The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Levi

Hoe onderhoud ik mijn robotstofzuiger?

Als je jouw robotstofzuiger regelmatig gebruikt, raden we je aan deze goed te onderhouden. Dit houdt in dat je de sensoren en het filter regelmatig schoonmaakt en de borstels/wielen reinigt of vervangt, erg belangrijk voor de levensduur van je robot. Waarom dit moet, hoe vaak dit nodig is en hoe je dit doet vertel ik je in dit artikel.

Sensoren en lasers schoonmaken

Robotstofzuiger onderhouden en schoonmaken

Robotstofzuigers vinden hun weg door het huis aan de hand van verschillende sensoren. Doordat de robotstofzuiger over de vloer rijdt, worden deze sensoren op een gegeven moment vies. Deze viezigheid verstoort de signalen. Hierdoor valt de robotstofzuiger ineens van de trap of draait rondjes. De robot is dan niet kapot, het is alleen tijd om de sensoren of lasers schoon te maken. Hoe je dit in enkele eenvoudige stappen doet lees je in het adviesartikel of in de handleiding van je robotstofzuiger.

Stofbak legen en schoonmaken

Robotstofzuiger stofbak legen en schoonmaken

De stofbak van robotstofzuigers is over het algemeen niet heel groot. Een volle stofbak zorgt ervoor dat de robot minder vuil opzuigt. Leeg de stofbak dus na elke stofzuigbeurt om de zuigprestaties zo goed mogelijk te houden. Daarnaast is het nodig de stofbak eens per maand schoon te maken. Dit kan met een droge of natte doek. Droog het bakje vervolgens wel goed af. Anders blijft het stof plakken.

Filter onderhouden

Filter robotstofzuiger schoonmaken

Filter schoonmaken

Sommige robotstofzuigers hebben een filter. Om ervoor te zorgen dat dit filter zijn werk blijft doen, is regelmatig schoonmaken noodzakelijk. Hoe je het filter uit jouw robotstofzuiger haalt en om de hoeveel tijd je hem schoon moet maken, staat in de handleiding. Klop het filter uit boven de prullenbak of spoel hem af onder de kraan. Laat het filter vervolgens 24 uur drogen. Let op: niet elk filter mag schoongemaakt worden met water.

Filter robotstofzuiger vervangen

Filter vervangen

Je moet het filter regelmatig vervangen. Hoe vaak dit moet, verschilt per robotstofzuiger. Dit vind je terug in de handleiding van het product. Het filter bestaat uit kwetsbaar materiaal. Door het constant tegenhouden van stofdeeltjes en allergenen, rekt dit materiaal uit en verliest zijn kracht. Het filter werkt dan niet meer goed en stofdeeltjes komen dan gemakkelijker met de uitblaaslucht mee terug de kamer in. En dat wil je niet.

Borstels schoonmaken en vervangen

De borstels van de robotstofzuiger pakken het vuil en stof op van de grond en brengen dit naar de zuigmond. Aangezien deze borstels constant met vuil en stof in aanraking komen, is het aan te raden deze regelmatig schoon te maken. Bij sommige robotstofzuigers ontvang je een speciale borstelreiniger. Hiermee maak je de borstels gemakkelijker schoon.

Middenborstel en zijborstel

Middenborstel

Als de robotstofzuiger een middenborstel heeft, dan zit deze in de zuigmond. Om deze middenborstel schoon te maken haal je de borstel los. Hoe je dit precies doet en hoe vaak, staat in de handleiding. Klop de borstel uit boven de prullenbak. Zitten er haren vast, dan verwijder je deze het beste door ze voorzichtig los te knippen. Ook kun je met een droge doek wat kleine stofdeeltjes van de borstel verwijderen.

Zijborstels

Om de zijborstels schoon te maken, haal je deze eerst van de robotstofzuiger af. Vervolgens verwijder je het meeste vuil boven de prullenbak. Zat er een borstelreiniger bij jouw robotstofzuiger? Fijn, deze gebruik je om de borstels goed schoon te maken en eventuele haren los te kammen. Heb jij geen borstelreiniger maar zitten er wel haren vastgedraaid in de zijborstels? Knip deze dan voorzichtig los. De zijborstels vervang je even vaak als de middenborstel.

Wielen en dweilfunctie

Wielen

Ook de wielen zijn belangrijk om regelmatig te controleren. Vastgelopen haren of vuil tussen de wieltjes kan het schoonmaakprogramma van je robot verstoren. Als er vuil tussen de wieltjes zit, moet je dit voorzichtig verwijderen met een mesje. Is het wieltje versleten? In sommige gevallen kun je deze zelf vervangen. Bekijk hiervoor de handleiding van je product.

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Als jouw robotstofzuiger een dweilfunctie heeft, moet je de dweilplaat ook onderhouden. Neem deze regelmatig af met een doek. De dweil zelf kun je wassen, maar is naar verloop van tijd ook aan vervanging toe. Heb je geen dweiltje meer op voorraad? Schaf dan een nieuwe aan.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.780 beoordelingen