The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marloes

Advies over roterende multitools

Kies je voor een roterende multitool, dan kies je voor een tool voor de detailwerkzaamheden. Je kunt hierbij denken aan het schuren van stoelpoten, het polijsten van sieraden, graveren in hout en metaal en kleine slijpwerkzaamheden. Welke roterende multitool het beste bij jou past, hangt af van een aantal zaken. Door onderstaande stappen te doorlopen kies je eenvoudig de beste multitool voor jou.

1. Welke klus wil je uitvoeren?

Met roterende multitools kun je vele kanten op. Zeker als het om detailwerkzaamheden gaat. Heb je echter specifieke toepassingen in gedachten, dan kan het handig zijn een multitool aan te schaffen waarbij de benodigde opzetstukken reeds zijn meegeleverd.

Gedetailleerde klussen

Snijden en schuren multitool

Snijden en schuren

Ga je metaal, hout of kunststof afkorten, dan kan dit door een snijschijf op de roterende multitool te bevestigen. Je snijdt hier bijvoorbeeld uitstekende schroeven of bouten mee door. Voor gedetailleerde schuurklusjes gebruik je een schuurband. Zo heb je kleine onderdelen zo egaal glad geschuurd met een roterende multitool.

Polijsten en reinigen multitool

Polijsten en reinigen

Met een polijstschijf of borstel maak je sieraden of andere voorwerpen van edelmetaal weer glimmend en schoon. Zelfs kristal is met het juiste opzetstuk mooi glad te polijsten. Dankzij het compacte formaat van een roterende multitool, zijn zelfs de kleinste hoekjes te behandelen.

Sierwerkzaamheden

Graveren en frezen multitool

Graveren en frezen

Het graveren en frezen van kleine oppervlakten zijn precisie werkzaamheden die heel goed uit te voeren zijn met een roterende multitool. Je 'versiert' bijvoorbeeld sieraden of een houten kistje door er een patroon op te graveren of een sierrand te frezen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten en maten stiften en frezen om tot het mooiste resultaat te komen.

Slijpen multitool

Slijpen

Met de juiste opzetstukken kun je met een roterende multitool allerlei materialen slijpen, ontbramen en glad maken. Gebruik een slijpsteen- of schijf om een metalen pijp door te slijpen of roest te verwijderen van een metalen tuinhekje.

2. Op accu of met snoer?

Kies je voor een bedrade multitool of voor een exemplaar op accu? Het voordeel van een netsnoer is de continue stroomtoevoer, een nadeel is de beperkte reikwijdte. Voor een multitool op accu is dit natuurlijk precies omgekeerd: je bent volledig vrij in je beweging, maar moet de accu wel opladen wanneer deze leeg is.

3. Hoeveel accessoires heb je nodig?

Accessoires multitools

Het aantal accessoires wat standaard bij een roterende multitool wordt meegeleverd zegt niets over de kwaliteit van de machine. Wat het wel globaal wel aangeeft, is de diversiteit aan klussen die je met de multitool kunt uitvoeren. Er is geen multitool die volledig kaal wordt geleverd, maar hoeveel accessoires je meegeleverd krijgt, kan behoorlijk verschillen per model. Zo vind je soms enkel een zaagblad en wat schuurbladen terwijl bij een volgend model de koffer uitpuilt van de stiften, boortjes, slijpschijven en schrapers.

4. Wil je snel opzetstukken kunnen verwisselen?

De opzetstukken moeten natuurlijk stevig vast zitten wanneer je er mee aan de slag gaat. Kies je voor een sleutelvrije gereedschapswissel, dan is de multitool voorzien van een systeem waarbij de stukken middels een kliksysteem losgemaakt en vastgezet kunnen worden. Kies je voor gereedschapswissel mét sleutel, dan ontvang je bij je multitool een (inbus)sleutel waarmee je de opzetstukken zelf los en vast draait.

5. Vergeet je de accessoires niet?

Accessoires multitool

Een multitool komt pas echt tot zijn recht dankzij zijn accessoires. Voor roterende multitools zijn de meestvoorkomende accessoires schuurbladen, stiften, polijstschijven en slijpschijven, maar ook stofafzuigsets of speciale sets voor het werken met hout of steen behoren tot de mogelijkheden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.297 beoordelingen