The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jimmy

5 tips voor de overstap van Windows naar Macbook

De overstap van Windows naar Apple is even wennen. Waar zit toch die rechtermuisknop? En hoe gebruik je jouw vertrouwde sneltoetsen voor het kopiëren en plakken van stukken tekst? In dit artikel geven we je 5 tips voor de overstap van Windows naar Apple Macbook.

1. Gebruik de rechtermuisknop

Apple MacBook rechtermuisknop

Het trackpad van jouw Apple Macbook is eigenlijk 1 grote knop. Waar je ook op het trackpad klikt, het effect is altijd hetzelfde als met de bekende linkermuisknop. Door met 2 vingers op het trackpad te drukken, gebruik je de rechtermuisknop. Zo gebruik je in al jouw programma's dezelfde functies als op je oude Windows laptop.

2. Werk met sneltoetsen

Apple MacBook sneltoetsen

Op jouw Windows laptop kopieer, knip en plak je gemakkelijk stukken tekst met de toetscombinaties ctrl + C, X en V. Op MacBook gebruik je dezelfde letters, maar dan in combinatie met de cmd toets. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vrijwel alle sneltoetsen waaraan je vanuit Windows gewend bent. Vervang simpelweg ctrl door cmd, en gebruik alle bekende sneltoetsen op Apple MacBook.

3. Pages, Numbers en Keynote

Apple MacBook pages numbers keynote

Net als jouw oude Windows laptop komt ook je nieuwe MacBook niet met Microsoft Office voorgeïnstalleerd. Wat je echter wel terugvindt zijn de apps Pages, Numbers en Keynote. Dit zijn gratis apps van Apple voor tekstverwerken, spreadsheets maken en het creëren van presentaties. Zo hoef je niet op zoek naar aparte software om toch al jouw werk te blijven doen. Deze apps vallen onder Apple iWork, de tegenhanger van Office. Het fijne is dat iWork compatible is met Office en dat je hiermee gewoon Word en Excel documenten op jouw MacBook opent.

4. Zoek programma's en bestanden

Apple MacBook spotlight bestanden zoeken

De navigatie- en mappenstructuur van je nieuwe Macbook zitten toch wat anders in elkaar dan je gewend bent. Gelukkig kan je met 1 handige toetsencombinatie naar vrijwel alles op zoek zonder dat je ingewikkelde menu's en mappen in moet duiken. Druk op cmd + spatiebalk op je toetsenbord waarna Spotlight verschijnt. Dat is een zoekbalk waarmee je heel jouw laptop doorzoekt op programma's, bestanden en bijvoorbeeld contactpersonen. Ook krijg je websites als suggestie te zien waar misschien meer informatie over jouw zoekopdracht te vinden is. Ook Siri, de persoonlijke assistent in MacOS die werkt met spraakherkenning, kan apps en bestanden voor je opzoeken. Vraag Siri simpelweg om een bestand of map te zoeken of een app op te starten.

5. Gebruik de functietoetsen

Apple MacBook functietoetsen

Hoewel jouw Apple Macbook net als je oude Windows laptop over de bovenste rij met F-toetsen beschikt, zijn het nu vooral de icoontjes en de functies waar de nadruk op ligt. Bij Apple MacBook Pro zijn de toetsen zelfs vervangen door een Touch Bar. Met die bovenste rij op het toetsenbord pas je met 1 druk op de knop de helderheid van je beeldscherm aan of zet je het geluid wat harder. Ook zet je eenvoudig een volgend nummer op wanneer je naar Spotify luistert of bekijk je een overzicht met al jouw openstaande programma's.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen