The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoeveel geluid maakt een stofzuiger?

Een stofzuiger maakt altijd geluid. Zelfs een zogeheten stille stofzuiger hoor je duidelijk als deze aan staat. Het geluid van een stofzuiger wordt uitgedrukt in decibellen, en dát is best ingewikkeld. Wat betekenen die decibellen als je stofzuigt? In dit artikel vertel ik je wat het geluid van een stofzuiger inhoudt en hoe je dit vertaalt naar herkenbare situaties.

Deci-watte?

Geluid wordt gemeten in decibel. Hoe meer decibel, hoe harder het geluid is. Gemiddeld horen wij als mensen geluid tussen 0 en 120 decibel. Hierbij betekent 0 decibel niet dat er geen geluid is, alleen horen wij dit niet. Boven de 120 decibel horen we duidelijk, maar kan ons gehoor beschadigen. Fabrikanten van stofzuigers meten dit in de gemiddelde zuigstand, met de meest reguliere opzetborstel. Het geluid kan dus verschillen wanneer je een ander opzetstuk gebruikt of een turbostand inschakelt.

Duidelijk, toch?

Het lijkt een duidelijk verhaal, maar dat is helaas niet helemaal zo. Decibellen zijn namelijk nogal lastig te interpreteren. Want hoeveel geluid is 64 decibel? En wat is het verschil met 67 decibel? Of 84? De meeste bedrijven gebruiken situaties om decibellen mee te vergelijken. Zo maakt een startend vliegtuig een geluid van 140 decibel, staat de muziek in een discotheek gemiddeld op 105 decibel en creëert een druppelende kraan 20 decibel aan geluid.

Wat vind ik daarvan?

Om eerlijk te zijn vond ik het nog steeds heel lastig om te begrijpen hoe hard mijn stofzuiger van 67 decibel dan klinkt als een startend vliegtuig 140 decibel geluid produceert. Met deze voorbeelden begreep ik dus alsnog niet hoeveel geluid mijn stofzuiger maakt. In theorie is een stofzuiger van 85 decibel vergelijkbaar met 'lawaai op het schoolplein' of 'een drukke weg met auto's'. Omdat dit voor mij nog steeds te vaag bleef, ben ik zelf gaan testen.

Stofzuigertest, 1, 2, 3.

Stofzuigers met verschillende decibellen aan geluid heb ik los van elkaar getest in de gemiddelde zuigstand, gewapend met een decibelmeter. Het nog kunnen horen van de tv of een gesprek kunnen voeren op 2 meter afstand waren de uitgangspunten. Dit leek mij namelijk het meest relevant wanneer je gaat stofzuigen. Aan de hand van deze test hebben we alle stofzuigers ingedeeld in 4 categorieën: stil, normaal, luid en zeer luid.

Conclusie

Stofzuigers maken geluid, zelfs de stilste stofzuiger hoor je als 'ie aanstaat. Stofzuig je regelmatig als de kinderen slapen of op zondagochtend, dan is een stille stofzuiger een aanrader. Daarnaast is 64 decibel bij de ene stofzuiger niet vervelend, hoewel een andere stofzuiger van 64 decibel door een hogere piep luider lijkt. Wees je dus bewust van het feit dat een stofzuiger geluid maakt, dan is het risico op teleurstelling een stuk kleiner. En dat is wat we willen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen