The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over oscillerende multitools

Kies je voor een oscillerende multitool, dan kies je voor een tool voor de fijne tot middelgrote werkzaamheden als het zagen van uitsparingen voor kabels in meubels, het wegschrapen van lijmresten en het schuren van oppervlakken als plinten, posten en treden. Welke oscillerende multitool het beste bij jou past, hangt af van een aantal zaken. Door onderstaande stappen te doorlopen kies je eenvoudig de beste multitool voor jou.

Oscillerende multitool kiezen

Met oscillerende multitools kun je vele kanten op. Ze zijn dan ook allen geschikt voor een veelvoud aan klussen. Kijk om de beste multitool voor jou te vinden, naar de volgende punten:

  • Type klus
  • Accu of met snoer?
  • Snel opzetstukken wisselen

Zaagklussen

Uitsparingen zagen multitool

Uitsparingen zagen

Een uitsparing zagen voor de gootsteen in je aanrechtblad of een gat creëren aan de achterkant van je dressoir zodat kabels netjes kunnen worden weggeleid? Kies dan voor een oscillerende multitool waarbij een invalzaagblad is meegeleverd. Met dit type zaagblad begin je niet per se aan de rand van het werkvlak, maar kun je op elke gewenste plaats (de naam deed het al vermoeden) de zaag in het werk laten vallen.

Doorzagen en afkorten multitool

Doorzagen en afkorten

Soms is een afkortzaag of een cirkelzaag net wat te grof. Zaag je plinten of kozijnen op maat, of ga je laminaat zagen met een multitool, dan kan het segmentzaagblad je daar prima bij helpen. Een stuk minder vermoeiend dan alles met de hand zagen en sowieso een heel stuk sneller. Segmentzaagbladen zijn er voor verschillende oppervlakken. Met een standaard blad werk je in hout, maar ga je voor een diamantuitvoering, dan behoort ook het zagen in metaal tot de opties.

Schrapen en schaven

Schrapen multitool

Schrapen

Het wegnemen van lijm- of kitresten kan een frustrerende klus zijn. Het gaat nog steeds niet vanzelf wanneer je een multitool met schraapblad gebruikt, maar het wordt wel een stuk gemakkelijker. Zo ontdoe je relatief eenvoudig je traptreden van lijmresten en neem je overtollige kit langs tegelwanden weg.

Schaven multitool

Schaven

Tussen zagen en schuren valt schaven: het grof wegnemen van een laag hout. Dit doe je bijvoorbeeld bij die klemmende deur of wanneer je net niet genoeg van een plank hebt afgezaagd. Ook bij hobbymatig houtbewerking als sculpturen kan de schaaf van je oscillerende multitool een uitkomst zijn.

Schuren en voegen weghalen

Schuren multitool

Schuren

Schuren kan prima met de hand of met een schuurmachine, maar het grote gemak bij het schuren met een oscillerende multitool zit hem in de omvang. Je komt met de relatief kleine schuurzool die razendsnel heen en weer beweegt namelijk in de kleinste hoeken en gaten. Ideaal bij het schuren van plinten en kozijnen, maar ook bijvoorbeeld bij het schuren van traptreden of tuinmeubels. De slanke behuizing van de machine zorgt er hierbij voor dat je ook nog eens lekker wendbaar bent.

Tegels verwijderen multitool

Voegen en tegels verwijderen

Ga je de oude tegels in de badkamer of keuken vervangen voor nieuwe? Voegen verwijderen met een multitool of tegels verwijderen met een multitool zijn klussen die heel goed uit te voeren zijn. Segmentzaagbladen zijn de ideale accessoires om deze klus mee te klaren.

Tegels op maat snijden

Tegels snijden multitool

Tegels snijden

In een perfecte wereld zou elke tegel precies passen op de muur die je aan het betegelen bent. Helaas werkt het niet zo en ontkom je er niet aan de tegels op maat te maken. Ga je tegels snijden met een multitool, dan gebruik je een snijschijf of een segmentzaagblad.

Op accu of met snoer?

Kies je voor een bedrade oscillerende multitool of voor een exemplaar op accu? Het voordeel van een netsnoer is de continue stroomtoevoer, een nadeel is de beperkte reikwijdte. Voor een multitool op accu is dit natuurlijk precies omgekeerd: je bent volledig vrij in je beweging, maar moet de accu wel opladen wanneer deze leeg is.

Wil je snel opzetstukken kunnen verwisselen?

Wisselen opzetstukken multitool

De opzetstukken van een oscillerende multitool moeten natuurlijk stevig vast zitten wanneer je er mee aan de slag gaat. Kies je voor een sleutelvrije gereedschapswissel, dan is de multitool voorzien van een systeem waarbij de stukken middels een knop of hendel losgemaakt en vastgezet kunnen worden. Kies je voor gereedschapswissel mét sleutel, dan ontvang je bij je multitool een (inbus)sleutel waarmee je de opzetstukken zelf los en vast draait.

Vergeet je de accessoires niet?

Accessoires multitool

Een multitool komt pas echt tot zijn recht dankzij zijn accessoires. Voor oscillerende multitools zijn de meestvoorkomende accessoires zaagbladen, schuurstukken, schaven en schrapers, maar ook stofafzuigsets of speciale sets voor het werken met laminaat of tegels behoren tot de mogelijkheden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.584 beoordelingen