The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Robotstofzuigers bij allergieën

Gaat jouw neus kriebelen van rondvliegende stofdeeltjes? Dan ben je gevoelig voor stof of huisstofmijt. Een robotstofzuiger gaat dit niet oplossen, maar helpt wel stof in huis te verminderen. Niet elke robotstofzuiger is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor stof. Waar een robot aan moet voldoen om hier wel geschikt voor te zijn vertel ik je in dit artikel.

HEPA-filter

Hepa filter bij een robotstofzuiger

Het stof dat de robotstofzuiger opzuigt belandt in de stofbak. De lucht die de robot daarbij naar binnen zuigt, blaast 'ie aan de achterkant weer uit. Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk van de stofdeeltjes en allergenen met deze uitblaaslucht mee terug de kamer in komen, is een goed uitblaasfilter belangrijk. Uitblaasfilters die geschikt zijn voor mensen met een stofallergie zijn HEPA-filters.

Afstoffen en dweilen

De robotstofzuiger neemt het meeste stof op van de grond, maar heel fijn stof laten de borstels nog wel eens liggen. Aangezien dit nu juist het stof is dat zorgt voor die niesbuien, blijft het nodig regelmatig een stofdoek of dweil over de grond te halen. Als je dit niet elke week zelf wilt doen, kies dan voor een robotstofzuigers met deze functie.

Dweilfuncties

Microvezeldoek

Wanneer een robotstofzuiger de mogelijkheid heeft een microvezeldoek te bevestigen, sleept 'ie deze als het ware achter zich aan tijdens het stofzuigen. Zo neemt de zuigmond het grove vuil en het meeste stof op en komt het fijne stof terecht in de microvezeldoek. Na gebruik gooi je de doek in de wasmachine en je bent weer klaar voor een volgende veegbeurt.

Dweilfunctie zonder waterreservoir

Een robotstofzuiger met een dweilfunctie zonder waterreservoir beschikt over een dikkere microvezeldoek. Deze maak je vochtig met water of een sopje. Vervolgens klik je de doek op de robotstofzuiger. De robot sleept de doek achter zich aan tijdens het stofzuigen. Het is wel nodig de doek regelmatig om te spoelen, aangezien deze opdroogt.

Dweilfunctie met waterreservoir

Als de robot een ingebouwd waterreservoir heeft, is het mogelijk deze te vullen met water of een sopje. Tijdens het dweilen blijft de doek dan vochtig en komt er steeds nieuw sop uit het reservoir. Het is dan niet nodig zelf de doek regelmatig nat te maken. De robot sleept de dweil als het ware achter zich aan maar gaat niet heen en weer. Hardnekkige vlekken zullen met geen van de dweilfuncties echt verdwijnen.

Navigatiemethode en schoonmaakroute

Schoonmaakroute van een robotstofzuiger

Robotstofzuigers hebben verschillende manieren om de weg door het huis te vinden. Wanneer je allergisch bent voor stof, is het belangrijk dat geen plekken worden overgeslagen. Anders hoopt stof hier ongemerkt toch op en kriebelt jouw neus vrolijk verder. Om ervoor te zorgen dat een robotstofzuiger overal komt, kies je voor een robot met een systematische schoonmaakroute of een navigatiemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van lasers of plafondherkenning. Een willekeurige schoonmaakroute werkt dan het minst goed.

Onder meubels en kasten

Onder meubels met een robotstofzuiger

Stof lijkt vooral vaak te liggen op plaatsen waar je met de stofzuiger niet gemakkelijk bij komt. Onder de tv-kast of het bed bijvoorbeeld. Aangezien dit niet helpt als je allergisch bent, is de hoogte van de robot belangrijk. Dit verschilt van ongeveer 6 centimeter tot 14 centimeter. Kijk goed hoe hoog de ruimte onder jouw meubels is en kies hier de robotstofzuiger op uit als je wilt dat deze ook daar schoonmaakt.

Overige stofzuigklussen

Hulp in het huishouden robotstofzuiger

Helaas zijn er nog geen robotstofzuigers die omhoog klimmen en de boekenkast afstoffen of lampenkap stofvrij maken. Als je gevoelig of allergisch bent voor stof, dan is alleen de grond stofzuigen waarschijnlijk niet voldoende. Om alle meubels stofvrij te maken heb je naast de robotstofzuiger een reguliere stofzuiger nodig. Wil je meer advies over reguliere stofzuigers bij allergieën? Lees dan het adviesartikel.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.255 beoordelingen