The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jimmy

5 tips voor de overstap van Windows naar Macbook

De overstap van Windows naar Apple is even wennen. Waar zit toch die rechtermuisknop? En hoe gebruik ik mijn vertrouwde sneltoetsen voor het kopiëren en plakken van stukken tekst? In dit artikel geef ik je 5 tips voor de overstap van Windows naar een Apple Macbook.

1. Gebruik de rechtermuisknop

Apple MacBook rechtermuisknop

Een van de dingen die ik als oud-Windows gebruiker merk is dat de trackpad van mijn Apple Macbook eigenlijk 1 grote knop is. Waar ik ook op de trackpad klik, het effect is altijd hetzelfde als met de bekende linkermuisknop. De manier waarop ik de rechtermuisknop op mijn Macbook gebruik, is door met 2 vingers op de Trackpad te drukken. Zo gebruik ik in al mijn programma's dezelfde functies als op mijn oude Windows laptop.

2. Werk met sneltoetsen

Apple MacBook sneltoetsen

Als tekstschrijver ben ik vaak aan het kopiëren, knippen en plakken tussen verschillende blokken tekst. Dit deed ik op mijn Windows laptop altijd met de toetscombinaties ctrl + C, X en V. Op mijn MacBook gebruik ik dezelfde letters, maar dan in combinatie met de cmd toets. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vrijwel alle sneltoetsen waarmee ik vanuit Windows bekend ben. Ik vervang simpelweg ctrl door cmd, en daarmee blijf ik alle bekende sneltoetsen gewoon gebruiken op mijn nieuwe MacBook.

3. Pages, Numbers en Keynote

Apple MacBook pages numbers keynote

Net als bij mijn oude Windows laptop komt ook mijn nieuwe MacBook niet met Microsoft Office voorgeïnstalleerd. Wat ik echter wel terugvind zijn de apps Pages, Numbers en Keynote. Dit zijn gratis apps van Apple voor tekstverwerken, spreadsheets maken en het creëren van presentaties. Zo hoef ik niet op zoek naar aparte software om toch al mijn werk te blijven doen. Deze apps vallen onder Apple iWork, de tegenhanger van Office. Het fijne is dat iWork compatible is met Office en dat ik hiermee gewoon Word en Excel documenten op mijn MacBook open.

4. Zoek programma's en bestanden

Apple MacBook spotlight bestanden zoeken

De navigatie- en mappenstructuur van mijn Macbook zitten toch wat anders in elkaar dan ik gewend ben. Gelukkig kan ik met 1 handige toetsencombinatie naar vrijwel alles op zoek zonder dat ik ingewikkelde menu's en mappen in moet duiken. Ik druk op cmd + spatiebalk op mijn toetsenbord waarna Spotlight verschijnt. Dat is een zoekbalk waarmee ik heel mijn laptop kan doorzoeken op programma's, bestanden en bijvoorbeeld contactpersonen. Ook krijg ik websites als suggestie te zien waar misschien meer informatie over mijn zoekopdracht te vinden is. Ook Siri, mijn persoonlijke assistent in MacOS die werkt met spraakherkenning, kan apps en bestanden voor mij opzoeken. Ik vraag Siri simpelweg om een bestand of map te zoeken of een app op te starten.

5. Gebruik de functietoetsen

Apple MacBook functietoetsen

Hoewel mijn Apple Macbook net als mijn oude Windows laptop over de bovenste rij met F-toetsen beschikt, zijn het nu vooral de icoontjes en de functies waar de nadruk op ligt. Bij Apple MacBook Pro zijn de toetsen zelfs vervangen door een TouchBar. Met die bovenste rij op het toetsenbord pas ik met 1 druk op de knop de helderheid van mijn beeldscherm aan of zet ik mijn geluid wat harder. Ook zet ik eenvoudig een volgend nummer op wanneer ik naar Spotify luister of bekijk ik een overzicht met al mijn openstaande programma's.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.192 beoordelingen