The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Welk formaat koelkast past in mijn huis?

Het belangrijkste bij het kiezen van een koelkast is dat je weet waar hij komt te staan. Zorg dat je zeker weet dat de koelkast in zowel de hoogte, diepte als breedte past. Denk ook aan het overhouden van ruimte voor ventilatie.

Koelkast kiezen

Om te weten welk formaat koelkast je nodig hebt, volg je deze stappen:

  • Bepaal waar de koelkast komt te staan.
  • Meet de breedte van deze plek.
  • Meet de hoogte.
  • Meet de diepte.
  • Houd wat ruimte over.
  • Zorg dat de deur vrij kan draaien.
  • Loop het pad van de voordeur naar de keuken.

Stap 1: bepaal waar de koelkast komt te staan

plaatsing koelkast

Het meest belangrijk voor het bepalen van het formaat van de koelkast is de plek waar hij komt te staan. Wanneer je een kleinere ruimte hebt tussen het aanrecht en de muur, past bijvoorbeeld een Amerikaanse koelkast niet.

Stap 2: meet de breedte

Meet de breedte

Meet de breedte van de plek waar de koelkast komt te staan. Heb je een laminaten of houten vloer? Houd dan rekening met de plint en meet deze niet mee. De koelkast moet waterpas staan en wanneer hij op een plint staat is dit niet het geval. Houd ook rekening met een eventuele schuine muur.

Stap 3: meet de hoogte

meet de hoogte

Meet de hoogte van de plek waar de koelkast komt te staan. Wanneer er niets boven de koelkast hangt, bepaal je zelf welke hoogte je fijn vindt. Komt de koelkast onder een keukenkastje? Houd voor de zekerheid iets van ruimte over, zodat je de koelkast er eenvoudig onder plaatst.

Stap 4: meet de diepte

meet de diepte

Het mooiste is wanneer de koelkast even diep is als het aanrecht. Meet daarom weer voor de plint tot de voorkant van het aanrecht. Zorg dat je de rolmaat goed strak houdt om een verkeerde maat te voorkomen.

Stap 5: houd wat ruimte over

houd ruimte over

Zoals al eerder bij het meten van de hoogte werd gezegd: houd wat ruimte over. Dit geldt eigenlijk voor alle kanten van de koelkast. Ook aan de achterkant is het belangrijk dat er wat ruimte overblijft. Hier bevindt zich de ventilatie en om de koelkast goed te laten werken, moet deze lucht kunnen doorstromen. De afstand die aan de achterzijde wordt aangeraden is tussen 5 en 10 centimeter.

Stap 6: zorg dat de deur vrij kan draaien

Deur vrij draaien

Het is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt bij het meten, maar houd rekening met het openen van de deur. Er is niets vervelender dan na het plaatsen van de koelkast erachter te komen dat de deur tegen het keukeneiland aanbotst. Of je genoeg omgevingsruimte hebt, is eenvoudig uit te rekenen. De diepte met de deur open is de diepte van de koelkast + de breedte.

Stap 7: loop het pad van de voordeur naar de keuken

loop het pad koelkast

Het is niet alleen belangrijk dat de koelkast in de keuken past, maar ook dat hij bezorgd kan worden. Past de koelkast door je voordeur? Wanneer de koelkast niet op de begane grond geplaatst wordt, raden we je ook aan om het trapgat te meten. Zo voorkom je dat je tijdens de bezorging voor verrassingen komt te staan.

Stap 8: Kies de koelkast die in je huis past.

Kies de juiste koelkast

Onze keuzehulpfilters zijn gemaakt om je te helpen bij het kiezen van de juiste koelkast. In de keuzehulp kun je ondermeer gebruik maken van filters waarmee je kunt filteren op hoogte,breedte en diepte. Maak hier vooral gebruik van als je zeker wil zijn dat de koelkast in je huis past!© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen