Alexandra

Welke bonen gebruik je in jouw koffiemachine?

Welke koffiebonen gebruik je in jouw volautomatische espressomachine? Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, maar we leggen je graag uit waar je op moet letten en welke eigenschappen de koffiebonen in ieder geval niet moeten hebben.

Welke soort koffieboon is geschikt?

Om problemen met je machine te voorkomen, is het belangrijk om de juiste koffieboon te gebruiken. Er zijn 2 soorten bonen: Arabica en Robusta. Arabica bonen staan bekend om hun milde en aromatische smaakeigenschappen en vormen zo'n 70% van de koffieproductie wereldwijd. Robusta bonen zijn pittiger van smaak en hebben een vettig laagje aan de buitenkant. Zie daar het gevaar voor je koffiemachine. Het binnenwerk hiervan kan namelijk verstopt raken als je veel Robusta gebruikt.

Dus geen Robusta?

Sommige mensen geven de voorkeur aan 100 procent Arabica koffie, omdat ze van mild en aromatisch houden. Voor je machine het beste, want zo heb je niet met de vettere Robusta bonen te maken die je machine op den duur kunnen verstoppen. Maar aan de andere kant geeft die vettere Robusta boon wel een mooie cremalaag op je koffie en bevat hij meer cafeïne voor die oppepper die je soms nodig hebt. Als je het beste van beide werelden wilt, kies je voor een melange met veel Arabica en een beetje Robusta, denk aan de verdeling 80-20%.

De beste voor jou?

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welke koffiebonen je móet gebruiken in je koffiemachine. Als je van mild en aromatisch houdt en geen risico wilt lopen op een verstopte machine, kies dan voor 100% Arabica koffie. Let wel: 100% Arabica betekent niet 100% goede koffie. Er zijn ontelbaar veel melanges en de kwaliteit loopt sterk uiteen. Bovendien bepaalt de branding ook een groot deel van de smaak. Ga dus naar een gespecialiseerde koffiewinkel en blijf proeven tot je jouw favoriet hebt gevonden. Als je toch van die pittige smaaktonen, extra mooie cremalaag en cafeïne-oppepper van Robusta bonen wilt genieten, kies dan voor een melange met veel Arabica en een beetje Robusta. Zo is de kans op verstopping van je machine het kleinst.

Eerder bekeken door jou