The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Hoe hoog moet ik mijn tv ophangen?

Je wilt je televisie aan de muur hangen, maar vindt het moeilijk om een fijne kijkhoogte te bepalen. Voordat je gaten in je muur boort, wil je natuurlijk zeker van de juiste hoogte zijn. In dit artikel leg ik uit hoe je de beste comfortabele kijkhoogte vaststelt.

Geen vaste regel

Tv ophangen

Voor het bepalen van de ideale kijkhoogte bestaat geen vaste hoogte of regel. Dit komt doordat er verschillende factoren meespelen, zoals je lengte en de hoogte van de bank. Houd ook rekening met je houding. Kijk je televisie terwijl je op de bank zit of lig je meestal in bed? De tips op deze pagina zijn vooral bedoeld om een comfortabele kijkhoogte te bepalen. Het is geen probleem als je de televisie iets hoger of lager hangt.

Hang een derde van het beeldscherm op ooghoogte

Tv ooghoogte

Om de ideale hoogte van je tv te bepalen, meet je de hoogte van het scherm op. Het uitgangspunt is dat je het bovenste derde deel van het scherm op ooghoogte hangt. Heb je bijvoorbeeld een scherm dat 60 centimeter hoog is? Dan hangen de bovenste 20 centimeter op ooghoogte en de overige 40 centimeter eronder. Als je langer dan een half uur tv kijkt, weet je bij deze positie zeker dat je geen last van je nek krijgt.

Kies een kantelbare beugel voor hoge tv's

Kantelbare beugel

Misschien lukt het niet om de tv op deze hoogte te hangen. Een mogelijke reden is dat je de tv buiten het bereik van dieren of kinderen wilt hangen. Er kunnen ook meubels of andere obstakels in de weg staan. Kies in dit geval voor een kantelbare muurbeugel. Hiermee richt je de televisie een beetje naar beneden. Op deze manier zijn de beelden op het scherm alsnog duidelijk zichtbaar.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen