The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Welk type tv beugel moet je kiezen?

Je wilt een televisie aan de muur hangen, maar weet niet welk type tv beugel je moet kiezen. Ga je voor een vast, kantelbaar of draaibaar ontwerp? Met dit artikel help ik je om de beste keuze te maken.

Muurbeugel kiezen

Tv muurbeugel kiezen

Naast de VESA maat en de geschikte schermgrootte is de flexibiliteit het belangrijkste verschil tussen muurbeugels. Zo hang je met sommige beugels een tv strak tegen de muur, terwijl je met andere beugels een tv naar elke hoek van de kamer draait.

  • Vaste muurbeugels: hang je tv strak tegen de muur
  • Kantelbare muurbeugels: kantel de tv naar beneden wanneer deze hoog hangt
  • Draaibare muurbeugels: draai de tv gemakkelijk naar verschillende kijkposities
  • Draai- en kantelbare muurbeugels: volledige flexibiliteit

Vast: strak tegen de muur

Vaste muurbeugel

Een vaste muurbeugel heeft een simpel en slank ontwerp. Hiermee hang je een televisie strak tegen de muur. Bij de meeste vaste muurbeugels zit er slechts 1 tot 3 centimeter ruimte tussen de tv en de wand. Het nadeel is dat je de tv na de montage niet meer kunt bewegen. Ga daarom alleen voor een vaste beugel als de tv precies voor je kijkpositie hangt.

Kantelbaar: hoog aan de muur

Kantelbare muurbeugel

Als je de televisie op een hoge plek bevestigt, is het scherm minder goed zichtbaar. Dit los je op met een kantelbare muurbeugel, waarmee je een tv maximaal 15 graden naar beneden kantelt. Met sommige beugels kantel je een televisie ook naar boven. Je kunt dan eenvoudiger bij de aansluitingen die aan de onderkant van het toestel zitten.

Draaibaar: verschillende kijkposities

Draaibare muurbeugel

Met deze beugel draai je een televisie naar links of rechts. Dat is handig wanneer je 2 of meer kijkposities hebt, zoals je bank en eettafel. De meeste draaibare muurbeugels hebben een verstelbare arm waarmee je de kijkafstand aanpast. Wanneer 1 van je kijkposities ver van de tv is, trek je het toestel eenvoudig naar je toe.

Draai- en kantelbaar: volledige flexibiliteit

Draai- en kantelbare muurbeugel

Wil je een tv alle kanten op bewegen, ga dan voor een draai- en kantelbare muurbeugel. Hiermee creëer je altijd de ideale kijkhoek, waar in de kamer je ook bent. Houd er rekening mee dat je de tv meestal niet strak tegen de muur kunt hangen. Dit komt doordat de draai- en kantelmechanieken van deze beugels 5 tot 10 centimeter ruimte in beslag nemen.

Let op de VESA maat

VESA maat tv

Let tijdens het kiezen van een muurbeugel niet alleen op het geschikte tv formaat en gewicht, maar ook op de VESA maat. Aan deze maat zie je hoeveel millimeter afstand er tussen de bevestigingspunten zitten. Om er zeker van te zijn dat de beugel op de tv past, moet de VESA maat van beide producten hetzelfde zijn.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.416 beoordelingen