The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe sluit ik mijn gaskookplaat aan?

Het aansluiten van een kookplaat of fornuis op een gasaansluiting is zeker geen lastige klus, maar het is wel een klus die wat extra aandacht vereist. Een lekkende aansluiting is immers levensgevaarlijk. Hieronder lees je hoe je veilig jouw kookplaat of fornuis aansluit. Het zelf aansluiten van een gaskookplaat of gasfornuis is altijd op eigen risico.

In het kort

  • Wat gaan we doen? Een kookplaat of fornuis of het gas aansluiten.
  • Voor welke apparaten is deze uitleg geschikt? Alle gaskookplaten en gasfornuizen.
  • Hoe lang duurt het? Ongeveer een kwartier.
  • Wat voor gereedschap hebben we nodig? Een moersleutel en een schaar.
  • Wat hebben we voor aansluitmateriaal nodig? Een gasslang, comfooraansluiting en gastape.

Waarschuwing

Het aansluiten van gas is altijd op eigen risico. Wanneer je 2 linkerhanden hebt of toch zeker wil weten dat het goed gebeurt, kies dan voor onze installatieservice.

Stap 1: zorg voor de juiste gasslang

Een rubberen gasslang

Een rubberen gasslang

Een rubberen gasslang mag je alleen nog gebruiken bij een vrijstaande kookplaat. Zorg er wel voor dat de rubberen gasslang goed bereikbaar is. Een rubberen gasslang moet namelijk regelmatig worden gecontroleerd op lekkage én na 5 jaar vervangen worden. De productiedatum vind je terug op de gasslang.

Een rvs gasslang

Een RVS gasslang

Voor inbouw kookplaten is een RVS gasslang verplicht. Bij een vrijstaand fornuis mag je in principe nog een rubberen gasslang gebruiken, maar dit raden wij niet aan. Bij een vrijstaand fornuis is de gasslang vaak niet goed te bereiken. Daarnaast zorgt de hitte van de oven dat een rubberen slang sneller uitdroogt dan normaal. Kies daarom ook bij een vrijstaand fornuis voor een RVS gasslang.

Stap 2: Plaats de comfooraansluiting op de kookplaat

Comfooraansluiting

De aansluiting op de kookplaat is te klein om direct de gasslang op aan te sluiten. Om het passend te krijgen, gebruik je een comfooraansluiting. Voordat je de comfooraansluiting op het kooktoestel schroeft, wind je eerst gastape om de schroefdraad van je kooktoestel. Draai nu de comfooraansluiting op je kookplaat of fornuis. Gebruik voor het laatste stukje een moersleutel. Zorg dat hij goed vast zit, maar forceer het niet. Vast is vast.

Tip: wind de gastape met de klok mee om de schroefdraad. Dan blijft de tape goed zitten wanneer je de comfooraansluiting erop draait.

Stap 3: Bevestig de gasslang

Bevestig nu de gasslang op de comfooraansluiting en gaskraan. Als er een rubberen ringetje in je gasslang zit, hoef je hierbij geen gastape te gebruiken. Voor het laatste stukje gebruik je wederom een moersleutel.

Tip: smeer een sopje van flink wat afwasmiddel en een beetje water over alle verbindingspunten om te controleren of alles gasdicht is.

Rick
Artikel van:
Rick Kookplaatspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.089 beoordelingen