The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rosalie

Hoe los je een paperjam op en hoe voorkom je die?

Een paperjam, niks zo irritant als wanneer het papier in je printer is vastgelopen. Lastig, maar het overkomt iedereen wel een keer. In dit artikel leggen we je uit hoe een paperjam ontstaat, hoe je het oplost en niet te vergeten, hoe je deze voorkomt.

Wat is een paperjam?

Een paperjam is een situatie waarbij het papier in je printer is vastgelopen, waardoor de printer niet verder print. Het kan gebeuren dat het papier schuin werd ingevoerd, dat het gescheurd is of dat er een verkeerd soort papier in de printer zat. Te dik of te dun papier zorgt ervoor dat je printer het papier niet goed geleidt, waardoor hij vastloopt. Het papier kan vastzitten aan de invoerzijde van de printer, aan de uitvoerzijde of in het midden.

Het vastgelopen papier verwijderen

Papierstoring

Let op! Probeer alleen in het uiterste geval om het papier via de uitvoer van je printer te verwijderen. Dit kan ervoor zorgen dat je printer beschadigd raakt. Probeer eerst de volgende stappen:

 1. Zet je printer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Heeft je printer een papierlade aan de voorkant? Open de papierlade en verwijder al het papier in de lade, zodat alleen het vastgelopen papier overblijft.
 3. Trek voorzichtig met 2 handen tegelijk aan het papier, in een langzame, vloeiende en rechte beweging. Komt het papier niet los? Probeer dan de volgende stap.
 4. Kijk of je printer een klep heeft aan de achterkant van de printer. Open deze en kijk of je vanuit hier het papier kunt verwijderen. Ga ook hierbij voorzichtig te werk: trek indien mogelijk altijd met 2 handen aan het papier, om te voorkomen dat het scheurt.
 5. Heeft je printer geen klep aan de achterkant? Trek dan voorzichtig aan het papier vanuit de klep aan de voorkant. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Heb je meer ruimte nodig om bij het papier te komen? Haal dan tijdelijk de cartridges of toners uit je printer om ruimte te creëren.
 6. Sluit je printer weer aan en controleer of hij het weer doet. Print een testpagina om te zien of het papier weer netjes door de printer wordt gevoerd.

Een paperjam voorkomen

Paperjam voorkomen

Je hebt het vastgelopen papier uit je printer weten te krijgen. Goedzo! Maar nu wil je weten hoe je het de volgende keer voorkomt. Wij geven je een aantal tips waardoor je een paperjam voorkomt:

 1. Zorg dat het papier altijd recht wordt ingevoerd. Schuin ingevoerd papier loopt vrijwel altijd uiteindelijk een keer vast. Zorg ervoor dat de klemmetjes in de invoerlade, die het papier op zijn plaats houdt, goed zijn aangeschoven.
 2. Heeft je printer een papierlade, vul deze dan niet helemaal tot de rand. Te veel papier in de lade zorgt ervoor dat de printer twee of meer vellen tegelijk doorvoert, waardoor het papier vast komt te zitten.
 3. Bekijk in de handleiding van je printer welke papierdiktes geschikt zijn. Meestal wordt er een minimum en een maximumgewicht gegeven, aangeduid in g/m².
 4. Gebruik alleen speciale papiersoorten zoals fotopapier of gevouwen papier als je printer hiervoor gemaakt is.
 5. Houd de printer van binnen goed schoon, door eens in de zoveel tijd de kleppen te openen en vuil te verwijderen.

Problemen bij of na installatie

Je hebt je paperjam opgelost en weet hoe je deze voorkomt. Loop je toch nog ergens tegenaan? Bekijk op onze supportpagina hoe je het probleem oplost. Bijvoorbeeld hoe je strepen bij het printen voorkomt of hoe je foutcodes oplost.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.866 beoordelingen