The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Joey

Hoe kies je een keukenmes?

Je twijfelt wat voor soort keukenmes je moet kopen. Stel jezelf de volgende vragen: welke ingredienten wil je snijden en of je een Europees of Japans mes wilt kopen. In dit artikel lopen we deze vragen met je door zodat jij het juiste keukenmes kiest.

Keukenmes kiezen

Stel jezelf de volgende vragen voor je een keukenmes kiest:

  • Welke ingrediënten wil je snijden?
  • Wil je een Europees of Japans mes kopen?

Welk mes heb je nodig voor je ingrediënten?

koksmes

Koksmes en santokumes

Voor het snijden vlees, vis, groenten en kruiden gebruik je een koks- of een santokumes. Deze messen zijn gemiddeld 20 cm lang en beschikken over een groot en breed snijoppervlak.

vleesmes

Vleesmes

Je snijdt en trancheert vlees, vis, gevogelte of wild met een vleesmes. Net zoals de koksmes zijn deze messen gemiddeld 20 cm lang en beschikken juist over een lang en smal snijoppervlak.

broodmes

Broodmes

Een broodmes is gemiddeld 2 cm langer dan een koks- of vleesmes. Het snijoppervlak is groot en gekarteld. Je gebruikt dit mes voor het snijden en zagen van brood en zachte etenswaren.

groentemes

Groentemes

Met een groentemes snijd, schil en pel je groenten en fruit. Groentemessen zijn gemiddeld 10 cm lang en zijn voorzien van een klein en stevig snijoppervlak.

schilmes

Schilmes

Een schilmes lijkt veel op een groentemes. Dit mes is echter gemiddeld kleiner in formaat en gebruik je voor het snijden en schillen van groenten en fruit, ook voor het garneren. Het mes beschikt over een klein en smal snijoppervlak.

Wil je een Europees of een Japans mes kopen?

japans geslepen mes

Europees geslepen messen hebben meestal een slijphoek van 20 graden per kant. Bij Japans geslepen messen is dit ongeveer 15 graden. Een smallere slijphoek geeft het mes een scherpere snede, hierdoor kun je met grote precisie en meer gemak snijden. Deze smalle slijphoek is mogelijk omdat het staal van Japanse messen harder is dan dat van Europese messen. Hardere messen zijn echter wel fragieler.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen