The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe installeer je een HP laserprinter?

Je hebt een nieuwe HP laserprinter gekocht en kunt niet wachten om hem te gebruiken. Toch zal je de printer eerst moeten installeren met de HP printer software. Leg de gebruikershandleiding opzij, want wij leggen je uit hoe je jouw wifi printer met het netwerk verbindt, hoe je de printer installeert en hoe je de juiste HP printer drivers installeert.

Vooraf

De installatie duurt ongeveer 30 minuten. Wat heb je nodig?

  • Een HP laserprinter
  • Een stapeltje A4 papier
  • Een computer of laptop
  • Eventueel een usb b kabel

Let op: voor dit artikel gebruiken wij de HP Color LaserJet Pro MFP M477fdw. Het installatieproces van andere HP laserprinters is nagenoeg identiek. Mocht je toch verschillen tegenkomen tijdens de installatie, kijk dan in de handleiding van je printer.

Bereid de printer voor

Printer voorbereiden

Stap 1. Pak de printer uit en verwijder alle stickers en oranje plakbandjes.

Stap 2. Maak de papierlade open. In het geval van de M477fdw zit deze aan de voorzijde, onderaan en staat er een 2 op de lade. Vul deze met papier en duw de houders aan de voor- en zijkanten voorzichtig naar binnen, totdat ze het papier klemmen. Duw de lade weer dicht.

Stap 3. Verbind de stroomkabel aan de achterkant van de printer. Toner hoef je bij een HP laserprinter niet te installeren, want die zit standaard voorgeïnstalleerd.

Stap 1: kies en taal en land

Taal kiezen

Zet de printer aan en hij begint automatisch met initialiseren. Kies de taal waarin de printer met je communiceert en het land waarin de printer zich bevindt. Kies nu tussen zelfbeheer, oftewel de standaardinstellingen, of kies IT-beheer wanneer je een IT'er de instellingen aan laat passen. Voor algemeen gebruik raden wij zelfbeheer aan.

De printer staat nu aan, maar heeft nog geen verbinding met een computer. Wij leggen je in de volgende stappen uit hoe je de printer verbindt. Kies eerst hoe je de printer aan wilt sluiten. Verbind je de printer liever…

  • ...draadloos via wifi? Lees dan stap 2.1
  • ...via een netwerkkabel? Lees dan stap 2.2
  • ...via een usb kabel? Lees dan stap 2.3

Stap 2: kies een verbindingsmethode

Wifi verbinden

Stap 2.1: Verbinden met wifi

Druk op het netwerk symbooltje. Deze zit bij de M477fdw rechts bovenin het scherm. Klik vervolgens op het wifi icoontje en daarna op instellingen. Ga naar de draadloze instellingen wizard en kies het wifi netwerk waarmee jij wilt verbinden. Vul een wachtwoord in als dit nodig is en je printer is verbonden.

Wil je dit testen? Ga dan terug naar het wifi menu. Hier staat dan Wifi aan. Ook kan je een succesvolle verbinding herkennen aan een IP-adres en verbindingsstreepjes bovenin het scherm. Ga nu naar stap 3.

Netwerkkabel verbinden

Stap 2.2: Verbinden via een netwerkkabel

Wil je een stabiele verbinding en vind je het niet erg om een kabel van je printer naar je router te trekken? Dan sluit je de printer aan met een netwerkkabel. Nadat je de printer met een kabel aansluit, gebruik je hem draadloos.

Zorg als eerste voor een ethernetkabel. Plug het ene uiteinde in de printer en het andere uiteinde in je router. Klik op het controlepaneel van je printer op het netwerk symbooltje. Staat hier een IP adres? Dan is je printer verbonden. Zo niet? Heb dan nog even geduld of voer je IP adres handmatig in. Ga nu naar stap 3.

Stap 2.3: Verbinden via een usb kabel

Als je de printer liever direct met je pc of laptop verbindt zonder internet te gebruiken, dan gebruik je een usb kabel. Dit werkt heel gemakkelijk. Plug de standaard, platte usb connector (usb a) in je laptop of pc en plug de vierkante usb connector (usb b) in je printer.

Heb je een Windows apparaat? Download dan eerst de software, zoals uitgelegd in stap 3 voordat je de usb kabel aansluit. Heb je een Apple apparaat? Dan is het andersom. Sluit eerst de usb kabel aan en ga vervolgens pas naar stap 3.

Stap 3: download de benodigde software

Software downloaden

Je printer is nu verbonden. Nu is het tijd om de juiste software op je pc of laptop te installeren. Gebruik je de meegeleverde cd? Voer deze dan in. Gebruik je de cd niet? Ga dan naar 123.hp.com/laserjet en klik op de downloadknop. Je kunt dit bestand ook downloaden vanaf https://support.hp.com/nl-nl/drivers/printers.

Let op: heeft je printer e-mail printing functionaliteit? Dan kan je printer automatisch een code afdrukken om dit in te stellen. Schrik niet, dit hoort. Volg de instructies op dat blad of sla het over. Het is niet verplicht.

Stap 4: open HP EasyStart

HP Easy Start

Open het HP EasyStart .exe bestand vanuit je downloads. Controleer of er papier in je printer zit en controleer of je op hetzelfde wifi netwerk zit als je printer. Accepteer vervolgens de privacyverklaring van HP. EasyStart gaat nu zoeken naar je printer. Klik op doorgaan wanneer de juiste printer gevonden is. Zo niet? Ga naar Mijn printer wordt niet weergegeven en volg de instructies.

Stap 5: download de software en stuurprogramma's

Software downloaden

Hierna zal EasyStart je vragen welke software je wilt installeren. De software vraagt je of je de volledige programma's wilt of de basis stuurprogramma's. De optie die HP je aanbeveelt, is altijd een veilige keuze.

Stap 6: installeer de software

Software installeren

Open het bestand dat EasyStart voor je gedownload heeft. Deze vind je waarschijnlijk terug in je downloads map. Er wordt je gevraagd welke software je wilt installeren. Hierbij kun je denken aan software om te scannen, maar ook aan OCR software, waarmee je gescande documenten bewerkbaar maakt.

Stap 7: je printer aansluiten

Printer aansluiten

De software vraagt je nu opnieuw hoe je de printer wilt verbinden. Wil je draadloos verbinden? Kies dan voor Verbinden via een netwerk. Zo niet, kies dan een van de andere opties. De software wordt vervolgens geïnstalleerd, waarna je de printer in kunt stellen als standaard printer of een testafdruk kunt maken. Gefeliciteerd, je printer is nu geïnstalleerd!

Stap 8: je printer afsluiten

Het is belangrijk dat je de printer uitschakelt wanneer je klaar bent met printen. Dit doe je door de Aan/uitknop in te drukken. Als je de printer aan laat staan of hem op een andere manier uitzet, dan is de printkop niet beschermd. Bij het juist uitschakelen houdt de printer de printkop in optimale conditie. Hiermee vermindert de printkwaliteit niet en voorkom je dat de printer uiteindelijk helemaal geen documenten meer afdrukt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen