The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Fatima

Hoe gebruik ik de hulpfunctie op mijn Nikon spiegelreflexcamera?

Een aantal Nikon spiegelreflexcamera's beschikt over een handige hulpfunctie. Hiermee word jij als beginnende fotograaf geholpen bij het maken van je opnamen. Om het meeste uit deze hulpfunctie te halen, heb ik hieronder een stappenplan opgesteld. Zo heb je je spiegelreflexcamera straks nog sneller onder de knie.

Stap 1: draai het keuzewiel naar GUIDE

Keuzewiel draaien

Bovenop je Nikon spiegelreflexcamera vind je een draaiwiel. Hierop staan verschillende standen om in te fotograferen. De hulpfunctie vind je onder de optie GUIDE. Draai aan het keuzewiel en zorg ervoor dat GUIDE naast het witte streepje komt te staan. De camera vraagt je nu waarschijnlijk om het objectief uit te schuiven. Dit doe je door aan de zoomring te draaien terwijl je het knopje op de lens ingedrukt houdt. Vervolgens verschijnt het menu van de hulpfunctie.

Stap 2: kies een scène voor je opname

Scène kiezen

Om een opname te maken, klik je in het menu op 'Opname'. Vervolgens kun je kiezen tussen eenvoudige en geavanceerde bediening. Kies voor het gemak voor de eerste optie. Vervolgens selecteer je de scène je die wilt vastleggen, bijvoorbeeld close-up of landschap. Na het selecteren, klik je in het menu op 'Zoeker gebruiken' als je het onderwerp niet via het scherm wilt bekijken. Als je dit wel wilt, kies je voor 'Livebeeld gebruiken'.

Stap 3: maak een foto en bekijk hem

Foto maken

Na het kiezen van de juiste scène en de andere voorkeursinstellingen, kun je de foto maken. Dit doe je door op de ontspanknop te drukken. Vervolgens ga je weer terug naar de hulpfunctie door op de menu-knop te klikken. Kies in het menu voor 'Tonen/wissen'. Je krijgt vervolgens de optie om 1 foto te bekijken, meer foto's of een diashow. Als je alle foto's wilt zien die op 1 dag zijn gemaakt, kies je voor 'Datum kiezen'.

Stap 4: retoucheer de foto

Foto retoucheren

In het menu vind je onder het kopje 'Retoucheren' de bewerkingsopties. Als je hierop klikt, kom je in een keuzemenu. Via de navigeerknop scrol je door alle opties. Je hebt bijvoorbeeld de keuze tot het bijsnijden van de foto of het kiezen van een selectieve kleur. Als je een nachtfoto hebt gemaakt, kies je voor 'Flitsereffecten'. Met deze optie krijgen de lichtbronnen in de foto stervormige lichtpuntjes.

Stap 5: verander extra camera-instellingen

Camera-instellingen aanpassen

De hulpfunctie biedt je via 'Instellen' ook de mogelijkheid tot het veranderen van extra instellingen. Misschien wil je graag in RAW fotograferen voor meer vrijheid tijdens de nabewerking. Dan kies je bij 'Beeldkwaliteit' voor 'NEF (RAW)'. In dit menu kies je ook het beeldformaat voor je video. Als je een timelapse video wilt schieten, selecteer je '1920x1080; 60p'. Wil je je opnamen direct delen met vrienden? Dan kies je in dit menu voor 'Verbinding met smartapparaat'.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen