The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Haal alles uit de Lithium-ion accu van je (tuin)gereedschap

Door je accu goed te gebruiken en onderhouden, heb je er langer en meer plezier van. Het laatste dat je wilt, is dat je accu het tijdens de klus begeeft of dat je hem continu moet opladen. Gelukkig zijn er verschillende trucjes waarmee je de levensduur van je accu verlengt. In dit artikel geven wij je 5 tips.

Aan de slag met je accu

Het goed onderhouden van je accu is niet lastig. Volg deze tips om de levensduur van je accu te verlengen.

  • Tip 1. Laad je accu bij eerste keer gebruik volledig op.
  • Tip 2. Laad je accu op bij kamertemperatuur.
  • Tip 3. Gebruik je accu zoveel mogelijk.
  • Tip 4. Vermijd hele hoge en lage temperaturen.
  • Tip 5. Laad je accu gedeeltelijk op.

Tip 1: laad je accu voor gebruik volledig op

opladen accu

Laad je accu volledig op als je hem voor de eerste keer gebruikt. De oplaadtijd is afhankelijk van het aantal ampère. Zo heeft een accu van 5,0 ampère langer de tijd nodig, dan eentje van 1,3 ampère. Nadat je hem meerdere keren ontladen en weer opgeladen hebt, is hij pas echt geactiveerd.

Tip 2: laad je accu op bij kamertemperatuur

opladen bij kamertemperatuur

Bij regelmatig gebruik is het verstandig als je de accu bij kamertemperatuur oplaadt. De ideale temperatuur ligt hierbij tussen de 10 en 40 graden. Als hij vol is, dan haal je hem uit de lader. Zorg ervoor dat je de accu nooit volledig uitput. Dit voorkom je door hem tussentijds op te laden.

Tip 3: gebruik je accu zoveel mogelijk

Accu gebruiken

Een accu regelmatig ontladen en opladen zorgt voor een langere levensduur. Dit bereik je door lekker vaak te klussen in bijvoorbeeld je tuin. Als je meerdere accu’s hebt, adviseren we wel dat je ze zoveel mogelijk afwisselt. Dit klinkt tegenstrijdig, maar zo geef je de accu de kans om af te koelen. Hitte heeft namelijk een negatief effectief op de levensduur.

Tip 4: vermijd hele hoge en lage temperaturen.

Vermijd extreme temperaturen

Accu’s zijn gevoelig voor zowel warmte als kou. De capaciteit vermindert snel als je hem blootstelt aan extreme temperaturen. Leg hem daarom nooit in de volle zon of in een warme auto. Ook regen, vorst en vocht is slecht voor je accu. Je doet er dan ook goed aan om hem tijdens de koudere maanden binnen te halen.

Tip 5: laad je accu gedeeltelijk op

opladen gedeeltelijk accu

Ben je van plan om je accu het komende halfjaar in de schuur te laten liggen? Zorg dan dat de accu deels is opgeladen, voordat je hem opbergt. Voor tuingereedschap is dit vaak het geval tijdens de koudere maanden. De winterperiode is daarom ook bij uitstek geschikt om je tuingereedschap te voorzien van een goede opknapbeurt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.447 beoordelingen