The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Koken met een stoomoven

Wat is een stoomoven? Simpel gezegd: een oven mét stoomfunctie. Door de warmte in de oven wordt water omgezet tot stoom en dat zorgt voor de bereiding van verschillende gerechten. Dit is dus niet hetzelfde als hete lucht, omdat je gebruik maakt van waterdamp. Door te koken met stoom, kook je een stuk gezonder. Benieuwd of dit iets voor jou is? Hieronder leg ik de voor-en nadelen uit en welke type stoomovens er allemaal zijn.

Waarom koken met stoomoven?

Als je groenten of aardappelen in water kookt, gaan er veel smaak en vitamines verloren. Dit komt omdat ze in aanraking komen met water. Omdat een stoomoven gebruik maakt van waterdamp, raakt het water je eten niet aan. Hierdoor zijn je groentes dus rijker aan vitamines en voller van smaak. Daarnaast blijven ze hun kleur en vorm behouden, waardoor je eten er een stuk smakelijker uitziet dan wanneer je ze kookt in de pan. Ook rijst, pasta, fruit en schaaldieren stoom je gemakkelijk gaar. En je taarten, pizza's en ovenschotels krijgen een knapperig korstje.

Voordelen

  • Je eten is minder vet en een stuk gezonder omdat je geen olie of boter gebruikt.
  • Je eten verliest geen smaak of vitamines.
  • De kleur en vorm van je eten blijft behouden.

Nadelen

  • Een oven met stoomfunctie is duurder dan een oven zonder.
  • Je moet elke keer na gebruik het restwater verwijderen, anders verkort je de levensduur.

Welke type stoomoven past bij mij?

Er zijn 2 type stoomovens: hogedruk ovens, die gebruikt worden door professionals, en drukloze ovens. Deze laatste hebben wij in ons assortiment. De drukloze oven wordt vaak geleverd in combi-variant maar je hebt ook solo stoomovens. Met een combi-stoomoven maak je gebruik van alle ovenfuncties en de stoomfunctie. Je hebt drukloze stoomovens met een gedeeltelijke of volwaardige stoomfunctie.

Gedeeltelijk vs. volledig

gedeeltelijke stoomoven

Gedeeltelijke stoom

Als je het leuk vindt om te bakken (en dit ook vaak doet) dan is een stoomoven met gedeeltelijke stoom iets voor jou. Een oven met deze stoomfunctie voegt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. De rest van het proces maakt de oven gebruik van warme lucht en bak je zoals je gewend bent. Wat is dan het grote voordeel hiervan? Door je baksels in het begin te laten stomen, krijgen ze een heerlijk knapperig korstje van buiten, maar zijn ze lekker zacht van binnen. Denk aan stokbroden maar ook taarten, pizza's of een heerlijke lasagne.

Voordelen:

  • Voor de bakliefhebber
  • Extra knapperig korstje
volwaardige stoomoven

Volwaardige stoom

Wil je volledige gerechten garen in de stoomoven, kies dan voor een oven met volwaardige stoom. Dit type maakt de gehele kooktijd gebruik van stoom en is dus uitermate geschikt om vis, groentes en andere etenswaren in te garen. Maar ook pasta en rijst of zelfs fruit en schaaldieren leg je in de oven. Zo maak je in een handomdraai een complete maaltijd. Wanneer je een oven met volwaardige stoom hebt, heb je in principe geen kookplaat of fornuis meer nodig. Je 'kookt' je eten namelijk in de oven. Alles wat je normaal zou koken in een pan, leg je nu dus in de oven.

Voordelen:

  • Geen fornuis of kookplaat meer nodig
  • Complete maaltijd garen


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen