The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe kies je de beste koffiebonen uit?

Hoe je de beste koffiebonen uitkiest ligt niet alleen aan jouw persoonlijke smaak, maar ook aan wat voor soort kop koffie je ervan zet. We kunnen niet een eenduidig antwoord geven op wat de lekkerste koffiebonen zijn. Wel zijn er veel verschillen tussen koffiebonen. Denk aan de manier waarop ze zijn gebrand, de samenstelling en de manier waarop ze zijn geteeld.

Waar let je op?

Er zijn een aantal verschillen tussen koffiebonen. De branding van de boon bepaalt mede de smaak van jouw kop koffie. Ook zit er een verschil in smaak tussen de Arabica en Robusto boon. Hieronder lees je hoe dit precies zit. Bepaal hierna zelf wat jij lekkere koffiebonen vindt.

Branding en smaakintensiteit

donker of licht gebrande koffiebonen

De manier waarop een koffieboon is gebrand, is van invloed op de smaakintensiteit van de koffie. Een lichte branding zorgt voor een milde smaak, zonder dat de koffie een bittere smaak heeft. Hierin vind je fruittonen terug, die een frisse afdronk geven aan de koffie. Hoe donkerder de branding wordt, hoe meer bitters de boon krijgt en hoe intenser jouw kop koffie smaakt.

Arabica vs Robusta

Verschillen tussen Arabica en Robusta bonen

De meest gedronken boon is de Arabica boon. Dit komt omdat deze boon minder cafeïne bevat dan de Robusta boon. Zo zul je vaker een 100% Arabica koffie tegenkomen dan een 100% Robusta koffie. Robusta wordt eigenlijk nooit puur gedronken, maar wel in een melange. Hierbij worden Arabica en Robusta bonen met elkaar gemixt. Vaak is bij een melange het grootste deel, zo’n 70% tot 80%, Arabica.

Welke boon is geschikt voor een espresso of cappuccino?

Koffiebonen voor cappuccino

Voor een gewone kop filterkoffie gebruik je het liefst een licht gebrande koffieboon. Een donker gebrande boon is al snel te bitter voor deze manier van koffie zetten. Ook voor het zetten van een smaakvolle espresso gebruik je een lichte tot mild gebrande koffieboon. Hoe donkerder de branding, hoe intenser en bitterder de smaak wordt. Maak je een melkspecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato? Dan is een donker gebrande boon geschikt. Deze zorgt voor net wat meer smaak en pit.

Goed voor mens en milieu

Fairtrade koffiebonen

De manier waarop koffiebonen worden geteeld verschilt ook. Zo heb je fairtrade bonen, waarbij koffieboeren financiële steun krijgen. Of biologische bonen, waarbij er tijdens de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Rainforest Alliance beschermt de dieren en natuur in het regenwoud. Wanneer de bonen aan dergelijke kenmerken voldoen krijgen ze een keurmerk.

De beste koffiebonen voor jouw volautomaat

De beste koffiebonen voor jouw koffiemachine

Robusta bonen hebben een vettig laagje aan de buitenkant. Dit heeft een nadelig effect op de werking van het binnenwerk van jouw volautomaat. Je zult de machine dan ook vaker moeten reinigen. Daarnaast zit er een verschil tussen standaard koffiebonen uit de supermarkt en bonen uit een speciaalzaak. De standaard bonen zijn minder zorgvuldig samengesteld. Er kunnen harde boontjes tussen zitten, die als je de koffiebonen gaat malen verstoppingen veroorzaken.

Iris
Artikel van:
Iris Koffiespecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 14.145 beoordelingen