The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Hoeveel opslagruimte heb je nodig in je desktop?

Wanneer je een desktop wil kopen, is het handig jezelf af te vragen hoeveel opslag je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld heel veel bestanden, foto’s of films? Dan wil je veel opslagruimte zodat je al die data bewaart. Maar hoeveel ruimte heb je nodig voor wat voor soort bestanden? Dat en meer leg ik je in dit artikel uit.

Desktop opslagruimte kiezen

Man werkt op computer.

Er zijn veel verschillende soorten opslag voor desktops. Om de juiste soort en hoeveelheid opslag te kiezen, moet je jezelf het volgende afvragen:

  • Hoeveel opslagruimte heb je nodig?
  • Wil je dat bestanden snel of op een normaal tempo laden?
  • Vind je een combinatie van SSD en een normale harde schijf interessant?

1. Hoeveel wil je opslaan?

Een MSI desktop, Acer desktop en Acer monitor.

Om te bepalen hoeveel opslag je nodig hebt, is het handig jezelf af te vragen wat voor data je wil opslaan. Foto’s, games en films nemen bijvoorbeeld meer ruimte in dan muziek of tekstbestanden. Het is daarom ook aan te raden om te kiezen voor minimaal 2 TB aan opslag wanneer je veel films en andere grote bestanden hebt of wil opslaan. Bewaar je voornamelijk tekstbestanden en af en toe wat afbeeldingen, dan heb je voldoende aan 1 TB aan opslag.

Hoeveel data bewaar je?

1 TB 2 TB 3 TB 4 TB
100 FHD films 200 FHD films 300 FHD films 400 FHD films
20.400 hoge resolutie foto's 40.800 hoge resolutie foto's 61.200 hoge resolutie foto's 81.600 hoge resolutie foto's
17.000 uur muziek 34.000 uur muziek 51.000 uur muziek 68.000 uur muziek

2. SSD of HDD: welke kies je?

Een Samsung SSD en WD harde schijf.

Wat opslagmedia betreft zijn er voor computers harde schijven en SSDs. Het voordeel van SSD schijven is dat ze tot wel 10 keer sneller bestanden uitlezen dan een harde schijf, stiller zijn en slijtvaster. Wel zijn SSD schijven met veel opslagcapaciteit tegenwoordig nog relatief duur in aanschaf ten opzichte van een harde schijf. Heb je dus veel ruimte nodig en een beperkt budget, dan is een harde schijf in de meeste gevallen het goedkoopste alternatief. Kies anders voor een SSD.

3. SSD + HDD combo: het beste van 2 werelden

Een Acer Aspire desktop, WD harde schijf en Samsung SSD.

Veel desktops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD en een HDD combo. Hierdoor heb je een SSD schijf voor het snel opstarten van je belangrijkste programma's en bestanden, terwijl de HDD veel ruimte biedt voor de rest van je data. Op deze manier profiteer je van het beste van 2 werelden in je computer.

4. Hoeveel opslagruimte heb je nodig voor games?

Een game pc.

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor games hangt af van de hoeveelheid games die je speelt. Speel je slechts een handvol verschillende games? Dan heb je genoeg aan 512 GB opslag. Wanneer je meerdere games vaak speelt, is een minimale opslagcapaciteit van 1 TB aan te raden. Let er ook op dat veel games tegenwoordig steeds meer ruimte in beslag nemen. Daarom raden we aan om te kiezen voor ruim voldoende opslagruimte.

5. Conclusie

Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto’s, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer. Zo kan je voorlopig vooruit met ruimte zonder dat je extra opslag erbij hoeft te kopen op korte termijn. En wil je vooral heel snel bestanden laden vanaf je computer, ga dan voor een SSD in plaats van een HDD.

Hulp nodig bij het kiezen?

Onze desktop specialist helpt je graag met het vinden van de beste opslag voor jou.

Maak een belafspraak

  • Word gebeld door een desktop specialist
  • Krijg persoonlijk advies op basis van jouw wensen
  • Je wordt direct gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen