een 4K tv nodig die HDR ondersteunt.

Lage input lag - hoe laag?

Het is eten of gegeten worden. Zodra je de vijand in het vizier hebt, haal je de trekker over. Het laatste dat je in deze situatie wilt, is een tv die achterloopt op de feiten. Met andere woorden: de input lag moet zo laag mogelijk zijn. Voor gamers raden we een input lag van 50 ms of lager aan. Hiermee is de vertraging tussen het moment dat je een knop indrukt en de actie die op het scherm getoond wordt nauwelijks met het blote oog te zien. Als je vecht- of schietspellen speelt waarbij elke fractie van een seconde telt, is een tv met een input lag van 20 ms of lager de beste keuze.

Welke input lag heb ik nodig?

Input lag Geschikt voor gamen? Voorbeeld game
0 - 20 ms Uitstekend. Enkel vereist als je een serieuze online of professionele gamer bent. Call of Duty, Battlefield, Tekken
21 - 50 ms Goed. Deze modellen zijn geschikt voor de gemiddelde gamer. Fifa, Need for Speed
51 ms of hoger Minder geschikt. Deze modellen zijn niet optimaal voor games waarbij een snelle actie vereist is. Minecraft, The Sims

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit gaming tv

Een groot deel van het spelplezier komt uit de gelikte graphics. Consoles worden steeds krachtiger, waardoor games de werkelijkheid steeds meer benaderen. Of simpelweg een visueel spektakel zijn, zoals de wereld van Horizon Zero Dawn. De beste gaming televisie doet zijn duit in het zakje van het visuele spektakel. Bijvoorbeeld door meer dan een miljard kleurtinten te laten zien, zoals een 10 bit televisie. Of door een oneindig contrast met perfecte zwartwaarden, zoals een OLED tv.

Resolutie en HDR

Resolutie HDR gaming tv

Met de lancering van de Xbox One S, One X en de PlayStation 4 Pro gaat console gaming naar 4K resolutie. Daarnaast brengen die consoles HDR gaming naar je woonkamer. En vooral dat laatste is een fraaie toevoeging. Niet alleen zie je meer kleuren, er is ook meer detail in de schaduwen te zien en lichte beelden zijn extra helder. Waar nachtelijke scènes vroeger extra lastig waren omdat je bijna niks zag, wandel je er nu soepel doorheen. Bij wijze van spreken, dan. Om van deze techniek te profiteren, heb je een 4K televisie nodig die HDR ondersteunt. De beste gaming televisie ondersteunt deze technieken.

Standaard of optimaal gamen

Welke televisie moet je nu kiezen? Het antwoord is afhankelijk van de spelcomputer die je gebruikt. Als je een PS4 of Xbox One hebt, is een tv met een input lag van maximaal 50 ms voldoende. Voor een PS4 Pro, Xbox One S of Xbox One X moet je meer eisen aan je tv stellen. Deze consoles ondersteunen 4K en HDR beelden, waardoor het belangrijk is dat je tv dit ook doet. Natuurlijk geldt ook voor deze tv's dat een lage input lag een vereiste is.

Welke tv moet ik kiezen?

Benodigde specificaties Console
< 50 ms input lag Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch
< 50 ms input lag + 4K en HDR support Playstation 4 Pro, Xbox One S, Xbox One X


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.838 beoordelingen