The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wanneer kan een koelkast in de schuur?

Een extra koelkast in de kelder of schuur is handig voor het bewaren van een voorraad eten. Maar werkt een koelkast in een onverwarmde ruimte? Dat hangt af van de minimale omgevingstemperatuur in de winter en de klimaatklasse van de koelkast.

Hoe koud is het in je schuur?

Om te bepalen of een koelkast in een schuur werkt, moet je de minimale temperatuur van jouw schuur weten. Daarom raden we aan om een thermometer op te hangen. Zo check je op een koude winterse dag hoe koud het is.

Het is nooit kouder dan 10 graden Celsius

Thermometer (10 graden) visual

Als je kelder of schuur nooit kouder is dan 10 graden Celsius is, is deze vrijwel zeker geïsoleerd. Alle koelkasten met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius zijn dan geschikt om in jouw kelder of schuur te plaatsen. De minimale omgevingstemperatuur hangt samen met de klimaatklasse van de koelkast. Alle koelkasten met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST hebben een ondergrens van 10 graden Celsius. Je vindt de klimaatklasse op de productpagina van de koelkast, in de handleiding en op het typeplaatje in de koelkast.

Het is nooit kouder dan 0 graden Celsius

Thermometer (0 graden) visual

Als het in jouw kelder of schuur niet kouder wordt dan 0 graden Celsius, kies je een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 0 graden Celsius. Voor deze temperatuur bestaat nog geen klimaatklasse, maar een aantal merken garanderen wel een goede werking.

Hoe werken klimaatklassen?

Een klimaatklasse geeft aan bij welke minimumtemperatuur en maximumtemperatuur een koelkast naar behoren werkt. Een model met de klimaatklasse SN werkt optimaal in ruimtes waar het tussen de 10 en de 32 graden Celsius is. Een vriezer met een klimaatklasse SN-T bij minimaal 10 en maximaal 43 graden Celsius.

Klimaatklassen Minimumtemperatuur (graden Celsius) Maximumtemperatuur (graden Celsius)
N 16 32
ST 16 38
T 16 43
SN 10 32

Wat gebeurt er als de koelkast in een te koude ruimte staat?

Wanneer een koelkast in een te koude ruimte staat, stopt hij met werken of vermindert het invriesvermogen. Dit betekent dat jouw voorraad bederft. Daarnaast vervalt de garantie voor schade die mogelijk veroorzaakt is door een te koude omgevingstemperatuur. De fabrikant vergoedt deze schade niet.

Wat kan ik doen aan een te koude schuur?

Als je kelder of schuur te koud is voor een koelkast, raden we aan om de ruimte te isoleren. Zo voorkom je dat de temperatuur in de wintermaanden te ver daalt. Je kunt ook overwegen om de koelkast naar een warmere ruimte te verplaatsen zodra de minimale omgevingstemperatuur is bereikt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.584 beoordelingen