The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marijn

Hoe meet je de nismaten van een inbouw koel-vriescombinatie op?

Ben je op zoek naar een nieuwe inbouw koel-vriescombinatie die in jouw keuken past? Dan is het belangrijk dat je de juiste nismaten weet en hoe hoog je frontpaneel is. In dit artikel lees je hoe je deze maten opmeet. Zo weet je zeker dat je nieuwe koelkast in je keuken past.

Inbouw maten opmeten in 6 stappen

Je meet de nismaten het beste wanneer de koelkast al uit de nis is. Lukt dit niet? Zoek dan de nismaten op in de handleiding.

  • Stap 1. Meet de nishoogte
  • Stap 2. Meet het onderste deurpaneel
  • Stap 3. Meet de nisdiepte
  • Stap 4. Meet de nisbreedte
  • Stap 5. Controleer de inbouwtekening
  • Stap 6. Controleer het scharniersysteem

Stap 1: meet de nishoogte

Nishoogte meten

Pak een rolmaat en meet vanaf de onderkant tot de bovenkant van de nis. Het is belangrijk dat je de rolmaat goed strak houdt. Nu weet je hoe hoog je koelkast is.

Stap 2: meet het onderste deurpaneel

Meet de hoogte van het onderste deurpaneel. Dit is het deurtje dat op de onderste koelkastdeur zit. Je meet deze op de volgende manier:

  • A. Meet de hoogte van het onderste deurpaneel.
  • B. Meet vervolgens het stukje deurpaneel dat onder de koelkast uitsteekt.
  • C. Trek nu wat je bij B hebt opgemeten van stap A af. Dit is de hoogte van je onderste deurpaneel.

Stap 3: meet de nisdiepte

Nisdiepte meten

Zet de rolmaat op het achterste punt van de nis en trek hem naar je toe. De standaard nisdiepte voor een koelkast is vaak 55 centimeter. Er zijn alleen ook koelkasten met een afwijkende nisdiepte, dus controleer dit altijd.

Stap 4: meet de nisbreedte

Nisbreedte meten

De breedte meet je door de rolmaat van de linker- naar de rechterkant van de nis te spannen. De standaard nisbreedte voor een koelkast is rond de 56 centimeter. Er zijn ook koelkasten die breder of smaller zijn. Het is dus belangrijk dat je goed controleert hoe breed je nis is.

Stap 5: controleer de inbouwtekening

Nismaten koelkast

Je hebt nu alle benodigde nismaten. Op de productpagina van elke koelkast vind je een inbouwtekening. Hierop staan de minimale en maximale nismaten van het apparaat. Vallen jouw nismaten in deze range? Dan weet je dat de inbouw koelkast in je keuken past.

Stap 6: controleer het scharniersysteem

Scharniersysteem koel-vriescombinatie

Er zijn 2 soorten scharniersystemen: het sleepdeur- en deur-op-deursysteem. Bij een sleepdeursysteem hebben de meubeldeur en de koelkast eigen scharnieren. De deur zit dus met een geleider op de koelkast. Bij een deur-op-deursysteem is er maar één scharnier. De meubeldeur zit hierbij direct op de koelkast. Heb je een sleepdeursysteem, dan kun je overstappen naar een deur-op-deursysteem. Bij een deur-op-deursysteem kun je niet overstappen.

Heb je een IKEA keuken?

IKEA keuken

Heb je een IKEA keuken? Dan passen niet alle koelkasten in jouw nis. Dit is afhankelijk van je huidige koelkast en de plaatsing van het apparaat. In dit artikel lees je hier meer over.© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen