The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Alexandra

Espressomaling of filtermaling; dit is het verschil

Dat je koffiebonen van goede kwaliteit nodig hebt om lekkere koffie te bereiden zal geen verrassing voor je zijn. Maar wist je ook dat je bij elk soort koffiemachine een andere maalgraad van de koffiebonen moet gebruiken? Zo gebruik jij in een filtermachine een grovere filtermaling en in een espressomachine een fijne espressomaling.

Het verschil

Espresso maling

Espressomaling

Espressomaling is alleen geschikt voor pistonmachines en wordt gemaakt onder hoge druk in korte tijd. Er moet dus weerstand aan het water worden geboden, zodat het de aroma's goed opneemt. De maling luistert nauw, want als deze te grof is loopt het water te snel door en krijg je een slappe bak. Als de maling te fijn is, als stof, loopt de koffie te langzaam door en wordt hij bitter van smaak. Daarom gebruik je voor espresso een fijne koffiemaling.

filter maling

Snelfiltermaling

De snelfiltermaling is minder fijn dan de espressomaling en vergelijkbaar met grof zand. Bij koffie zetten met een filterapparaat komt er geen druk aan de extractie te pas en moet het water dus gemakkelijk door de koffie heen druppelen. De smaak van filterkoffie is dus altijd minder intens dan dat van een espresso en er zal geen cremalaag verschijnen. Deze ontstaat namelijk alleen onder hoge druk.

Espressomaling vs. snelfiltermaling

Espressomaling Filtermaling
Geschikt voor Pistonmachines Filter koffiezetapparaten
Maalgraad Fijn Normaal
Doorlooptijd Normaal Kort
Intensiteit koffie Sterk Normaal
Cremalaag Ja Nee

De beste voor jou?

Het uiteindelijk resultaat in je kopje heeft hangt dus af van de extractie en deze valt of staat met de juiste koffiemaling. Onthoud dat water gemakkelijker door een laag keien zal sijpelen dan door een laag zand, omdat daar veel meer ruimte tussen zit. Zo werkt het ook bij koffie. Hoe fijner de maling, hoe langer de doorlooptijd. Bij een espressomachine wordt het water door de koffie gestuwd en mag de weerstand dus wat groter zijn om een slappe bak te voorkomen. Bij een filterapparaat moet het water door de koffie heen druppelen en moet je dus wat behulpzaam zijn met een grovere koffiemaling ofwel snelfiltermaling. Laat je bonen dus malen bij een speciaalzaak of sla zelf aan het experimenteren met een koffiemolen.

Alexandra
Artikel van:
Alexandra Koffiespecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.812 beoordelingen