The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Donato

In 5 stappen je soundbar aansluiten op je televisie

Je nieuwe soundbar is binnen. Het geluid van je televisie klinkt voortaan een stuk krachtiger en voller. Maar voor het zover is, sluit je de soundbar eerst aan op je televisie. Hieronder lees je precies hoe dit moet.

Je soundbar aansluiten in 5 stappen

In dit artikel gaan we in 5 stappen je nieuwe soundbar aansluiten op je televisie.

  • Stap 1: bepaal welke kabel je nodig hebt
  • Stap 2: plaats de soundbar
  • Stap 3: sluit de soundbar aan op je televisie
  • Optionele stap: sluit de subwoofer aan
  • Stap 4: zet de tv aan
  • Stap 5: stel het uitvoerapparaat in

Stap 1: bepaal of je een hdmi of optische kabel nodig hebt

Hdmi kabel

Hdmi kabel

Om te controleren of je een hdmi kabel kunt gebruiken, kijk je naar de aansluiting van de televisie en de soundbar. Wanneer je televisie over een ARC aansluiting beschikt, is hij geschikt voor een hdmi kabel. Deze aansluiting herken je aan de tekst ARC. Dit staat boven of naast 1 van de hdmi poorten gedrukt. Op je soundbar herken je de juiste hdmi poort aan de tekst HDMI OUT.

Optische kabel

Optische kabel

Wanneer je televisie of soundbar geen hdmi aansluiting heeft, kies je voor een optische kabel. De optische aansluiting herken je op de televisie aan de tekst DIGITAL AUDIO OUT. De vorm van deze aansluiting is zeshoekig en de aansluiting wordt afgeschermd door een plastic klepje.

Stap 2: plaats de soundbar

Stap 1: plaats de soundbar

Plaats de soundbar waar je hem wilt hebben. Voor een optimale geluidsweergave plaats je de soundbar voor de televisie of hang je hem boven of onder de televisie. Plaats de soundbar niet in een dichte kast, zodat het geluid zich goed verspreidt en het apparaat niet te warm wordt.

Stap 3: sluit de soundbar aan op je televisie

Stap 2: sluit de soundbar aan op je televisie

Gebruik de hdmi kabel of de optische kabel om de soundbar met je televisie te verbinden. Je sluit een hdmi kabel aan op de ingang waar ARC bij staat. Op de soundbar gebruik je de poort waar HDMI OUT bij staat. Gebruik je een optische kabel? Dan gebruik je op de televisie de poort waar OPTICAL OUT bij staat en op de soundbar de poort waar OPTICAL bij staat.

Optionele stap: plaats eventueel de subwoofer en sluit hem aan

Heeft je soundbar geen losse subwoofer? Sla deze stap dan over. Als je wel een losse subwoofer hebt, dan sluit je hem nu aan. Plaats de subwoofer in de buurt van een muur. De subwoofer hoeft niet in het zicht en ook niet direct naast de soundbar te staan. Sommige subwoofers sluit je met een kabel aan terwijl andere subwoofers een draadloze verbinding maken met de soundbar.

Draadloze en bedrade subwoofers

Bedrade subwoofer

Bedrade subwoofer

Een bedrade subwoofer sluit je aan met de meegeleverde subwooferkabel. De aansluitingen vind je aan de achterkant van de subwoofer en soundbar.

Draadloze subwoofer

Draadloze subwoofer

Een draadloze subwoofer verbind je direct automatisch met de soundbar. Steek de stekker van de subwoofer en de soundbar in het stopcontact en zet beide apparaten aan..

Stap 4: zet je televisie aan

Stap 4: zet je televisie aan

Zet je televisie aan en speel geluid af. Dit doe je bijvoorbeeld door een film of zender op te zetten. Gebruik de afstandsbediening van de soundbar om de juiste ingang te kiezen. De knop die je hiervoor gebruikt, heet meestal Input of Source. Druk hierop totdat het scherm van de soundbar de juiste ingang aangeeft. Voor hdmi kabels heet deze aansluiting TV, ARC of Hdmi. Voor optische kabels heet deze aansluiting Optical, Digital of D-In.

Stap 5: stel het uitvoerapparaat van je televisie in

Stap 5: stel het uitvoerapparaat van je televisie in

Hoor je geluid uit je soundbar en niet uit de speakers van de televisie? Sla deze stap dan over. Als je soundbar geen geluid maakt of je soundbar en televisie allebei geluid weergeven, dan pas je de instellingen van de televisie aan. De instelling die hiervoor nodig is, heet Uitvoerapparaat en staat in het geluidsmenu van je televisie. Kies hier voor Externe Speakers om je televisie zo in te stellen dat het geluid alleen naar je soundbar wordt gestuurd.

Synchroniseren

Al het geluid van je televisie wordt nu door je soundbar afgespeeld. Soms komt het voor dat het geluid van je soundbar niet helemaal synchroon loopt met het beeld op de televisie. Dit pas je aan in de instellingen van de televisie. De optie die je hiervoor gebruikt heet Geluidsvertraging. Kijk in de handleiding van je televisie als je deze optie niet in het menu vindt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen