The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Maddeleen

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven zet water om in stoom. Hiermee bereid je op een gezonde manier broccoli, zalm of biefstuk. Dit is niet hetzelfde als hete lucht, omdat je bij de bereiding waterdamp gebruikt. Benieuwd of een stoomoven iets voor jou is? In dit artikel vertellen wij meer over de voor- en nadelen en welk type stoomoven het beste bij je past.

Waarvoor gebruik je een stoomoven?

Eten uit stoomoven

Wanneer je groenten of aardappelen in water kookt, verliezen deze smaak en vitamines. In een stoomoven met waterdamp raakt het water je eten niet aan. Zo blijven groentes rijker aan vitamines en voller van smaak. Daarnaast behouden ze hun kleur, structuur en vorm. Ook rijst, pasta, fruit en schaaldieren stoom je gemakkelijk gaar. Bereid je een taart, pizza of ovenschotel in de stoomoven, dan krijgt deze een knapperig korstje.

Wat zijn de voor- en nadelen van een stoomoven?

Een stoomoven heeft verschillende voordelen. Je bereidt eten een stuk gezonder omdat je geen olie of boter gebruikt. Daarnaast verliest je eten geen smaak of vitamines tijdens de bereiding en blijft de kleur en vorm behouden. Hierdoor ziet je eten er smakelijker uit dan wanneer je het kookt in een pan. Een stoomoven heeft ook een paar nadelen. Zo zijn ze duurder in aanschaf dan een oven zonder stoomfunctie. Ook moet je na na elk gebruik het restwater verwijderen.

Welk type stoomoven past bij mij?

Stoomoven

Er zijn 2 type stoomovens: hogedruk ovens, die gebruikt worden door professionals, en drukloze ovens. Deze laatste hebben wij in ons assortiment. Een drukloze oven wordt vaak geleverd in combi-variant maar er zijn ook solo stoomovens. Met een combi stoomoven heb je alle ovenfuncties en daarnaast een stoomfunctie. Je hebt drukloze stoomovens met een gedeeltelijke of volwaardige stoomfunctie.

Wat is een gedeeltelijke stoomoven?

Muffins uit oven

Als je graag bakt, is een stoomoven met gedeeltelijke stoom iets voor jou. Een oven met deze stoomfunctie voegt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. De rest van het proces gebruikt de oven warme lucht en bak je zoals je gewend bent. Een baksel dat je in het begint stoomt, krijgt een heerlijk knapperig korstje, maar wordt zacht van binnen. Dat is erg lekker bij stokbroden, taarten, pizza's of een lasagne.

Wat is een volwaardige stoomoven?

Asperges uit de oven

Wil je volledige gerechten garen in een stoomoven? Kies dan voor een oven met een volwaardige stoomfunctie. De oven maakt dan de hele kooktijd gebruik van stoom. Zo bereid je vis, groentes en vlees, maar ook pasta en rijst. Wanneer je een oven met volwaardige stoom kiest, heb je in principe geen kookplaat of fornuis meer nodig. Je 'kookt' je eten namelijk in de oven. Alles wat je normaal zou koken in een pan, bereid je nu in de oven.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.744 beoordelingen