The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Hoe meet ik de nismaten van mijn inbouw koel-vriescombinatie?

Ben je op zoek naar een nieuwe inbouw koel-vriescombinatie die in jouw keuken past? Dan is het belangrijk dat je weet wat je nismaten zijn en hoe hoog je frontpaneel is. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je deze maten opmeet. Zo weet je zeker dat je nieuwe koelkast de juiste afmetingen heeft.

Stap 1: meet de nishoogte

Nishoogte meten

Zorg dat je huidige koelkast niet meer in de nis staat. Meet vervolgens met een rolmaat vanaf de onderkant tot de bovenkant van de nis. Het is belangrijk dat je de rolmaat goed strak houdt. Nu weet je hoe hoog je koelkast mag zijn.

Stap 2: meet het onderste deurpaneel

Onderste deurpaneel koelkast meten

Meet de hoogte van het onderste deurpaneel, oftewel het deurtje dat op de onderste koelkastdeur zit. Dit doe je op de volgende manier:

  • A. Meet de hoogte van het onderste deurpaneel.
  • B. Meet vervolgens het stukje deurpaneel dat onder de koelkast uitsteekt.
  • C. Trek nu wat je bij B hebt opgemeten van stap A af. Dit is de hoogte van je onderste deurpaneel.

Stap 3: meet de nisdiepte

Nisdiepte meten

De standaard nisdiepte voor een koelkast is 55 centimeter. Er zijn echter ook koelkasten met een afwijkende nisdiepte, dus controleer dit altijd. Zet de rolmaat op het achterste punt van de nis en trek hem naar je toe. Nu weet je hoe diep je nis is.

Stap 4: meet de nisbreedte

Nisbreedte meten

De standaard nisbreedte voor een koelkast is rond de 56 centimeter. Er zijn ook koelkasten die breder of smaller zijn. Controleer dus altijd hoe breed je nis is. Dit doe je door de rolmaat van de linkerkant naar de rechterkant van de nis te spannen.

Stap 5: noteer de maten en controleer de inbouwtekening

Nismaten koelkast

Je hebt nu een overzicht van alle benodigde nismaten. Op de productpagina van elke koelkast vind je een inbouwtekening. Hierop staan de benodigde nismaten voor het apparaat. Bekijk of jouw nismaten in deze range vallen en dan weet je of de koelkast past. Wil je gelijk op de juiste nismaten zoeken? Vink dan je nishoogte en hoogte meubeldeur aan in de keuzehulp.

Stap 6: controleer het scharniersysteem

Scharniersysteem koel-vriescombinatie

Er zijn 2 soorten scharniersystemen: het sleepdeursysteem en het deur-op-deursysteem. Bij een sleepdeursysteem hebben zowel de meubeldeur als de koelkast een eigen paar scharnieren. De deur zit hierdoor niet direct op de koelkast, maar maakt gebruik van een geleider. Bij een deur-op-deursysteem is er maar 1 scharnier. De meubeldeur zit hierbij direct op de koelkast. Heb je een sleepdeursysteem, dan is het mogelijk om over te stappen naar een deur-op-deursysteem. Bij een deur-op-deursysteem is het niet mogelijk om over te stappen.

Heb je een IKEA keuken?

Heb je een IKEA keuken? Dan passen niet alle koelkasten in jouw nis. Dit is afhankelijk van je huidige koelkast en de plaatsing van het apparaat. In ons artikel lees je hier meer over.

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.107 beoordelingen