The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Joey

Hoe kies je een prullenbak?

Je twijfelt wat voor soort prullenbak je moet kopen. Stel jezelf de volgende vragen: wil je afval scheiden, hoe groot is je huishouden en hoe wil je de prullenbak openen? In dit artikel lopen we deze vragen met je door, zodat jij de juiste prullenbak kiest.

Prullenbak kiezen

prullenbak in keuken

Bij het kiezen van een prullenbak moet je letten op een aantal punten. Stel jezelf de volgende vragen voor je een prullenbak kiest:

  • Hoe wil je afval scheiden?
  • Hoe wil je de deksel van je prullenbak openen?
  • Hoe groot is je huishouden?
  • Welke vuilniszakken heb je nodig voor je prullenbak?

Hoe wil je afval scheiden?

prullenbak met 1 binnenemmer

Prullenbak met 1 binnenemmer

Zoek je een prullenbak waarin je extra veel afval kwijt kan? Of wil je ook afval weggooien in de badkamer? Kies dan een prullenbak met 1 binnenemmer. Wanneer je in de keuken ook gft afval wilt scheiden, komt een speciaal gft bakje voor op het aanrecht goed van pas.

prullenbak 2 binnenemmers

Prullenbak met 2 binnenemmers

Om afval te scheiden kies je een prullenbak met meer dan één binnenemmer, ook wel een recycler of afvalscheider genoemd. Door het scheiden van afval help je mee aan een beter milieu. Een prullenbak met 2 binnenemmers maakt het scheiden van bijvoorbeeld rest- en plastic afval mogelijk.

prullenbak 3 binnenemmers

Prullenbak met 3 binnenemmers

Wil je naast restafval en gft ook plastic en/of papier in één afvalbak weggooien? Kies dan voor een prullenbak met 3 binnenemmers. Zo houd je 3 afvalstromen gescheiden van elkaar. Je bespaart daarnaast ruimte in je keuken, omdat je niet 3 verschillende prullenbakken hoeft te kopen.

Hoe wil je de deksel van je prullenbak openen?

sensor prullenbakken

Sensor

Een prullenbak met een sensor werkt met een bewegingsensor. Je beweegt met je hand over de sensor en de deksel opent automatisch. Hierdoor raak je de prullenbak niet aan en blijft je deksel vrij van vingerafdrukken.

soft touch prullenbak

Soft touch

Een prullenbak met een soft touch deksel, open je via een zachte druk op de deksel. De deksel blijft openstaan, zodat je eventueel meer afval achter elkaar weggooit. In de meeste gevallen neem je de deksel af, waardoor je ‘m eenvoudig schoonmaakt.

prullenbak met pedaal

Pedaal

Een prullenbak met een pedaal open je met je voet. Dit is extra hygiënisch, omdat je hiervoor niet je handen gebruikt en geen vingerafdrukken achterlaat. Daarnaast houd je jouw handen vrij voor het weggooien van afval.

Hoe groot is je huishouden?

prullenbak 30 liter

2 tot 3 personen

Voor een huishouden van 2 tot 3 personen kies je voor een prullenbak met een inhoud van 21 tot 30 liter. Houd er wel rekening mee dat deze prullenbakken maar 1 binnenemmer hebben. Je koopt dus een extra prullenbak voor het scheiden van afval.

prullenbak 40 liter

3 tot 5 personen

Een prullenbak met een inhoud van 31 tot 50 liter is ideaal voor een huishouden van 3 tot 5 personen. Deze prullenbakken hebben meestal 2 binnenemmers. Zo scheid je gemakkelijk restafval van je plastic.

prullenbak 60 liter

5 personen of meer

Woon je in een huis met 5 personen of meer? Ga dan voor een prullenbak met een inhoud van 51 liter of meer. Zo beschik je over genoeg afvalruimte in je prullenbak voor je gezin of huisgenoten en is het niet nodig om de vuilniszakken vaak te vervangen.

Welke vuilniszakken heb je nodig voor je prullenbak?

vuilniszak met code

Wanneer je een prullenbak hebt uitgekozen, heb je alleen nog vuilniszakken nodig. Houd er rekening mee dat sommige prullenbakken een specifiek soort vuilniszak nodig hebben. Zo beschikken de prullenbakken van Simplehuman en Brabantia over een code die aangeeft wat de juiste vuilniszak is. Universele afvalzakken passen in alle prullenbakken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.317 beoordelingen