The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jelle

Hoe stel ik split screen in op mijn MacBook?

Wanneer ik zo productief mogelijk bezig wil zijn, is werken in split screen een uitkomst. Dankzij split screen gebruik ik 2 apps schermvullend. Zo is alles wat ik nodig heb overzichtelijk weergegeven. Ik vertel hier hoe split screen werkt op mijn MacBook. In het begin is het nog even wennen, maar het is gelukkig niet moeilijk.

Split screen instellen op MacBook

Split Screen op Mac stel ik in via de app Split View. Hoe dat werkt leg ik hier in 4 stappen uit.

  • Stap 1. Versie MacOS opzoeken
  • Stap 2. Split View instellen
  • Stap 3. Verdeling maken
  • Stap 4: Split View afsluiten

Stap 1: versie MacOS opzoeken

MacOS versie opzoeken

Om Split Screen in te stellen heb de juiste versie van MacOS nodig. Dit is minimaal OS X El Capitan. Check dit door op het Apple icoon linksboven in mijn scherm te klikken. Klik vervolgens op de knop Over deze Mac. In het venster dat verschijnt is te zien of ik de juiste versie van MacOS heb. Het versienummer moet beginnen met 10.11, 10.12, 10.13, 10.14 of 10.15. Nu ik weet dat ik goed zit, kan ik aan de slag met Split View.

Stap 2: Split View instellen

Split view via de groene knop

Via de groene button

Er zijn verschillende opties om Split View op Mac in te stellen. Ik begin met mijn favoriete manier. Hiervoor gebruik ik de groene knop in de titelbalk. Eerst open ik de 2 apps die ik naast elkaar wil gebruiken. Vervolgens houd ik de groene knop ingedrukt. Het venster wordt nu kleiner en ik schuif hem naar de linkerkant van het scherm. Nu laat ik de knop los en ik klik op het andere venster, deze verschijnt aan de rechterkant.

Split view via Mission Control

Via Mission Control

Ik kan er ook voor kiezen om Mission Control te gebruiken. Eerst open ik weer de 2 apps die ik wil gebruiken. Ik zorg dat ze schermvullend weergegeven worden door op de groene knop te klikken. Daarna veeg ik met vier vingers omhoog op het trackpad om Mission Control te openen. Vervolgens sleep ik één van de twee apps over de andere app. Ik kan kiezen of ik hem aan de linker- of aan de rechterkant wil hebben.

Stap 3: verdeling instellen

split view verdeling instellen

Nu ik Split View ingesteld heb, kan ik de verdeling over het scherm instellen. Dit kan met de balk die midden over mijn scherm loopt. Ik schuif hem naar links of naar rechts tot ik tevreden ben met het resultaat. Nu kan ik overzichtelijk werken in twee apps tegelijk. Ik kan ook eenvoudig plaatjes of tekst verslepen van het ene naar het andere scherm. Dit is handig als ik een kattenfilmpje wil versturen naar mijn vrienden.

Stap 4: Split View op de Mac afsluiten

Split view afsluiten

Het is tijd om Split View weer af te sluiten. Dit doe ik door mijn muis naar de bovenkant van mijn scherm te bewegen. De menubalk wordt nu zichtbaar. Ik klik op de groene knop en de app verdwijnt naar de achtergrond. Ik zie de andere app nu schermvullend op mijn MacBook. Ik maak deze ook kleiner door weer op de groene knop te drukken.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen