The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

MacBook voor Technische en IT studenten

Je bent begonnen aan een Technische of IT opleiding of je begint binnenkort met je studie. Bij beide studies zul je al snel ervaren dat een must is. Wij vinden dat de meest geschikt MacBook bij deze studies erg dicht bij elkaar liggen. Welke MacBook dat dan is? Dat lees je hier.

Herken jij je in dit profiel?

MacBook Pro

Je volgt een opleiding IT om software engineer, informatie-analist of ICT-beheerder te worden. Of liever de kant op van Technische Informatica waar je leert hoe je technische computerprogramma's ontwikkelt op het gebied van hard- en software. Of misschien wil je industrieel ontwerper worden? Of toch een studie Ruimtevaart Techniek of Bouwkunde? Je volgt colleges, je werkt aan projecten met medestudenten en je volgt 1 of meerdere stages. Voor je studie gebruik je grafische programma's om 3D modellen mee te maken, Xcode om te programmeren, Adobe Suite, Final Cut Pro, QuickTime, Maple, Photoshop, Lightroom etc. Kortom: je zoekt een MacBook die past bij jouw gebruik.

In het kort

Herken jij jezelf in bovengenoemde student? Dan lees je in de tabel welke specs je minimaal nodig hebt voor je studie. Voor de software die je gebruikt, heb je namelijk wel goede hardware nodig om de taken soepel te laten verlopen.

Aanbevolen specificaties

Vereiste Uitleg
Processor i7 Bij het gebruik van zware programma's is een krachtige processor zoals i7 nodig. Je opent probleemloos meerdere programma's tegelijk
RAM geheugen 8 of 16 GB Wanneer je veel tegelijk doet, heb je genoeg RAM geheugen nodig
Opslag 256 GB of hoger Met 256 GB heb je genoeg geheugen om bestanden lokaal op te slaan
Opslagtype SSD Met SSD starten programma's binnen enkele seconden op
Videokaart Dedicated Een dedicated videokaart heeft eigen geheugen. Zo blijft er genoeg werkgeheugen over voor andere taken
Schermgrootte 13 of 15 inch Wanneer je veel onderweg bent, is 13 inch prettig. Al werk je op een 15 inch scherm net iets fijner en nauwkeuriger
Software Zware grafische programma's Xcode, Adobe Suite, Final Cut Pro, QuickTime, Maple, Lightroom, VirtualBox, Kali Linux etc.

Voorgesteld model

  • Internationaal toetsenbord (QWERTY)
  • Intel Core i7 3,5GHz - 16GB - 256GB SSD
  • Intel Iris Plus 650
2.499,-
niet meer leverbaar

Wat eruit komt als je al deze specificaties bij elkaar optelt? Nou, MacBook Pro 13 inch Touch Bar 2017. Het 15 inch model kan natuurlijk ook als je toch de voorkeur geeft aan een wat groter scherm.

Specificaties uitgelicht

Je weet nu dus welke specificaties voor jou als Technische of IT student belangrijk zijn om je studie door te komen. Wellicht wil je wat meer verdieping, want waarom zijn deze specs dan zo belangrijk voor jou? Waarom heb je bijvoorbeeld een dedicated videokaart nodig in plaats van een shared videokaart. Dat leg ik voor de belangrijkste specificaties uit.

RAM

SolidWorks MacBook Pro

Als het aankomt op programmeren, is het geheugen van mijn MacBook de sleutel. De software waarmee ik programmeer, snoept veel geheugen. Wanneer ik daarnaast ook nog andere programma's gebruik zoals Lightroom, merk ik dat mijn MacBook minder goed presteert wanneer ik niet genoeg RAM heb. Daarom is 16 GB de norm. Ik kies ervoor om direct genoeg RAM te nemen, want dit later upgraden, is geen optie.

Opslagruimte

Harde schijf MacBook Pro

Voor codering en programmering heb ik niet het maximale aantal opslagruimte nodig. 256 opslaggeheugen is meer dan genoeg. Een MacBook met harde schijf raad ik af. Bij een MacBook met harde schijf merk ik dat het bouwen van Xcode lang duurt. Daarom kies ik voor SSD. Ik hoef ook niet bang te zijn dat ik misschien toch niet genoeg opslagruimte heb, want ik kies daarnaast gewoon nog voor een extern opslagapparaat.

Grafische kaart

MacBook Pro grafische kaart

Voor grafische programma's als Final Cut Pro en Adobe Suite heb ik een goede grafische kaart nodig, een dedicated videokaart om precies te zijn. Waarom shared niet geschikt is? Een shared videokaart verdeelt het werkgeheugen heel slim, hij stuurt de juiste hoeveelheid geheugen naar het juiste programma. Maar waar een shared videokaart geheugen snoept van het werkgeheugen, heeft een dedicated videokaart eigen werkgeheugen, 4 GB namelijk. Een dedicated videokaart gebruikt dus niets van het 16 GB werkgeheugen. Zo blijft er genoeg werkgeheugen over voor andere taken.

Display

MacBook Pro display

Het scherm is heel belangrijk. Als ontwikkelaar heb ik meerdere programma's en vensters tegelijk openstaan, zoals een webbrowser, tekstverwerker en Xcode. Een Retina scherm is niet alleen mooi, maar ik kan de resolutie ook opkrikken om de codes beter te zien. Het display heeft meer dan genoeg helderheid, zelfs wanneer ik buiten zit. Ik lees codes probleemloos af en de kleuren zijn helder. Zelfs tijdens lange coderingmarathons zal de oogbelasting minimaal zijn omdat ik alles gemakkelijk lees.

Schermformaat

MacBook Pro schermformaat

Dat ik kies voor een Full HD Retina display staat vast. Maar ga ik dan voor 13 of 15 inch? 15 inch MacBook heeft iets betere specificaties en een iets langere batterijduur. Maar dit verschil is minimaal en merk ik nauwelijks in mijn werkzaamheden. Als student wint 13 inch het voor mij op het vlak van draagbaarheid. Ik neem mijn MacBook vaak mee, ik zit namelijk regelmatig in de trein, in de bibliotheek of in de collegezaal. Dan vind ik 13 inch net wat prettiger. Ik heb thuis echter wel een externe monitor staan, die ik wanneer ik thuiswerk, regelmatig aansluit. Had ik dit niet, dan had ik wellicht toch de keuze gemaakt voor 15 inch.

Toetsenbord en TrackPad

MacBook Pro toetsenbord

Het TrackPad van MacBook Pro is enorm. Ik kan gemakkelijk urenlang coderen zonder dat ik een muis nodig heb. Het TrackPad werkt zo nauwkeurig dat ik zelfs foto's en video's tot in detail bewerk. Het TrackPad werkt zo nauwkeurig dat ik zelfs foto's en video's tot in detail bewerk. Het TrackPad is voor mij echter niet de belangrijkste functie, want als ontwikkelaar beperk ik het muisgebruik tot een minimum. Ik leer liever hoe ik gebruikmaak van sneltoetsen op het toetsenbord. Het toetsenbord werkt prettig en de toetsen maken weinig geluid wanneer ik typ. Ook fijn voor mijn medestudenten in de collegezaal of in de bibliotheek.

Prestaties

MacBook oplader

Voor mijn ontwikkelingsbehoeften is MacOS zeker geschikt. MacOS is een stabiel besturingssysteem dat snel went. De snelheden van mijn SSD zijn erg goed. Ik kies voor een snelle processor, want ik doe regelmatig processorintensief werk. Core i7 is goed geschikt voor mijn dagelijkse werkzaamheden zoals codering. Daarnaast houdt MacBook het gemakkelijk een dag vol zonder oplader. MacBook Pro gaat gemiddeld 10 uur mee. Dit hangt er wel een beetje vanaf hoe zwaar ik mijn MacBook belast.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.944 beoordelingen