The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe sluit je een gaskookplaat aan?

Het aansluiten van een kookplaat of fornuis op een gasaansluiting is zeker geen lastige klus, maar het is wel een klus die wat extra aandacht vereist. Een lekkende aansluiting is immers levensgevaarlijk. Hieronder lees je hoe je veilig jouw kookplaat of fornuis aansluit. Het zelf aansluiten van een gaskookplaat of gasfornuis is altijd op eigen risico.

Voordat je begint

Gaskookplaat aansluiten

Het aansluiten van gas is altijd op eigen risico. Wanneer je 2 linkerhanden hebt of toch zeker wil weten dat het goed gebeurt, laat het dan door iemand met ervaring aansluiten. Ga je zelf aan de slag, volg dan de volgende stappen:

  • Stap 1: kies voor een RVS gasslang
  • Stap 2: draai de gaskraan dicht
  • Stap 3: plaats een comfooraansluiting
  • Stap 4: gasslang monteren
  • Stap 5: gasslang aansluiten op de gaskraan
  • Stap 6: controleer op lekken

Stap 1: zorg voor de juiste gasslang

RVS gasslang

Voor inbouw kookplaten is een RVS gasslang verplicht. Bij een vrijstaande kookplaat mag je in principe een rubberen gasslang gebruiken, maar dit raden wij af. De hitte van de kookplaat droogt een rubberen slang sneller uit dan normaal. Een rubberen slang moet je dan ook regelmatig controleren op lekkage én na 5 jaar vervangen. Kies daarom ook bij een vrijstaande kookplaat voor een RVS gasslang.

Stap 2: draai de gaskraan dicht

Open en gesloten gaskraan

De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Zit hij goed dicht? Dan kan je nu aan de slag met de volgende stappen. Hiervoor heb je een comfooraansluiting, een rol gastape en een moersleutel nodig.

Stap 3: plaats de comfooraansluiting

Om de aansluiting goed passend te krijgen, gebruik je een comfooraansluiting. Wind een laag gastape met de klok mee om de schroefdraad van je kooktoestel. Draai de comfooraansluiting op de schroefdraad en gebruik voor het laatste stukje een moersleutel. Zorg dat hij goed vast zit, maar forceer het niet.

Stap 4: monteer de gasslang

Gasslang monteren

Monteer nu de gasslang op de comfooraansluiting. Controleer eerst of je gasslang een rubberen ringetje heeft. Is dat niet het geval, dan breng je eerst op de comfooraansluiting nog een laag tape aan. Plak de tape rechtsom met de klok mee. Draai nu de gasslang erop. Heeft jouw slang wel een rubberen ringetje? Dan monteer je de slang altijd zonder gastape.

Stap 5: draai de gasslang aan op de gaskraan

Gasslang monteren

Sluit ten slotte de gasslang aan op de gastoevoer in je keuken. Heeft je slang geen rubberen ringetje, dan pak je opnieuw de gastape erbij. Breng een dubbele laag tape aan op het uiteinde van de gaskraan. Als je wel een slang hebt met een rubberen ring, sluit je hem ook hier zonder tape aan. Draai de slang goed vast met de moersleutel.

Stap 6: controleer op lekken

Gaskraan opendraaien

De gasslang zit nu vast aan de gaskraan en kookplaat. Voordat je aan de slag gaat met je gloednieuwe gaskookplaat, is het eerst tijd om te controleren op lekken. Smeer een sopje van afwasmiddel en een beetje water over alle verbindingspunten. Draai voorzichtig de gaskraan open. Ontstaan er kleine belletjes? Dan is de aansluiting nog niet gasdicht. Draai de gaskraan dicht en herhaal de stappen tot dat wel zo is.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen