The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Levi

Hoe onderhoud ik mijn robotstofzuiger?

Als je jouw robotstofzuiger regelmatig gebruikt, raden we je aan deze goed te onderhouden. Dit houdt in dat je de sensoren, het filter, de borstels en wielen op tijd schoonmaakt of vervangt. Dit is erg belangrijk voor de levensduur van je robot. Waarom dit moet, hoe vaak dit nodig is en hoe je dit doet vertel ik je in dit artikel.

Je robotstofzuiger onderhouden

Het goed onderhouden van je robotstofzuiger is erg belangrijk. Doe je dit niet, dan heeft dit invloed op de prestaties en levensduur van de robot. Hij raakt bijvoorbeeld in de war als de sensoren vuil zijn en verliest zuigkracht als de stofbak vol is. We onderscheiden 2 soorten onderhoud van elkaar: regelmatig en periodiek.

Regelmatig onderhoud

Stofbak robotstofzuiger schoonmaken

Stofbak legen en schoonmaken

De stofbak van robotstofzuigers is over het algemeen niet heel groot. Een volle stofbak zorgt ervoor dat de robot minder vuil opzuigt. Rijdt jouw robot dagelijks een rondje? Dan raden we je aan om de stofbak om de paar dagen te legen zodat de zuigprestaties goed blijven. Daarnaast is het nodig de stofbak eens per maand schoon te maken. Dit kan met een droge of natte doek. Droog het bakje vervolgens wel goed af. Anders blijft het stof plakken.

Filter robotstofzuiger vervangen

Filter schoonmaken en vervangen

Het filter bestaat uit kwetsbaar materiaal. Door het constant tegenhouden van stofdeeltjes en allergenen, rekt dit materiaal uit en verliest zijn kracht. Het filter werkt dan niet meer goed en stofdeeltjes komen dan gemakkelijker met de uitblaaslucht mee. Maak het filter daarom wekelijks schoon door deze uit te kloppen boven de prullenbak. Heeft jouw robotstofzuiger een wasbaar filter? Spoel het filter dan af onder de kraan en laat hem minstens 24 uur drogen. We raden je aan om het filter minstens één keer in de zes maanden te vervangen.

Periodiek onderhoud

Onder 'periodiek' verstaan we minstens één keer in de 6 maanden. Het periodieke onderhoud van je robotstofzuiger vergt iets meer tijd en moeite dan het regelmatige onderhoud, maar zorgt ervoor dat jouw robot loopt als een zonnetje.

Sensoren en lasers schoonmaken

Robotstofzuiger onderhouden en schoonmaken

Robotstofzuigers vinden hun weg door het huis aan de hand van verschillende sensoren. Doordat de robotstofzuiger over de vloer rijdt, worden deze sensoren op een gegeven moment vies. Deze viezigheid verstoort de signalen. Hierdoor valt de robotstofzuiger ineens van de trap of draait rondjes. De robot is dan niet kapot, het is alleen tijd om de sensoren of lasers schoon te maken. Hoe je dit in enkele eenvoudige stappen doet lees je in het adviesartikel of in de handleiding van je robotstofzuiger.

Borstels en wielen

Borstels reinigen robotstofzuiger

Zij- en middenborstel

De middenborstel is de grote borstel en vind je in de zuigmond. De zijborstels vind je aan de zijkant van de robotstofzuiger. Om deze borstels schoon te maken klik je ze los, waarna je ze uitklopt boven de prullenbak. Zitten er haren vast, dan verwijder je deze het beste door ze voorzichtig los te knippen.

Wielen schoonmaken robotstofzuiger

Wielen

Ook de wielen zijn belangrijk om regelmatig te controleren. Vastgelopen haren of vuil tussen de wieltjes kan het schoonmaakprogramma van je robot verstoren. Als er vuil tussen de wieltjes zit, moet je dit voorzichtig verwijderen met een mesje.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen