The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoeveel geluid maakt een stofzuiger?

Een stofzuiger maakt altijd geluid. Zelfs een zogeheten stille stofzuiger hoor je duidelijk als deze aan staat. Het geluid van een stofzuiger wordt uitgedrukt in decibellen, en dát is best ingewikkeld. Wat betekenen die decibellen als je stofzuigt? In dit artikel vertel ik je wat het geluid van een stofzuiger inhoudt en hoe je dit vertaalt naar herkenbare situaties.

Deci-watte?

Decibel stofzuigers

Geluid wordt gemeten in decibel. Hoe meer decibel, hoe harder het geluid is. Gemiddeld horen wij als mensen geluid tussen 0 en 120 decibel. Hierbij betekent 0 decibel niet dat er geen geluid is, alleen horen wij dit niet. Boven de 120 decibel horen we duidelijk, maar kan ons gehoor beschadigen. Fabrikanten van stofzuigers meten dit in de gemiddelde zuigstand, met de meest reguliere opzetborstel. Het geluid kan dus verschillen wanneer je een ander opzetstuk gebruikt of een turbostand inschakelt.

Duidelijk, toch?

Geluidsniveau stofzuigers in decibel

Het lijkt een duidelijk verhaal, maar dat is helaas niet helemaal zo. Decibellen zijn namelijk nogal lastig te interpreteren. Want hoeveel geluid is 64 decibel? En wat is het verschil met 67 decibel? Of 84? De meeste bedrijven gebruiken situaties om decibellen mee te vergelijken. Zo maakt een startend vliegtuig een geluid van 140 decibel, staat de muziek in een discotheek gemiddeld op 105 decibel en creëert een druppelende kraan 20 decibel aan geluid.

Stofzuigertest, 1, 2, 3..

Stofzuigers met verschillende decibellen aan geluid heb ik los van elkaar getest in de gemiddelde zuigstand, gewapend met een decibelmeter. Het nog kunnen horen van de tv of een gesprek kunnen voeren op 2 meter afstand waren de uitgangspunten. Dit leek mij namelijk het meest relevant wanneer je gaat stofzuigen. Aan de hand van deze test hebben we alle stofzuigers ingedeeld in 4 categorieën: stil, normaal, luid en zeer luid.

Stille stofzuigers

Stofzuigers maken geluid, zelfs de stilste stofzuiger hoor je als 'ie aanstaat. Stofzuig je regelmatig als de kinderen slapen of op zondagochtend, dan is een stille stofzuiger een aanrader. Deze maakt maximaal 60 dB geluid. Daarnaast is dit altijd een stofzuiger met zak, omdat de zak gelijk werkt als demper voor het geluid.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.164 beoordelingen