The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Charlotte

Hoe kies je een koffiemolen?

Een goede bonenmaler is belangrijk voor een smaakvolle kop koffie. Gemalen koffie is een vers product en verliest snel veel smaak en aroma’s, dus is het goed om zelf je bonen fijn te malen. Voor een filterkoffie gebruik je een grove maling, terwijl de maling voor een espresso erg fijn moet zijn. Bekijk in onderstaand artikel welke koffiemolen het beste bij jou past.

Koffiemolen kiezen

Als koffieliefhebber ben je op zoek naar een goede bonenmaler, maar waar let je allemaal op? Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  1. Welk bonenreservoir is geschikt voor jou?
  2. Voor welke soort koffie wil je de bonenmaler gebruiken?
  3. Met hoeveel maalstanden wil jij aan de slag?
  4. Wil je de gemalen opvangen in een bak of in de filterdrager opvangen?

Welk bonenreservoir is geschikt voor jou?

Hoe groter het bonenreservoir is, des te minder vaak je ‘m moet bijvullen. Dat klinkt logisch, toch? Als je de koffiebonen alleen lang in het reservoir laat zitten, blijven de bonen minder vers. Om de versheid van je bonen te behouden, raden wij een uv bestendige bonenreservoir aan. Met een volledig luchtdicht bonenreservoir behoud je de juiste aroma’s van de bonen en laat je de bonen langer in het reservoir zitten.

Een bonenreservoir van 250 gram is ideaal voor een 2 persoons huishouden, zo vul je één keer per week de bonen bij.

Voor welke koffiespecialiteit gebruik je de bonenmaler?

Voor elke zetmethode gebruik je een andere maalgraad. Zo is dus de maling voor een espresso anders dan die voor filterkoffie. Je zet een espresso namelijk in zo’n 30 seconden, waardoor de aroma’s en smaken in een korte tijd vrijkomen. Bij een filterkoffie is dit het tegenovergestelde. Zodra je een pot filterkoffie zet, duurt de extractietijd meerdere minuten, hierdoor komen de smaken en aroma’s langzaam vrij. Bekijk hieronder welke maling je voor verschillende koffiebereidingen gebruikt:

  • Espresso - fijn
  • Percolator - middelgrof
  • Filterkoffie - Grof
  • Cafetiere - Zeer grof

Met hoeveel maalstanden wil je aan de slag?

De maalgraad van je koffie is erg belangrijk, want deze zorgt voor de juiste doorlooptijd. Wanneer je veel koffiespecialiteiten wilt bereiden, raden we een elektrische koffiemolen aan met veel maalstanden die van zeer grof naar fijn gaat. Zo maalt de machine de koffiebonen altijd precies en gelijkmatig. Hoe meer maalstanden je bonenmaler bezit, des te meer invloed je op de maling hebt. Speel met de maalgraad en kom erachter wat deze invloed op jouw koffiesmaak is.

Hoe wil je de gemalen koffie opvangen?

Koffiemolens beschikken in het algemeen over een opvangbak of een houder voor je filterdrager. Met een opvangbak vang je koffie op voor meerdere koffiespecialiteiten, zoals een filterkoffie, espresso of een cafetière. Een koffiemolen met een filterdrager houder is vooral geschikt voor een pistonmachine. Zo zet je eenvoudig je piston in de houder, waardoor de koffie direct in de filterdrager valt. Hierdoor zet je direct koffie. Een koffiemolen met een filterdrager is daarom ideaal voor een thuisbarista. Sommige koffiemolens beschikken over beide functies.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.554 beoordelingen