The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Charlotte

Hoe onderhoud je jouw pistonmachine?

Je verlengt de levensduur van je pistonmachine als je hem goed onderhoudt. Er zijn een aantal basisstappen die je moet doorlopen. Hieronder lees je een vijftal tips om je pistonmachine blinkend schoon te houden. Hygiëne is van groot belang bij halfautomatische koffiemachines, als je de machine dagelijks schoonspoelt, voorkom je verstoppingen en verspreiding van bacteriën.

Aan de slag met je pistonmachine schoonmaken

Gebruik onderstaande tips om je pistonmachine te onderhouden. Zo heb je langer plezier van je halfautomaat en ga je netjes om met de machine tijdens het koffiezetten:

  • Tip 1. Gebruik diverse (microvezel)doekjes.
  • Tip 2. Maak de zetgroep schoon door te borstelen.
  • Tip 3. Haal koffieresten uit je filterdrager.
  • Tip 4. Maak na gebruik je melkkan schoon.
  • Tip 5. Borstel de maalschijven schoon.

Tip 1: gebruik verschillende doekjes

Houd meerdere doekjes bij de hand tijdens het koffiezetten. Hiermee haal je meteen koffie- en melkresten weg. Kies voor microvezeldoekjes of de gele schoonmaakdoekjes die ze in de supermarkt verkopen. Deze kan je gemakkelijk wassen en hergebruiken. Gebruik minstens 2 doekjes, één voor de lekbak, ook wel driptray genoemd, en één voor de stoompijp. Let op: gebruik de doekjes niet door elkaar heen, zo kunnen er bijvoorbeeld koffieresten in de melkpijp komen. Gebruik de doekjes als volgt:

  • Zodra de lekbak nat wordt, veeg je simpelweg je doek er een keer overheen. Maak de stoompijp schoon als je net melk hebt opgeschuimd.

  • Maak de stoompijp schoon als je net melk hebt opgeschuimd.

Tip 2: reinig de zetgroep

Om een koffie van goede kwaliteit te zetten, raden we aan dat je de zetgroep reinigt. Dit doe je door de douche van de pistonmachine te borstelen. Laat het water zo’n 20 seconden lopen en borstel de koffieresten weg. Ben je benieuwd wat voor viezigheid eruit komt? Zet er dan een kopje onder. Zo zie je hoe vies het water is en of de zetgroep toe is aan een nieuwe borstelbeurt. Je kan ook de zetgroep reinigen door een lege filterdrager in de machine te doen. Zo laat je een korte waterstroom lopen om de resten weg te laten spoelen.

Let op, als er veel water in de lekbak valt, moet je deze legen. Verwijder het rooster en spoel de koffieresten weg onder de kraan en was alle onderdelen af.

Tip 3: haal alle koffieresten uit je filterdrager

Je filterdrager bestaat uit 2 delen: het filterbakje en de losse filterdrager. Na elke keer koffiezetten, veeg je het filterbakje schoon, zodat je hier nieuwe koffie in kan doen. Het is ook belangrijk om het filterbakje er eens in de zoveel tijd eruit te peuteren. Hoe vaak je dit moet doen, ligt eraan hoe vaak jij koffiezet. Onder het filterbakje nestelen zich veel koffieresten, dit kan invloed hebben op de verse koffiesmaak. Poets deze resten weg met de zachte kant van een sponsje of met een natte doek.

Tip 4: spoel je melkkan af met koud water

Melk verwarm je met een hoge temperatuur dat soms wel oploopt tot 70 graden. Hierdoor kan melk in je kannetje aankoeken. Dit maak je eenvoudig schoon door je kannetje na het opschuimen om te spoelen met koud water. Zeker als je ‘m daarna in de vaatwasmachine wil doen. Zorg ervoor dat alle aangekoekte resten eruit zijn. Het beste is om de melkkan met een sopje en een afwasborstel of spons schoon te maken.

Tip 5: maak de koffiemolen schoon

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de koffiemolen onder handen te nemen. Als het bonenreservoir leeg is of als je de schuif onder de trechter dicht kan doen, kom je bij de maalschijven. Hiervoor moet je bij veel apparaten eerst een schroefje of pinnetje losdraaien. Borstel de maalschijven schoon, want die zullen nog onder de koffieresten zitten. Het lege bonenreservoir, zoals de zijkanten maak je eenvoudig met een vochtige doek schoon. Klaar dit klusje eens per kwartaal. Hoe vaker, hoe beter.

Charlotte
Artikel van:
Charlotte Koffiemachine specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen