The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door David

Hoe kies je de juiste kabel?

In je zoektocht naar een kabel is er behoorlijk wat te kiezen. Dat is fijn, maar soms ook lastig. Want met welke kabel kan je bijvoorbeeld het beste een computer en een monitor verbinden? En hoe zit het met de verschillen tussen een HDMI, DisplayPort en een DVI aansluiting? Op al je kabelvragen vind je hier - hopelijk - het antwoord.

Kabel kiezen

Kabels zijn er in allerlei soorten en maten, maar hoe weet je welke je precies nodig hebt? Aan de hand van de volgende vragen weet je in een mum van tijd welke kabel je moet hebben:

 • Kijk of je een male of female kabel nodig hebt
 • Wil je analoog of digitaal signaal?
 • Bekijk welke aansluitingen je monitor heeft

1. Kies voor male of female

Een female en male HDMI connector.

Bij het aansluiten van een kabel heb je te maken met een zogenaamd male en female gedeelte. Met male wordt de aansluiting bedoeld met de uitstekende pinnetjes. De female aansluiting heeft de inkepingen die passen bij de bijbehorende male aansluiting. Oftewel: een male aansluiting steek je in de female aansluiting.

2. Wil je een analoog of digitaal signaal?

Gebruik je een kabel om je desktop met een monitor te verbinden? Of je laptop op een beamer aan te sluiten? Dan heb je waarschijnlijk de keuze tussen verschillende soorten aansluitingen om de 2 apparaten met elkaar te verbinden. Deze verschillende soorten aansluitingen zijn onder te verdelen in 2 categorieën: analoog en digitaal.

Analoge aansluitingen

VGA, DVI-A en DVI-I (ook digitaal).

Digitale aansluitingen

HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, usb c, DVI-D en DVI-I (ook analoog).

De verschillen tussen analoog en digitaal

Analoog is een verouderde vorm van beeld doorsturen en inmiddels op veel fronten ingehaald door het digitale signaal. Toch worden beide nog steeds gebruikt.

3. Kies de aansluiting die (bij je wensen) past

Wil je gamen in 4K? Snel data overzetten? Of ben je op zoek naar een goede kabel om een bedrade internetverbinding te maken? Afhankelijk van wat je wil doen, is de keuze voor een kabel met de goede aansluitingen belangrijk. Voor de meest voorkomende poorten heb ik de voor- en nadelen onder elkaar gezet, zodat je weet wat je kan verwachten als je er een kabel op aansluit.

HDMI

HDMI.

HDMI is een digitale aansluiting die resoluties tot 4K Ultra HD ondersteunt. Voor kabels korter dan 10 meter zal de kwaliteit van het signaal altijd even hoog zijn. Bij langere kabels is er geen garantie dat de 4K resolutie in stand blijft. Sommige HDMI kabels hebben ook ethernet ondersteuning, zodat je ook een internetverbinding via HDMI maakt.

 • Ondersteuning tot en met 4K resolutie
 • Optie tot ethernet ondersteuning
 • Geen optimaal signaal over langere afstand

DisplayPort of HDMI?

HDMI en DisplayPort kabels en aansluitingen zien er vergelijkbaar uit. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de 2 aansluitingen.

DisplayPort

DisplayPort.

Met de digitale DisplayPort aansluiting kun je tot 2 monitoren aansluiten met een 4K resolutie. Alle DisplayPort kabels bieden dezelfde ondersteuning. Er wordt weleens gecommuniceerd dat er een verschil bestaat tussen DisplayPort en DisplayPort 1.2 kabels, maar dat is niet het geval.

 • Ondersteuning tot 8K (2x 4K)
 • Geen ethernet ondersteuning

VGA

VGA.

Een VGA poort geeft een analoog signaal door, zonder audio. Wil je toch geluid meesturen, dan heb je dus een extra kabel nodig. Een VGA kabel wordt veelal gebruikt om een computer op een monitor aan te sluiten. Let wel op dat je met deze aansluiting geen hoge resolutie op je beeldscherm krijgt. Het maximum is Full HD.

 • Stevige, stugge kabel
 • Alleen geschikt voor lagere resoluties
 • Stuurt geen audio mee

USB C / Thunderbolt 3

Usb C.

De fysieke aansluitingen voor usb c en Thunderbolt 3 zijn hetzelfde. Een Thunderbolt 3 kabel is dan ook aan te sluiten op een usb c poort, en andersom. Via usb c en Thunderbolt 3 kun je een apparaat opladen, data doorsturen of een monitor aansluiten. Er zijn wel verschillen in prestatie tussen de 2 digitale aansluitingen.

Thunderbolt 3

Opladen, data doorsturen en monitor aansluiten via 1 poort Ondersteuning tot 8K (2x 4K)

Usb c

Opladen, data doorsturen en monitor aansluiten via 1 poort Ondersteuning tot 4K resolutie

DVI

Diverse soorten DVI poorten afgebeeld onder elkaar.

DVI kabels sturen alleen een videosignaal mee en bieden dus geen audio ondersteuning. Het is ook 1 van de meest ingewikkelde aansluitingen, omdat er 5 verschillende types bestaan:

DVI-A: Analoge aansluiting die lagere resoluties ondersteunt (1920x1200 bij 60 Hz)

DVI-I (single link): Digitale en analoge aansluiting die lagere resoluties ondersteunt (1920x1200 bij 60 Hz)

DVI-I (dual link): Digitale en analoge aansluiting die hogere resoluties ondersteunt (2560x1600 bij 60 Hz)

DVI-D (single link): Digitale aansluiting die lagere resoluties ondersteunt (1920x1200 bij 60 Hz)

DVI-D (dual link): Digitale aansluiting die hogere resoluties ondersteunt (2560x1600 bij 60 Hz)

Zoals je in de afbeeldingen van de verschillende DVI aansluitingen ziet, lijken ze behoorlijk op elkaar. Verschillende DVI aansluitingen zijn dan ook op elkaar aan te sluiten. In de tabel hieronder zie je welke DVI aansluitingen met elkaar zijn te verbinden.

DVI-D (single link) DVI-D (dual link) DVI-I (single link) DVI-I (dual link) DVI-A
DVI-D (single link) Ja Ja Ja Ja Nee
DVI-D (dual link) Nee Ja Nee Ja Nee
DVI-I (single link) Nee Nee Ja Ja Nee
DVI-I (dual link) Nee Nee Nee Ja Nee
DVI-A Nee Nee Ja Ja Ja

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen