The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over multitools

Zou het niet handig zijn als je met 1 type gereedschap allerlei verschillende klussen uitvoert? Goed nieuws! Een multitool is precies daarvoor gemaakt. Je wisselt simpelweg tussen de beschikbare opzetstukken, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar voordat je overgaat tot aanschaf van een multitool, moet je bepalen of een roterende of een oscillerende multitool de beste keuze voor jou is. Er zit namelijk een groot verschil in wat je ermee doet. Met een oscillerende multitool graveer je bijvoorbeeld geen versieringen en met een roterende variant zaag je geen uitsparingen in je aanrechtblad. Om jou te helpen de juiste multitool te kiezen, vertel ik je in dit artikel meer over de verschillen en overeenkomsten.

Waar ga je de multitool voor gebruiken?

Roterende multitool

Detailwerkzaamheden

Een roterende multitool gebruik je voor detailwerkzaamheden. Denk aan het polijsten van sieraden, het graveren van bloemmotieven of teksten, slijpen van metalen onderdelen of schuren van kleine stukjes hout. De opzetstukken zijn een stuk kleiner dan die van een oscillerende multitool, wat hem heel geschikt maakt voor het bewerken van zeer kleine oppervlakten. Niet voor niets maken hobbyisten of modelbouwers veel gebruik van dit type multitool voor hun precisiewerk.

Oscillerende multitool

Fijne- tot middelgrote werkzaamheden

Voor klussen waar je wat meer vermogen voor nodig hebt, is een oscillerende multitool een slimme keuze. Het schuren van traptreden, wegschrapen van lijm- of kitresten, doorslijpen van buizen of schroeven en doorzagen van stukken laminaat behoort allemaal tot de mogelijkheden. Met een flinke verzameling aan accessoires, zijn er weinig klussen die je niet met dit type multitool uitvoert. Het grote voordeel ten opzichte van een schuur-of boormachine, is het compacte formaat van een multitool. Hierdoor is werken in krappe ruimten en nauwe hoekjes geen enkel probleem.

Conclusie

Roterende en oscillerende multitools zijn niet inwisselbaar. Om zeker te weten dat je de juiste multitool kiest voor jouw geplande klussen, is het raadzaam van tevoren te bedenken wat je allemaal voor werkzaamheden gaat uitvoeren. Over het algemeen kun je zeggen dat je voor renovaties, klussen in en om het huis en verbouwingen een oscillerende multitool nodig hebt. Voor hobbymatige klussen en precisiewerkzaamheden is een roterende multitool de beste keuze.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen