The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Review Alecto DBX-88 ECO DECT

De Alecto DBX-88 is een geliefde babyfoon bij veel ouders, hij scoort daarom hoog op vergelijkingplatforms als Kieskeurig en de Consumentenbond. Is het echt de beste babyfoon voor jou en je kleintje? Ik neem de proef op de som en vertel je in deze review waarom je juist wel of niet voor deze babyfoon moet gaan. Daar ik nog geen mama ben (maar wel ooit hoop te worden) ben ik een nachtje bij mijn vriendin en petekindje Jamie gaan slapen. Hier heb ik de babyfoon getest.

In het kort

Pluspunten Minpunten
Werkelijk plug and play; de babyfoon is zo geïnstalleerd. Er worden geen batterijen voor de baby-unit meegeleverd.
Een veilig gevoel dankzij de alarmtoon bij slecht bereik. Wanneer je de talk-knop indrukt hoor je je kind niet.
Het nachtlampje is zacht oranje i.p.v. felgroen. Ik mis een trilfunctie tijdens lawaaierige klusjes in huis.
Eco-functie: de babyfoon springt alleen aan wanneer hij geluid detecteert. Het design is een tikkeltje ouderwets.

Uit de doos

Alecto DBX-88

Ik werd blij verrast toen ik de doos opende van de Alecto DBX-88 ECO DECT. De kleuren die je ziet op de foto zijn een stuk zachter in het echt. Het blauw is écht babyblauw, wel zo leuk voor in de babykamer. In de doos zit een adapter voor de babyunit, een laadstation voor de ouderunit en 2 oplaadbare batterijen. Verder is het design van de babyfoon een tikkeltje ouderwets. Anno 2016 zou hij wel in een nieuw jasje gestoken mogen worden.

Installatie

De Alecto DBX-88 ECO DECT installeren is vrij simpel. De babyunit heb ik op de commode geplaatst, deze staat ongeveer 1,5 meter van het ledikant vandaan. Let er wel op dat je een stopcontact in de buurt hebt, want je moet de babyunit met de adapter van stroom voorzien. De installatie van de ouderunit ging iets lastiger. Ik kreeg het batterijklepje niet gemakkelijk open. Een gescheurde nagel en wat wrikken verder, lukte het. De batterijen waren leeg, dus ik heb gelijk de ouderunit in het laadstation gezet. De babyfoon maakte direct verbinding toen ik de baby- en ouderunit inschakelde. Mooi, de kleine kan naar bed.

Gebruiksgemak en bereik

Gebruiksgemak Alecto DBX-88

Via de menuknop op de ouderunit open je het menu. Navigeren doe je met de plus- en minknoppen aan de zijkant. Een nachtlampje aanzetten of een alarm instellen vind ik erg gemakkelijk. Een slaapliedje afspelen is nog gemakkelijker omdat daar een speciale knop voor is. Zo sus je je kleintje snel weer in slaap. Alecto geeft aan dat het maximale bereik van deze babyfoon 300 meter is. Dit haal je alleen buiten in een open veld. In de praktijk is het bereik een stuk kleiner, ongeveer 50 meter. Dikke, betonnen muren zijn vaak de reden waardoor het bereik kleiner is. De alarmerende toon die de ouderunit geeft wanneer het bereik dreigt weg te vallen, vind ik daarom een must. Het idee dat je altijd in contact staat met je baby geeft je toch een veilig gevoel?

Geluid

Geluid Alecto DBX-88

De kwaliteit van het geluid van de Alecto DBX-88 ECO DECT is te vergelijken met het geluid van een draadloze huistelefoon. `s Avonds hoorde ik Jamie zachtjes ademen en zelfs het gesmak van het duimen kwam goed door. Toch hoor je wel een hele lichte ruis door het geluid heen, maar ik ervaar dit niet als storend. Je hoort je kindje luid en duidelijk. Mocht je het volume te hard vinden dan pas je dat gewoon aan op de ouderunit.

Terugspreekfunctie

Terugspreekfunctie Alecto DBX-88

Ik ben van mening dat een terugspreekfunctie echt essentieel is wanneer je kindje op een andere verdieping slaapt. Jamie werd onrustig en begon te snikken. Dankzij de terugspreekfunctie kalmeerde ik hem direct. Dat scheelde weer een flinke trap naar boven. Er zit geen vertraging in de verbinding dus je kleintje hoort jouw stem direct. Het enige nadeel is dat jij je baby niet hoort wanneer je de talk-knop indrukt.

Extra functies

Extra functies Alecto DBX-88

Voor een babyfoon van rond de 80 euro zitten er veel extra functies op de Alecto DBX-88. Om te beginnen ben ik positief verrast over het nachtlampje in de vorm van 3 sterren. De sterretjes zijn niet groen zoals ze op de verpakking staan afgebeeld, maar zacht oranje. Veel rustgevender dan felgroen. Jamie vond de lichtjes erg interessant. Zet daarbij de slaapliedjes aan en binnen no time ligt je uk in een diepe slaap. De temperatuurweergave is niet heel accuraat. Het scheelde 2 graden met de temperatuur op de thermostaat. Wel is het geruststellend dat je een temperatuur alarm in kunt stellen zodat je een seintje krijgt wanneer de kamertemperatuur te hoog is. Let hier dan wel op het temperatuurverschil van 2 graden.

Het geeft mij (en de moeder van Jamie) een veilig gevoel wetende dat de babyfoon niet continu zendt. De eco-modus is voor mij daarom een must. Zolang Jamie slaapt of stil is, schakelt de babyfoon over op slaapmodus. De eco-modus werkt goed. Jamie begon 's ochtends te brabbelen en de babyfoon sloeg direct aan. Dan nog iets over een functie die ik mis. Namelijk de trilfunctie. Stofzuigen terwijl de babyunit met de broekclip aan je broek hangt is eigenlijk geen optie. Je ziet dan geluidsindicatielampjes niet en je hoort het geluid niet. Op die momenten is een trilfunctie ideaal.

Conclusie

De Alecto DBX-88 ECO DECT heeft mij positief verrast met zijn snelle verbinding, het heldere geluid en de vele, goed werkende functies. Het is werkelijk een plug and play apparaat. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering zoals een trilfunctie en een doorlopend geluid wanneer je de talk-knop indrukt. Ook het design kan een opfrisbeurt gebruiken, maar hey, de babyfoon doet gewoon precies wat hij belooft. Niet onbelangrijk: de slaapliedjes en het nachtlampje zijn goedgekeurd door Jamie. Praten kan hij nog niet, maar de verwonderde blik in zijn ogen zei genoeg.

Artikel van:
Sanne Babyfoonspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.102 beoordelingen