The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Charlotte

Hoe kies je het juiste smaaksegment koffiebonen?

Koffiebonen zijn er in verschillende soorten en smaken. Zo worden alle koffiebonen gebrand, maar de ene lichter dan de andere. Dit geeft een groot verschil in smaak. Zo smaakt een licht gebrande boon veel milder dan een donker gebrande boon. In dit artikel leggen wij de verschillende smaaksegmenten uit om ervoor te zorgen dat jij voor de lekkerste koffiebonen gaat.

Koffiebonen kiezen

Koffiebonen ruiken en smaken heerlijk, eens? Maar er zijn zoveel koffiebonen te verkrijgen. Hoe vind je nou net dat zakje koffiebonen die jij juist lekker vindt? Wij hebben koffiebonen in 4 smaaksegmenten verdeeld. Zo vind je de koffieboon die jij juist wel of helemaal niet lekker vindt. Wij lichten graag voor jou alle kenmerken per smaaksegment toe.

  • Mild & fruitig: voor een subtiele koffie
  • Rond & zacht: voor een perfecte match met melk
  • Sterk & vol: voor een smaakvolle zwarte koffie
  • Krachtig & intens: voor een krachtige espresso

Mild & fruitig: subtiel en fris

Milde en fruitige koffiebonen zijn weggelegd als jij het liefste van een subtiel kopje koffie geniet. Deze koffiebonen zijn licht gebrand doordat ze kort aan een relatief lage temperatuur zijn blootgesteld. Hierom herken je de bonen aan hun lichte kleur. Aangezien de koffie op een lage temperatuur gebrand is, vind je geen olielaag op de koffieboon. Zo behoudt de koffieboon zijn natuurlijke smaak. De koffie heeft een zachte en subtiele smaak met een lichte, zurige afdronk. Je drinkt deze koffiebonen in de vorm van een milde espresso of een koffiespecialiteit die rijkelijk gevuld is met melk, zoals een caffè latte.

Rond en zacht: Lichtzuur en vol

De ronde en zachte koffiebonen zijn medium gebrand, dit is donkerder dan de vorige variant. Hierdoor smaken de bonen iets intenser, doordat er meer aroma’s vrijkomen proef je een vollere smaak. De bonen zijn alleen nog niet lang genoeg aan de hitte blootgesteld om een olielaagje te ontwikkelen. Daardoor is de natuurlijke smaak van de koffie nog steeds te proeven. Zo ervaar je een lichtzure smaak met een bittere afdronk. Het fijne van deze ronde en zachte koffiebonen is dat je ze met veel koffiespecialiteiten kunt zetten. Zo passen deze bonen bij een cappuccino en een latte macchiato.

Sterk & vol: bitter en lichtzuur

Sterke en volle koffiebonen zijn voor jou weggelegd als jij niet voor een te krachtige espresso wilt gaan, maar ook niet voor zachte smaak. Deze koffiebonen zijn medium tot donker gebrand. Hierdoor proef je een bovengemiddelde smaakintensiteit. Hoe donkerder de boon gebrand wordt, hoe meer je richting de chocolade-achtige tonen gaat. Daardoor ga je met deze koffiebonen richting de bittere kant, maar behoud je toch een lichtzure afdronk. Zet met deze koffiebonen een filterkoffie of een andere zwarte koffie, zoals een lungo koffie of americano.

Krachtig & intens: bitter en vol

Met de krachtige en intense koffiebonen haal je de meest donker gebrande koffiebonen in huis. Deze bonen hebben lang liggen bakken op een hoge temperatuur. Door de lange branding zijn de natuurlijke smaken vrijwel allemaal verdwenen en maken die plaats voor een heleboel aroma’s. Hierdoor krijg je een volle en bittere koffie. Zo drink je een espresso met een karakteristieke, krachtige smaak.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen