The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe onderhoud ik mijn robotstofzuiger?

Om jouw robotstofzuiger in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je goed voor de robot zorgt. Dit houdt in dat je de sensoren en het filter regelmatig schoonmaakt en de borstels reinigt of vervangt. Waarom dit moet, hoe vaak dit nodig is en hoe je dit doet vertel ik je in dit artikel.

Sensoren en lasers schoonmaken

Robotstofzuiger onderhouden en schoonmaken

Robotstofzuigers vinden hun weg door het huis aan de hand van verschillende sensoren. Doordat de robotstofzuiger over de vloer rijdt, worden deze sensoren op een gegeven moment vies. Deze viezigheid verstoort de signalen. Hierdoor valt de robotstofzuiger ineens van de trap of draait rondjes. De robot is dan niet kapot, het is alleen tijd om de sensoren of lasers schoon te maken. Hoe je dit in enkele eenvoudige stappen doet lees je in het adviesartikel.

Stofbak legen en schoonmaken

Robotstofzuiger stofbak legen en schoonmaken

De stofbak van robotstofzuigers is over het algemeen niet heel groot. Een volle stofbak zorgt ervoor dat de robot minder vuil opzuigt. Leeg de stofbak dus na elke stofzuigbeurt om de zuigprestaties zo goed mogelijk te houden. Daarnaast is het nodig het stofbakje ongeveer maandelijks goed schoon te maken, met water en een sopje. Droog het bakje vervolgens wel goed af. Anders blijft het stof plakken.

Filter schoonmaken

Robotstofzuiger filter vervangen

Sommige robotstofzuigers hebben een filter. Om ervoor te zorgen dat dit filter zijn werk blijft doen, is maandelijks schoonmaken noodzakelijk. Hoe je het filter uit jouw robotstofzuiger haalt staat in de handleiding. Klop het filter eerst uit boven de prullenbak of spoel het af onder de kraan. Of zet de stofzuiger op de laagste stand en zuig de stofdeeltjes uit het filter. In de handleiding van de robotstofzuiger staat wat er nodig is om het filter schoon te maken.

Filter vervangen

Is het filter meer dan een jaar oud, dan is het aan te raden deze te vervangen. De reden hiervoor is dat het filter bestaat uit kwetsbaar materiaal. Door het constant tegenhouden van stofdeeltjes en allergenen, rekt dit materiaal uit en verliest zijn kracht. Het filter werkt dan niet meer goed en stofdeeltjes komen dan gemakkelijker met de uitblaaslucht mee terug de kamer in. En dat wil je niet.

Borstels schoonmaken en vervangen

De borstels van de robotstofzuiger pakken het vuil en stof op van de grond en brengen dit naar de zuigmond. Aangezien deze borstels constant met vuil en stof in aanraking komen, is het aan te raden deze regelmatig schoon te maken. Bij sommige robotstofzuigers ontvang je een speciale borstelreiniger. Hiermee maak je de borstels gemakkelijker schoon.

Middenborstel en zijborstel

Middenborstel

Als de robotstofzuiger een middenborstel heeft, dan zit deze in de zuigmond. Om deze middenborstel schoon te maken haal je de borstel los. Hoe je precies dit doet staat in de handleiding. Klop de borstel uit boven de prullenbak. Zitten er haren vast, dan verwijder je deze het beste door ze voorzichtig los te knippen. Gebruik je jouw robotstofzuiger regelmatig? Dan is het aan te raden de middenborstel eens in de 6 maanden tot 1 keer per jaar te vervangen.

Zijborstels

Om de zijborstels schoon te maken, haal je deze eerst van de robotstofzuiger af. Vervolgens verwijder je het meeste vuil boven de prullenbak. Zat er een borstelreiniger bij jouw robotstofzuiger? Fijn, deze gebruik je om de borstels goed schoon te maken en eventuele haren los te kammen. Heb jij geen borstelreiniger maar zitten er wel haren vastgedraaid in de zijborstels? Knip deze dan voorzichtig los. Ook de zijborstels vervang je eens per jaar.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.839 beoordelingen